Laminat vs parkett - Gulvduellen

Usikker på om du skal velge parkett eller laminatgulv? Gulvet utgjør en stor flate i hjemmet ditt, og det er derfor viktig å se på de behovene som er viktig for deg når du skal velge gulv. Er det farger, design og mønster eller skal gulvet være slitesterkt og holdbart?

Video

Hvordan velge gulv 

For mange er den første og største avgjørelsen om de skal velge parkett eller laminat. Det kan være svært vanskelig for mange å vite hva man skal velge, derfor er det viktig å gjøre seg kjent med de viktigste forskjellene. Visste du for eksempel at laminat er godt egnet for gulvvarme og er vedlikeholdsfritt? Mens parkett er lettere å reparere ved en skade? 

Gulvet er et stort møbel i ditt hjem, mange opplever at det er vanskelig å velge riktig gulv. Tenkt derfor nøye igjennom hva slags type gulv passer til ditt hjem og hvilket gulv passer best i de ulike rommene.

Parkett vs laminat
Parkett t.v. og laminatt t.h.: Parkettgulv velges ofte på grunn av det estetiske og opplevelsen av det naturlige materialet. Samtidig er designet på laminat blitt mye mer naturtro de siste årene.
Parkett vs laminat
Parkett t.v. og laminat t.h.: Parketten holder seg godt over tid, kan slipes og fornyes flere ganger ved behov. Men laminat er et slitesterkt og budsjettvennlig alternativ.

Laminat - Slitesterkt og rimelig alternativ

På grunn av det slitesterke materialet er laminat et spesielt godt valg for kjøkken og gang. På laminatgulv kan du leke, søle og gå inn med sko uten å bekymre deg for riper eller hakk. Det perfekte gulv for en småbarnsfamilie og hundeeiere, hvor aktivitetsnivået er høyt og det er mye som skjer.

Laminatgulv kan oppleves kaldere og hardere enn parkett, men dette kan løses ved å velge gulvvarme. Laminat har like gode evner til å lydisolere mellom etasjer som vanlig parkett. Men riktig valg av dempende underlag vil være avgjørende for å bedre akustikken i rom med laminat.

Tips! Ved ekstra lydisolering, prøv vår UltraPro Silent, som er et av markedets beste på lydisolering.

Laminatgulv har enorme muligheter med utseende og finish. Her er det bare å velge og vrake i et bredt utvalg av gulvtyper. Våre gulv har planker i flere forskjellige størrelser, tykkelser og lengder til en god pris. Se hele vårt utvalg av laminat her.

Parkett - Ekte og sjelfullt

Parkettgulv velges ofte på grunn av det estetiske og opplevelsen av det naturlige materialet. Det handler om det som er ekte, autentisk og sjelfullt. Treet i parkett isolerer bedre enn laminat, og føles varmere og mykere for føttene å gå på. Parkett er derfor en favoritt for mange på soverommet og i stuerom.

Det vanligste treslaget som brukes i Norge på parkett er eik. Ved parkett finnes det mange ulike overflatebehandlinger, innfarginger og pigmenteringer. Parkett kan være ferdig lakkert fra fabrikk eller oljes/vokses etter montering. Treets utseende spiller også en stor rolle for sluttresultat og design. Det er store variasjoner av kvist/mønster i de ulike parkettgulvene, noe som gir følelsen av et lunt og naturlig gulv. Se hele vårt utvalg av parkett her.

Les mer om forskjellene mellom parkett og laminat.

Laminat vs parkett - Like enkelt å legge

Laminat og parkett monteres på samme måte, med enkle klikksystem. Det er viktig å tenke på at gulvet skal ligge flytende og passe på avstanden fra vegg når gulvet monteres. Avstanden gulvet skal ha til vegg når det legges flytende må være 8-10 mm. Følg alltid monteringsanvisningen fra produsenten av gulvet.

Tips! Bruk gjerne avstandsklosser som følger med vårt gulvleggesett. 

Legging av laminat
Laminat: Pakkene med laminat skal ligge i rommet minimum 48 timer med en romtemperatur på 18-22C før det legges. Se til at du har riktig verktøy for jobben FØR du begynner.
Legge parkett
Parkett: Parketten skal ligge i rommet minimum 2 døgn med en rom-temperatur på 18-22°C før det legges. Dette er for å akklimatisere gulvet før det monteres.

Før du setter i gang å legge gulvet er det også viktig å sjekke underlaget. Underlagets planhet skal være +-3 mm på et 2 meters strekke. Ujevnheter i undergulv kan utbedres ved sparkling.

Mer komfort og lyddemping

Riktig bruk av underlag er en meget viktig del av et vellykket resultat. Er det betonggulv, eller gulv med varme, skal du alltid bruke underlag med fuktsperre. Fargerike har et godt utvalg av underlag i sortimentet, både med og uten fuktsperre. Med våre UltraPro underlag vil du oppleve mer komfort i gulvet ditt. Samt at det demper lyd i rommet du er i og rommet under og du vil få mer glede av gulvet.

Laminat vs parkett - Kvalitet og slitestyrke

Laminatgulv er et slitesterkt og rimelig alternativ til parkett. Den viktigste forskjellen mellom laminat og parkett er materialet og konstruksjonen.

Laminatgulv er bygget opp med flere lag som presses sammen, også kalt sjikt. Indre kjerne av laminat består av en fiberplate med høy tetthet (HDF). Har du små barn og eller hund, kan det være en god idé å velge laminat fremfor parkett. Laminat kan ikke slipes, men gulvet er motstandsdyktig mot skader og riper, og tåler mye aktivitet og slitasje.

Slipe parkett
Slipe parkett: Parkett kan slipes flere ganger for å vedlikeholde og fornye overflaten. Velger du en tykkere parkett, kan den slipes enda flere ganger og vil holde seg ekstra fin over tid.
Riper parkett vs laminat
Motstandsdyktig mot riper: Parkett til t.v, og laminat t.h.
Flekker parkett og laminat
Fjerne merker på gulvet: Parkett t.v., og laminat t.h. Fjern flekker og merker med en ren mikrofiberklut og rent vann.
Flekker på parkett og laminat
Fjerne merker: Parkett t.v., og laminat t.h. Det kan vær enkle å fjerne flekker fra laminat gulv. Men med tilhørende såpe kan du fjerne flekkene på parkett like raskt og enkelt.

Reparere skader

Parkett har et toppsjikt i tre og er bygget opp med tverrgående trestaver som er limt og låser treet. På undersiden av parketten er det limt treplater som skal minimere bevegelsen i treet. Et parkettgulv kan slipes flere ganger, og har derfor i utgangspunktet lang levetid. Velger du en tykkere parkett, kan den slipes ned enda flere ganger over tid. Men selv om parkett er slitesterkt, er det også mer sårbart for skader, riper og fukt.

Tips! Vi tilbyr utleie av slipemaskin. Ta kontakt med din nærmeste Fargerikebutikk. 

Fjerne merker og flekker

Uhell skjer fort, men du kan fjerne de fleste flekker med en ren, godt oppvridd og fuktig klut.

Med laminatgulv trenger du ikke bekymre deg for at gulvet vil ta skade hvis du mister mat på gulvet eller om barn lager en tusjstrek på gulvet. På grunn av overflatematerialet til laminat, trenger ikke flekkene eller fukt inn i gulvet, slik det kan gjøre på et parkettgulv. Fjern flekker raskt og enkelt med en fuktig klut, og luft rommet slik at gulvet tørker raskt opp. 

Laminatgulv er enkelt å rengjøre og trenger ingen overflatebehandling. For det meste krever laminat kun støvsuging eller tørrmopp, og vil spare deg for mye tid brukt på vedlikehold.

Les mer om hvordan du fikser gulvet ditt.

Forleng levetiden på ditt gulv

En flekk på parketten trenger heller ikke å være verdens undergang. Men det er viktig å være rask med å fjerne flekker så raskt de oppstår. Jo lenger flekken får ligge på parketten, desto vanskeligere blir det å fjerne den. Fjern flekkene med en ren klut med rent vann og såpe tilpasset til ditt parkettgulv. Pass på at du gulvet får tørke skikkelig.

I motsetning til laminat, er parkett enklere å reparere ved en eventuell skade. Dette er et gulv av ekte treverk og trenger dermed omtanke. Parkett krever at du er villig til å vedlikeholde gulvet for at det skal holde seg fint år etter år, og med riktig overflatebehandlig vil parkettgulv også være mer motstandsdyktig mot flekker og riper. Parkettgulv krever at du rengjør det med riktige produkter og at du oljer det til rett tid.

Laminat vs parkett - Male gulvet

Både laminat, parkett, tregulv, betonggulv og linoleum kan males, og det er overraskende enkelt. Har du laminat eller parkett er det bare å male i vei så lenge overflaten er ren. Start med å støvsuge og vaske gulvet. Deretter må du passe på at gulvet er helt tørt før du begynner å male.

Malte gulv skaper stor forandring i et rom og kan være nettopp det du trenger for å skape den stemningen du ønsker, og det er gjort på kun en helg.

Male heftgrunn
Mal først gulvet ditt med Heftgrunn.
Male gulv gulvmaling
Vent til grunningen er helt tørr, før du begynner med selve gulvmalingen.
Male gulv
Etter påføring av første strøk trenger gulvmaling tid til å tørke. Overflaten må være helt tørr før du tar andre strøk.

Male gulvet på en helg

Det kan være lurt å male gulvlistene samtidig som du maler gulvet. Hvis det er behov pusser du listene for gammel maling, det gir mer feste før ny påføring. For å få ekstra god heft til malingen anbefaler vi at du matter lett ned underlaget med et fint pusspapir, for eksempel med korning 160. Deretter påfører du Baron Heftgrunning både på list og gulv.

Om du ikke ønsker å male listene dekker du alle lister med maskeringstape eller løft ut listen for å komme nærmest mulig kanten med maling. Se vårt utvalg av verktøy til malejobben.

Et godt tips er å starte med en pensel langs listene for å skape en ramme i rommet. Deretter kan du bruke en fin rulle sammen med et forlengerskaft.

Gulvmaling er som regel litt tynn slik at den flyter godt ut. Husk å dyppe rullen ofte slik at du ikke ruller tørt, da kan skjolder oppstå. Mal første strøk med Trestjerner Gulvmaling eller en annen type gulvmaling. Etter påføring av første strøk trenger gulvmaling tid til å tørke. Overflaten må være helt tørr før du tar andre strøk.

Matt eller blank glansgrad

Parkettgulv er ofte behandlet med lakk, olje eller beis, og alt kan du male over. Du kan velge mellom tre glansgrader når laminat, parkett eller andre gulv skal males. Et glanset gulv vil gi en eksklusiv følelse, mens en matt finish gir et dempet og elegant uttrykk. Ved å kombinere et matt gulv og blanke detaljer gir du rommet et livlig og lekent preg.