Hvordan tapetsere

Har du tenkt på å tapetsere en vegg eller et helt rom? Tapet kommer i utallige mønstre og farger som fyller rommet med ny energi. Vi viser deg de riktige stegene for et godt resultat.

Video

Dette trenger du:

  • Tapet
  • Tapetlim
  • Malerrulle og rullekar
  • Pensel til hjørnet og kanter
  • Tapetkniv
  • Tapetsletter/børste 
  • En bredsparkel 
  • Svamp og vann

Steg 1: Forberedelser til tapetsering

For et godt sluttresultat er det nødvendig med et nøye forarbeid. Veggen skal være tørr, fast og ren. Vi anbefaler å vaske veggen med skånsom vaskemiddel som fjerner smuss, fett og såperester fra veggen.

Hvis veggen har ujevnheter burde dette sparkles slik at veggen blir rett og slett. Vi anbefaler akrylfugemasse til å sparkle over små ujevnheter og spikerhull før tapetsering. 

Tips! Grunn veggen med et strøk akrylmaling i lik farge til tapeten. Da vil glipper og ujevnheter bli mindre synlige.

Grunne veggen

Er det nødvendig å grunne veggen før tapetsering? Det kommer an på underlaget du skal tapetsere. Skal du legge tapet på nye gipsvegger, sparklede vegger eller andre sterkt sugende underlag er det lurt grunne veggen med strøk med akrylmaling. Dette er for å mette ut veggene slik at veggen ikke suger til seg masse tapetlim. Hvis det er tidligere malt vegg er det ikke nødvendig å grunne, men det kan være fordelaktig å grunne med et strøk akrylmaling i lignende farge til tapeten.

Baronesse Matt

Baronesse Matt

Veggmaling av styrenakryl som gir en fantastisk matt og skjoldfri overflate selv i slepelys. Core Shell teknologi, der kjernen har høyere smeltepunkt enn skallet, sørger for at man etter 2-3 uker oppnår en meget hard, vaskbar og ripefast overflate. Baronesse Matt kan også benyttes i tak der man ønsker en vaskbar flate. Svanemerket.

1 liter
fra 199,-
3 liter
749,-
10 liter
1 899,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 190,- pr. liter

Mønsterrapport

Har du valgt en tapet med mønsterrapport må du huske å ta hensyn til dette når du skal sette opp tapet. På baksiden av tapeten vil det står hvor ofte mønsteret repeterer seg. Det er viktig å passe på å matche mønsteret for hver lengde du setter opp, så mønsteret følges likt langs hele veggen.  

Steg 2: Tapetlim

Husk å passe på at du har riktig type lim. Forskjellige typer tapet krever forskjellig lim. Spør gjerne våre ansatte hos Fargerike om hjelp, så hjelper vi deg finne riktig.

Start å tapetsere fra et hjørne, inntil et vindu eller dørkarm. Bruk vater eller loddsnor for å lage enn rett linje. Du må gjerne tegne opp den rette linjen med blyant ca. 53 cm inn på veggen, så er det lettere å se hvor tapeten skal ligge.

Bruk en malerrulle til å påføre lim på veggen. Bruk en pensel til å påføre lim i kanter og hjørner hvor det er vanskelig å komme til. Påfør nok lim til én tapetlengde om gangen, og påfør det jevnt utover veggen. Gå gjerne et par cm lenger enn tapetens bredde.

Utstyr tapet
Utstyret du trenger for å enkelt tapetsere.
rull malingen på veggen med malingsrulle
Bruk rulle for å påføre godt med tapetlim på veggen
Lim rull vegg
Rull på godt med lim på veggen.
Lim pensel
Bruk en pensel ved kanter og lister.

Steg 3: Plassering av tapet

Da kan vi endelig komme oss i gang med å sette opp tapeten! Et godt tips er å oppbevare tapeten i en eske på gulvet. Dette kan være en eske som kom med tapeten, eller en tom eske du har stående. På denne måten er det lett å dra tapeten opp, og den trenger ikke å ligge på gulvet hvor den kan bli skitten. Ta tak i enden på tapeten og dra den opp. Start med å feste den øverst på veggen og stryk den nedover. Pass på å stryke ut alle luftbobler med en børste eller tapetsletter. Begynn med å stryke fra midten og oppover, så fra midten og nedover. Til slutt stryker du langst kantene. 

Når du kommer til listen kan du bruke en bredsparkel til å holde tapeten rett inntil lista, og skjær inntil bredsparkelen med tapetkniv. Dette hjelper deg få en helt rett linje ved listen. Ta en lengde om gangen. Neste lengde legger du inntil det første.

Bruk en fuktig svamp til å dra over skjøtene mellom tapetene og inntil list/gulv for å fjerne alt overskudd av tapetlim.

Gjenta prosessen til veggen er dekket.

Tips! Bruk en fuktig svamp til å fjerne lim fra tapet og lister.
bruk tapetbørste til å stryke ut luftbobler
Glatt ut tapeten og stryk ut alle luftbobler.
bredsparkel mot tapet
Kutt tapeten nederst slik at du får en rett og fin kant

Steg 4: Tapetsere hjørner

Når du skal tapetsere et innvendig hjørne kan du måle avstanden fra forrige tapetlengde til hjørnet. Legg til 1-2cm ekstra og klipp til den neste lengden. Hvis tapeten har rapport må du passe på at biten du klipper til passer opp mot forrige lengde.

Bruk en pensel til å påføre tapetlim i hjørnet.

For utvendige hjørner følger du samme fremgangsmetode, og legger tapeten rundt hjørnet. Her er det viktig at det er min. 1-2cm over kanten.

mål opp avstand mellom tapet og hjørnet
Lag overlapp i ytre hjørner.
tapetlim i hjørnet
Lim overlappen rundt hjørnet.

Tapet hos Fargerike