Hvordan tapetsere

Har du tenkt på å tapetsere en vegg eller et helt rom? Tapet kommer i utallige mønstre og farger som fyller rommet med ny energi. Vi ønsker å vise deg de riktige stegene for et godt resultat.

Forarbeid

Det finnes mange forskjellige typer tapet, finn den som passer best til din overflate. Må den tåle vask? Skal den ha struktur eller kanskje fototapet?

Begynn med å sjekke at veggen er jevn og ikke har ujevnheter. Du kan evt sparkle og slipe veggen for å jevne ut veggen. For å få riktig mål begynner du i rommets mest synlige hjørne. Det er viktig å få den første tapetlengden rett, så du ikke får følgefeil videre i arbeidet. Bruk derfor alltid vater og tegn opp en loddrett linje ca. 53 cm inn på veggen, slik at denne blir synlig og kan brukes som mållinje når du tilpasser den første tapetlengden.

Beregning av tapetlengde 

For at du skal ha nok tapet til veggen eller rommet du skal tapetsere må du beregne tapetmengden riktig. Her gir vi deg et eksempel på hvordan. 

Riktig tapetlengde = vegghøyde + rapport/repeat + ca 5 cm skjæringsmonn. Eks: Vegghøyde 2,4 m + rapport 0,64 m + 5 cm = tapetlengde 3,09 m.

Verktøy

For å kunne legge tapet trenger du godt verktøy:

  • Vater
  • Tommestokk
  • Saks
  • Blyant
  • Pensel og Malerulle
  • Tapetkniv
  • Tapetlim

Påføring av lim

Mål opp hvor tapetlengdene treffer bortover veggen, og ha på lim for en og en lengde om gangen. Påfør limet med rulle og bruk pensel i kantene eller hjørner hvor det er vanskelig å komme til. Flere tapeter har også anbefalt limtype som bør brukes for best mulig fest til tapeten, dette står merket på tapetrullen. 

Plassering av tapet

Trekk den første tapetlengden opp mot taket og fest den øverst, kontroller mot den opptegnede loddlinjen eller med vater at den er rett. La et par centimeter gå ut på taket. Videre presser du fast den øvre delen av tapetlengden og skjær av ved taklisten med tapetkniv. 

Nå skal du fest tapeten inntil veggen og glatte over med en tapetbørste eller bredsparkel som fjerner bobler og ujevnheter. Glatt ut resten av lengden med tapetverktøy fra midten og oppover, fra midten og nedover, avslutt i kantene. Håndflaten er også fintå  bruke for å stryke tapeten nedover veggen. 

Nede ved gulvlisten skjæres kanten av med tapetkniv for å få en rett og pen linjen i kanten. Videre gjentar du tapetlengdene bortover veggen, merk hvis det er mønstertapet må du tilpasse nøye mot den første lengden. Vask bort limsøl umiddelbart med svamp og rent vann så det ikke fester seg på tapeten. 

Tapetsering i hjørner

Når du kommer til et hjørne skjærer du til tapetlengden slik at tapeten går ca. 1-3 cm forbi hjørnet. 

Video