Hvordan male vegg

Fargerike gir deg de enkle maletriksene du bør kunne når du skal male vegg.

Video

Har du planer om å sette i gang med oppussing, kan det være smart å lese seg opp på maleteknikkk og steg-for-steg for maling av vegg. Det er viktig å ikke glemme viktige steg på veien, slik at du kan være helt sikker på at resultatet blir perfekt.

I vår ekspertguide til maling av vegg kan du lese deg opp på hvordan du maler gipsplate, sponplate, innvendig mur, betong, tapet, MDF-plate, kryssfiner og lignende flater. Og hvilke utstyr du bør ha og hva som er smart å ha til malejobben. 

Trinn for trinn

  1. Vask veggen, slik at malingen fester godt.
  2. Hindre søl ved å dekke til gulvet med dekkpapp.
  3. Fyll hull og sprekker med sparkel eller fugemasse, for en jevn overflate.
  4. Bruk en maskeringstape rundt vindu, og under tak.
  5. Grunn veggen, ett strøk er nok.
  6. Toppstrøk, påfør malingen med pensel og rulle. Start med å pensle kantene, og avslutt med en malerull. To strøk er nok
Baronesse Matt

Baronesse Matt

Veggmaling av styrenakryl som gir en fantastisk matt og skjoldfri overflate selv i slepelys. Core Shell teknologi, der kjernen har høyere smeltepunkt enn skallet, sørger for at man etter 2-3 uker oppnår en meget hard, vaskbar og ripefast overflate. Baronesse Matt kan også benyttes i tak der man ønsker en vaskbar flate. Svanemerket.

1 liter
299,-
3 liter
749,-
10 liter
1 899,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 190,- pr. liter

Glansgrad til veggmaling

fargerike.no har vi fire glanstyper: matt, halvmatt, halvblank og blank.

Disse favner flere grader av glans, som kan måles på en skala fra 01-100, hvor 01 er matt og 100 er blank.

Matt = 01-04.

Halvmatt= 05-19.

Halvblank = 21-60.

Blank = 61-100. 

I videoen øverst i artikkelen har vi benyttet en matt maling fra Baronesse, i fargen Timian FR1355. Matte vegger har vært populært en stund, vi tørr påstå at det er kommet for å bli. Matte vegger gir i tillegg en finere og mer korrekt fargegjengivelse enn andre glansgrader.

Matt maling fremhever detaljer i rommet. Har du et bilde eller kunstverk som du vil vise litt ekstra godt frem, bør du velge matte vegger. Matt glansgrad strekker seg fra 01-04.

Hvis vaskbarhet er det viktigeste for deg kan du velge halvmatt, glansgraden strekker seg fra 05-19. Du vil få en ekstra glød i fargen, noe som kan gjøre fargen enda finere.

Velger du halvblank maling til veggene dine, finnes det imidlertid kun en type maling. Sens fra Jotun kommer i glansgrad 30, og er en helsevennlig maling godt egnet for allergikere. Per idag er det ingen blank maling til veggflater som gipsplate, tapet, mur osv.

dekkpapp
Det kan være lurt å feste dekkpappen eller malerfilten med maskeringstape.
masker veggene dine
Bruk maskeringstape rundt vinduer og langs alle lister, for et godt sluttresultat.
fugemasse hjørner
Bruk fugemasse i hjørner for en myk overgang.
fugeglatter
Få glatte og rette fuger ved hjelp av en fugeglatter.

Ett godt forarbeid

For at veggfargen skal holde seg fin lenge, er det viktig å ha et godt grunnlag slik at malingen kan feste seg godt på veggen din. Dette krever at du setter av tid til et godt forarbeid.

En fin tommelfingerregel før du setter i gang med malejobben er at veggen skal være tørr, fast og ren. Start derfor med en grundig vask av underlaget du skal male.

Vi anbefaler Absolutt Allrent, denne tynnes enkelt ut i 1 del såpe og 9 deler vann. En raskere løsning er å bruke Jordan Malingsklar, som er ferdigfuktede kluter med vann og såpe som kan festes på en mopp.

Når veggen er ren kan du begynne å dekke til gulv og møbler som er i sprutsonen når du maler. Benytt en rull med plastfolie for å dekke til møbler og vegger. Bruk en maskeringstape for å sikre at plastfolien holder seg på plass. Til gulv anbefaler vi malingsfilt eller gulvpapp, som er mer stabilt å arbeide på.

For å få fine overganger ved veggene, er det lurt å bruke en fugemasse. Ønsker du listefrie vegger? Bruk fugemassen i hjørner eller i sprekken mellom tak og vegg, slik får du en mykere overgang listefritt. Casco Paintflex er det beste valget hvis du vil ha en elastisk fugemasse og kan males over med en matt maling. TIPS! Bruk gjerne en fugeglatter, men husk å dypp den i vann etter hver lengde.

Et godt forarbeid er viktig, og det er spesielt sant når det er snakk om maskeringstape. Hvis det er en ting som er lett synlig på en nymalt vegg, så er det slurvete malekanter under taklistene. Derfor anbefaler vi at du setter av god tid til å maskere vinduslister, tak og gulvlister. 

grunn vegg
Veggen bør grunnes før maling, for å sikre ett jevnt oppsug.

Grunne før maling

Når et godt forarbeid er unnagjort, kan grunningen starte. Det er viktig å grunne selv om overflaten er malt fra før. Dette bidrar til å skape bedre heft mot underlaget, men også sørge for at fargen og malingen trekker jevnt inn over hele veggen.

Vi anbefaler en vanntynnet grunning, disse tørker raskere. Det holder normalt med ett strøk grunning på underlag som gipsplater, fiber- og vinyltapet, metall, laminatplater, malte blanke flater, betong og fliser i tørre rom. Tekstiltapet og papirtapet er sterkt sugende underlag, og krever en spesiell grunning.

bruk en rulle
Benytt en malerulle for jevn fordeling av maling.
pensel maling
Start med å pensle veggen, langs kantene.

Mal med en god veggmaling

Nå er det tid for å male veggen, og dette kan gjøres både med pensel eller malerulle. Vi anbefaler en kombinasjon.

Pensel til hjørner og detaljer, og en malerull til større flater. Bruk en maling som tåler slitasje, som Fargerike sin egen Baronesse Matt. Dette er en slitesterk og helmatt maling, som tåler en god støyt. Den er i tillegg merket med Svanemerket. En interiørmaling merket med Svanemerket er blant de malingene som er minst skadelige for miljøet innenfor sin produktgruppe. Dette miljømerket viser at produktet oppfyller en rekke strenge helse- og miljømessige krav.

TIPS! Vi anbefaler at du starter med å male kantene, dette gjøres med pensel. Da får du en «ramme» på veggen, som gjør det enklere å rulle etter.

Å bruke en malerull på veggen sikrer jevnere fordeling av maling og minimerer risikoen for skjolder på den nye veggfargen din. Sørg også for å ha god overlapp på hver rullebredde, og dypp rullen i malekaret ofte. Slik unngår du at rullen blir tørr og etterlater skjolder.

Normalt holder det med to strøk maling. Når siste toppstrøk er gjort bør maskeringstapen fjernes med en gang.

Usikker på hvilken farge du skal bruke på veggen? Les og bli inspirert om fargebruk i rom.