Vaske hus før maling

For å oppnå et pent sluttresultat når du skal male huset er det viktig med godt forarbeid. Se våre eksperttips til hvordan du vasker huset før malejobben.

Video

Male ubehandlet treverk

Umalt treverk må børstes for løse tre fibre og deretter vaskes grundig. Merk deg at nytt treverk også har behov for rengjøring. Trebord og planker oppbevares horisontalt liggende hos trelasthandleren og blir fort støvete. Trematerialet blir også utsatt for forurensing ved transport og under oppføring. Det er derfor viktig å gi nye husvegger en god vask før malejobben kan starte.

Til vaske og rengjøre huset utvending anbefaler vi at du vasker med en egnet husvask, som f. eks. Jotun Husvask og Soppfjerner "2i1"

 

Male tidligere malt treverk

Skal du male det allerede malte huset ditt på nytt, er det like viktig med god rengjøring før du setter i gang med malerjobben. Det er veldig viktig at tidligere malte vegger er fast, tørr og ren før du begynner å male på nytt.

Ved å vaske husveggene korrekt vil du få god heft til den nye malingen. Sjekk alltid vedheft på tidligere malte flater. Bruk gjerne egnet vaskemiddel for malt fasade, slik som Jotun Kraftvask og Soppfjerner "3i1" før ny maling. Men riktig rengjøring før ny maling unngår du også å male mulig sopp og skit inne i veggen. 

Vaske før maling steg for steg:

Steg 1 - Fjern smuss fra husveggen

Børst bort alt løst smuss og rester som ikke hører hjemme på veggen, og dekk til vinduer med plast slik at disse ikke blir skjoldete.

Steg 2 - Påfør husvask

Deretter påfører du utblandet husvask med en trykksprøyte. Følg anvisningen for blandeforholdet på pakningen. Husk å bruke vernebriller og hansker for å beskytte deg selv.

Sprøyt over med et jevnt lag og la det virke i 3-5 minutter før du børster med en egnet veggbørste. Her kan det være lurt å investere i en trykksprøyte som du fester på ryggen, da vil du med enkelhet kunne klatre opp i en stige for å nå vanskelige steder.

TIPS: Husvask skal alltid legges på nedenfra og opp for å unngå at skitten renner nedover, og etterlater striper og skjolder.

Steg 3 - Spyle huset

Deretter skyller du av med en hageslange. Det anbefales aldri høytrykkspyler til dette arbeidet, det blir for høyt trykk som gjør at vann kan trenge inn bak kledningen og risikere råteproblemer på sikt.

Alle hus er satt opp med tanke på at regnet naturligvis kommer ovenfra og renner nedover. Det er en grei huskeregel når man skal spyle med hageslangen på liggende panel, slik at man ikke spyler nedenfra og opp innunder panelet. For å spyle huset ovenfra og ned må du opp på en stige. 

Utstyr til å vaske hus