Terrassebeis farger

Sommeren er her og vi vil være ute og nyte den så mye som mulig. Terrassen blir for mange det viktigste rommet i huset på denne tiden av året, og det er få ting som slår følelsen av solvarmt tre under tærne.

Benk med to puter på uteplass.

Tredekke står i en særstilling i Norge og duften av nybeiset tre er et sikkert vårtegn over hele landet. Ute kan en leke mye. Bruk sterke farger og bland ulike mønster. Blomster, ruter og striper passer perfekt i uterommet.
Når du skal beise terrassen deler du prosjektet inn i tre deler. Fargevalg, vask og påføring.

Fargevalg

Fargerike har nå utviklet et fargekart for terrasse med vakre, nordiske farger. Farger som får frem løden i treverket, og som harmonerer med det nordiske lyset og våre fargetradisjoner. I dette fargekartet finner du 21 dekkbeiser og forslag til fasadefarger som passer godt til de ulike beisene.

Nøytrale nyanser til terrassen

Dette er trygge fargevalg til uterommet. Fargene er nydelige til sommerens fargerikdom og de er enkle å kombinere med sterkere farger. De nøytrale tonene i beisen får virkelig fargerikt tilbehør og frodige planter til å poppe. Dype toner i rødt og oransje er for eksempel nydelig sammen med disse dekkbeisene.

Brune nyanser til terrrassen

Disse brune nyansene gir treverket en gyllen glød som står perfekt til de hvite og brunbeisede fasadene vi finner på mange norske hus. Fargene gir en lun og varm stemning og er nydelige sammen med tilbehør i hvitt og blått, som er mange nordmenns favorittkombinasjon.

Terrasse med kurvmøbler.

Grålige nyanser

De kjølige grå tonene passer perfekt inn i den norske naturen og gir et friskt og elegant preg til uterommet. Fremhev det naturlige ved å dekorere med steiner, drivved og stål. Disse dekkbeisene er nydelige sammen med farger som du finner i den
norske skjærgården, som flaskegrønt og dempede blågrå nyanser. Friske blomsterfarger som rosa og gult skaper en kul kontrast.

Terrasse i grålige nyanser.

Man må huske at beis er en transparent behandling, og at fargen man ender opp med vil bli påvirket av fargen på treverket. Det er viktig å ikke la seg friste til å legge på flere og tykke sjikt med terrassebeis, for alt som ikke trekker inn og blir en del av treverket vil da flasse av etter en vinter der snø og is gjør jobben sin med beisen som ligger som et skinn på toppen av treverket. Ved valg av farge er det også smart å tenke over hva som passer med husets fargepalett, dvs vegger, vinduer, dører og andre detaljer. Dette får du hjelp til hos oss i Fargerike.

Vask

Vask av terrassen er viktig. Du hadde ikke lakket bilen din uten å vaske den grundig først, og det samme gjelder alt annet du skal male, også utendørs. Det som er så herlig med hus og terrasser, er at det beste vaskeværet er skikkelig drittvær. Når det regner er både hus og terrassen våt fra før, så hvorfor ikke utnytte det? På med regntøy, vernebriller og hansker, og ta med deg terrasserens eller kraftvask og vaskekost på forlengerskaft ut i regnet. Dersom du skal endre farge på terrassen bør du bruke Terrasserens som bleker og nullstiller terrassen. Skyll godt av og bruk gjerne en nøytraliseringsvæske etter bruk av terrasserens. Og bruk terrasseskrubben godt. Det er god trening, så kan du slappe av i sofaen med god samvittighet etterpå.

Påføring

Steg to er påføring. Nå er det viktig at treverket er tørt. Det som er så rart med treverk er at det er lett å se at det er vått, men vanskelig å se om det er tørt. Restfukt i treverket bør helst ikke overstige 15%, så bruk en fuktmåler. Det er et verktøy du uansett bør ha i boden. Dette får du i Fargerikebutikken, og det er vel verdt prisen. Grunnen til at treverket må være tørt, er at du er avhengig av at beisen trekker inn i treverket. Terrassebeis som skinntørker på toppen vil flasse av og se fryktelig stygt ut.
Det beste været for påføring av terrassebeis er overskyet og tørt vær. Beiser du i solsteiken vil beisen tørke på toppen av treverket uten å trekke inn. Beis terrassen når det er meldt opphold et par dager. Prøv også å unngå å beise i perioder hvor du har sett mye dugg på gress og biler om morgenen.

Den enkleste og raskeste måten å beise terrassen på, er å ta ett eller maks to bord i lengderetningen av gangen. Bruk rullesett med etterstryker på forlengerskaft, så jobber du raskere og får en bedre touch på verket. Bruk en beispensel for å komme inn i kriker og kroker. Etterstryk og fjern all overskuddsbeis etter 10-15 minutter. Bruk da gjerne en beispensel på forlengerskaft. Alt som ikke har trukket inn i treverket skal nå bort. Husk at terrassebeis er transparent, og skal ikke gi en dekkende overflate som ved vanlig maling. Du skal se kvist osv gjennom beisen. Legger du på for tykt, vil du risikere at det flasser av etter vinteren eller regnvær fordi det ikke har trukket inn i treverket.