Hvordan male mur

Det er viktig å bruke riktig maling når du skal male mur, et helt murhus eller male grunnmur. Å male mur er like lett som å male trevegg, når du har riktig maling og utstyr. Vi viser deg hvordan du enkelt gjør det selv og hva du trenger.

Video

Maling av mur er ikke vanskeligere enn maling på andre overflater. Med fire enkle steg får du jobben gjort med pent sluttresultat. Invester i kvalitetsverktøy, da går malejobben raskt og resultatet blir bra. 

Se over overflatene du skal male, og sørg for å ha gjort eventuelle reperasjoner før du setter i gang. Jo jevnere underlag, jo penere sluttresultat. Er du usikker på hvilken farge du skal velge til murmalingen til ditt prosjekt? Se våre ekstriørfarger her. 

Rydd bort alt som står rundt der du skal vaske og male. Dekk til vinduer og annet du vil beskytte mens du vasker og maler. 

Murhus
Malt murhus: En myk og dus grønnfarge som er lekker som husfarge i kombinasjon med hvit detaljer på staffasjen. Her malt i Kitt FR 5018.

Slik går du frem:

 

Steg 1 - Vask murveggene

Det første som bør gjøres er å spyle vekk skitt og møkk. Bruk en hageslange og spyl av med rent vann nedenfra og oppover.

Mens muren fortsatt er fuktig påføres kraftvasken fortynnet 1:30 (1 liter Absolutt Kraftvask til 30 liter vann) med en lavtrykksprøyte. 1 liter vaskeløsning er nok til ca. 10-20 m2.

Påfør med jevne bevegelser nedenfra og oppover og sørg for at alle flater blir fuktet. La midlet virke fra 2–5 minutter, men ikke la det ikke tørke opp.

Vaske murvegg
Vask grundig: Spyl av med rent vann nedenfra og oppover.

Steg 2 - Børst muren for maling som flasser

Er muren er malt fra før, og har begynt å flasse? Da må muren børstes med en stålbørste for å få vekk all løs maling. Det er viktig at du fjerner all løs-sittende maling og løs murpuss med en børste. 

Steg 3 - Grunne mur

Umalt mur må helgrunnes, eller seises som det heter på fagspråket. Dette gjelder også hvis muren din har flasset og du har skrapet med stålbørste, da påføres seisen kun i punktene.

Seisen har både lik konsistens og farge som melk, og påføres med en pensel eller rulle. I tillegg til å klargjøre muren før maling, nærmest limer seisen murveggen og holder den sammen, i tilfelle du har en porøs mur.

Mur grunning
Klargjør muren før maling: Seisen/grunning har både lik konsistens og farge som melk, og påføres med en pensel eller rulle.

Steg 4 - Male mur

Tilslutt gjenstår toppstrøk med en egnet murmaling, her anbefaler vi at du påfører to strøk. De fleste malinger til mur ar akrylbasert - som betyr at de er vanntynnet, noe som igjen betyr at malingen tørker fortere slik at du blir ferdig samme dag.

La veggene tørke ordentlig opp. Se tørketiden på malingspannet. Ikke glem å legge penslene i plast eller rengjør dem, da tørker de ikke ut og kan brukes til ditt neste maleprosjekt. 

Male mur
Murmaling: Vi anbefaler at du påfører to strøk maling.

 

Og kanskje du har tid igjen til å freshe opp resten av huset?