Hvordan legge parkett

Det er ikke så vanskelig å legge nytt gulv selv. Det er viktig med grundig forarbeid for at gulvet skal få en rett overflate, her kan du bruke gulvunderlag for å jevne ut. Her gir vi deg en oversikt.

Hvordan legge parkett

Dette trenger du

  • Slagkloss/hammer
  • Gulvunderlag
  • Kniv
  • Målestokk
  • Håndsag/stikksag
  • Avstandsklosser
  • Parkett, Laminat eller Klikkvinyl

Legge gulv på varmekabler eller vannbåren varme?

Vi garanterer for at våre gulv kan legges på gulvvarme, både elektrisk og vannbåren varme, med en maks temperatur på 27°C. Utsettes gulv for høyere temperaturer, kan det ta skade og krumme seg. Sjekk derfor at du har en termostat for styring av temperatur.

Video

Før du begynner å legge

Det aller første du gjør er å sjekke luftfuktigheten i huset/rommet der gulvet skal legges! Anbefalt luftfuktighet for fuktømfintlige materialer som parkett, er ikke under 30% og ikke over 60% før gulvet tas inn i rommet.

Før du begynner å legge de første radene av parketten er det viktig å sjekke underlaget. Underlagets planhet skal være +-3 mm på et 2 meters strekk. Ujevnheter i undergulv kan utbedres ved sparkling.

Parketten skal ligge i rommet minimum 2 døgn med en rom-temperatur på 18-22°C før det legges. Dette er for å akklimatisere gulvet før det monteres.

Riktig verktøy

Kontroller at du har riktig verktøy for jobben FØR du begynner å legge bordene. Du trenger en kapp- og gjærsag eller en god håndsag, avstandsklosser, slagkloss (til gulv med slagklikk) og hammer.
gulvlegging verktøy

Video

Hvordan legge underlag

Riktig bruk av underlag er en meget viktig del av et vellykket resultat. Er det betonggulv eller gulv med varme, skal du alltid bruke fuktsperre, til andre gulv trenger du ikke fuktsperre. Fargerike har et godt utvalg av underlag i sortimentet, UltraPro. Med disse underlag vil du oppleve mer komfort i gulvet ditt. UltraPro demper lyden i rommet du oppholder deg i, men i tillegg demper det lyd til rommet under.

UltraPro Gulvunderlag Silent

UltraPro Gulvunderlag Silent

Dette underlaget er spesiallaget for å redusere trinn- og trommelyd. Trommelyden er lyden i eget rom, mens trinnlyd er den lyden som går mellom etasjer. UltraPro Silent er et av markedets beste på lydisolering. 20 db reduksjon av trinnlyd i rommet under. 30% reduksjon av trinnlyd i rommet. 1,4 mm utgjevning av underlaget 40 m vanndampdiffusjonsmotstand. 15 kvm pr. rull.

På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 1 635,- pr. rull

Video

Hvordan legge gulv

Før du går i gang med legging av ditt nye gulv, er det lurt å åpne 3-4 pakker av gangen. Sorter litt etter fargenyanse slik at du oppnår ønsket resultat. Dette gjelder spesielt på 1-stavsgulv. Husk også at avstand fra gulv til vegg må være 8-10 mm. Gulvet må ikke låses av faste installasjoner som for eksempel kjøkkeninnredning eller kjøkkenøy!

Vi har to ulike klikksystemer:

  • Hurtigklikk (2-lock/5G/5Gc): Her er det en plastlås i kortenden. Gulvet legges med et enkelt dunk med neven på toppen av bordet. Har du lagt det feil, eller det er en skade i bordet må det sideforskyves for ikke å skade låssystemet når du tar det fra hverandre igjen. Et klikksystem som er superkjapt og enkelt å legge for alle. Snekkeren elsker det!
  • Slagklikk (Not & Fjær): Her er du avhengig av et leggesett hvor du har en slagkloss tilpasset kortenden og et slagjern du bruker på kortende inntil vegger og på trange plasser. Du legger klossen inntil kortenden og gir den et lite slag med hammeren. Et veldig robust og godt låssystem som har vært brukt i en årrekke.

Hardvokset gulv

På hardvoksede gulv som legges nytt, skal det behandles med en vedlikeholdsvoks før du tar gulvet i bruk. Dette gjør at gulvet blir lettere å holde rent, og gulvet vil holde seg pent mye lenger før du må behandle det på nytt. På lakket gulv bruker man støvsuger eller tørrmopp. Er gulvet blitt skittent bruker du et nøytralt vaskemiddel tilpasset det gulvet du har for å unngå at gulvet blir skjoldete.
hardvoks gulv

Matchende fotlist

Hos Fargerike har vi et vidt spekter av lister du kan velge blant og som vil matche gulvet ditt. Sortimentet består av høykvalitetslister som passer til ethvert gulv og interiør. Alle er grundig kvalitetstestet, akkurat som gulvet ditt. På side 182 i Årets Gulvbok, finner du en oversikt. Har du ikke gulvboken? Bestill en gratis kopi ved å trykke på linken under.
gulv fotlist
Stanley Glassfiber Hammer

Stanley Glassfiber Hammer

Stanley hammer- klo STHT0-51309 glassfiber 450gram. Stanley hammer glassfiber med klo. 450G. Klo hammer for spikring og trekking. Bi-material håndtak med grip ribber for komfort og anti slip. Glassfiberkjerne for styrke og holdbarhet

På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
319,- pr. stykk
Absolutt Slagkloss Gulv

Absolutt Slagkloss Gulv

Slagkloss gulv Absolutt plast sort Proff 6x49,5cm/ 600 gr. Det er viktig å bruke riktig verktøy for å installere gulvet på en effektiv og riktig måte. Dette sikrer et godt sluttresultat og effektiv montering.

Bestillingsvare, kontakt butikkTilgjengelig for klikk og hent
499,- pr. stykk
Olfa Kniv OL 18 mm

Olfa Kniv OL 18 mm

Kraftig kniv for kutting og legging av tepper. Kniven har ekstra lang bladføring for å kunne kutte varierende teppetykkelser. Kniven har en metallforlengelse av håndtaket for tilpasning mot vegg og for åpning av malingsspann. 18 mm blad.

På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
129,- pr. blisterkort
Absolutt Slagjern Gulv

Absolutt Slagjern Gulv

Slagjern gulv Absolutt T-Kryss Proff 8x43,5cm/ 1,0 kg. Det er viktig å bruke riktig verktøy for å installere gulvet på en effektiv og riktig måte. Dette sikrer et godt sluttresultat og effektiv montering.

Bestillingsvare, kontakt butikkTilgjengelig for klikk og hent
599,- pr. stykk