Slik velger du riktig verktøy ute

Med godt og riktig verktøy går arbeidet raskere, er mindre slitsomt og gir et bedre resultat. Her er tipsene til hva du bør kjøpe for å male og beise utendørs.

Verktøy male ute

Foto: Jotun As

– Huset er for de fleste av oss det dyreste de har investert i. Men litt av prisen for å kjøpe et hus, er at du trenger verktøy for å ta vare på det, sier Norman Lagesen, kategorileder for verktøy i Fargerike.

I denne artikkelen gir han sine beste tips til utstyret du trenger for å vedlikeholde huset og resten av eiendommen utvendig.

Hvis listen virker lang – og dyr – minner Norman om tre ting:

 • Godt verktøy hjelper deg til å beskytte huset, ved at malingen og beisen blir riktig påført.
 • Riktig verktøy gjør jobben raskere og mindre slitsom, samtidig som det gir mindre søl.
 • Verktøy av høy kvalitet varer lenge, og blir dermed billigere på sikt. Det aller meste på listen kan brukes mange ganger.

Viktigste verktøy til gjør-det-selv og oppussing

De viktigste verktøyene kan brukes ved nesten alle prosjekter. Men en del av verktøyet du trenger, som pensler og ruller, bør selvfølgelig velges utfra jobben du skal utføre. Men noe utstyr er smart å ha nær sagt uansett hvilken jobb du skal utføre, og kan dermed utgjøre en slags basisutrustning i verktøyboden.

 • Et forlengerskaft er kjempenyttig til alt fra vasking til maling og terrassebeising. Normans anbefaling er å investere i det beste med en gang: Jordan Forlengerskaft Ultimate Karbon er helt stivt, slik at all kraften går i verktøyet. Det er kjempefint når du skal skrubbe terrassen! I tillegg har det livstidsgaranti. Det gir en investering du neppe vil angre på.
 • Jordan Malerullbøtte 7 liter gjør alle utvendige vaskejobber mye enklere. Den avlange formen gjør nemlig at koster og skrubber kan dyppes rett oppi. Bøtten er også svært nyttig til større malingjobber.
 • Tesa Dekkfolie Easycover er perfekt for å dekke til vinduer, planter og eventuelle andre flater og gjenstander som trenger beskyttelse mot malingsøl og kjemikaliene i ulike husvaskprodukter. Beskyttelsesplasten kan godt sitte på helt til du er ferdig med å male.
 • Dekkfilt med plastbakside er kjempesmart. Den kan brukes flere ganger, og beskytter både bakken og gulvet mot maling og kjemikaler, i tillegg til at du slipper å plukke avskrapede malingflak fra plenen eller grusen. Utendørs kan du fukte den, slik at den ikke blafrer i vinden.
 • 3M Vernebriller bør ligge lett tilgjengelig, slik at du husker å beskytte øynene mot kjemikaliesprut – eller spon og flis på andre jobber. Det samme gjelder Jordan engangshansker; de beskytter både mot etsende kjemikalier og maling, olje og andre ting du helst vil unngå å få på hendene.
 • En fugepistol vil komme til nytte oftere enn du tror, og varer i årevis. Kjøp en av god kvalitet, så unngår du belastningsskader.
 • Lim og fuge- og tettemasse.  

Smart verktøy til vasking og forarbeid

Kledningen og terrassen bør vaskes hvert år, både for å holde overflaten pen og å beskytte treverket. Du må selvfølgelig også vaske eller rense før du maler eller beiser.

Her er verktøyet du trenger, utover basisverktøyet i avsnittet over.

 • Jordan lavtrykksprøyte gjør det enkelt og raskt å påføre alt fra husvask og kraftvask til soppdreper jevnt over hele kledningen eller terrassen.
 • Jordan Fasadevask Superkost kommer til å bli en god venn hver gang du skal vaske huset utvendig. Den holder godt på vannet, kommer godt til i kriker og kroker, og passer til Jordan forlengerskaft.
 • Jordan Skrape Universal er glimrende til å fjerne løs maling på de større jobbene. Samtidig har den smarte løsninger som gjør jobben enklere: Den passer til forlengerskaft, og hammerhodet på toppen gjør at du kan slå inn utstikkende spikere.
 • Jordan Stålbørste Forlengbar fjerner både de siste løse malingrestene og løst treverk. Også den passer til forlengerskaftet.
 • Til å vaske terrassen, trenger du en Jordan Terrasseskrubb for å fjerne både gammel treolje og skitt. Den kan festes til alle forlengerskaft.

Nyttig verktøy til maling

Når veggen er ren og all løs maling er fjernet, er det tid for å male. Også her vil du oppleve at riktig og godt verktøy gjør jobben mye lettere.

Norman Lagesen understreker at du bør kjøpe dedikerte utendørspensler, som Jordan Ultimate Pensel Ute Flat. De har hulrom i busten, slik at de får plass til mye mer maling – uten å søle. Den nevnte serien har også en smart hylse som hjelper deg til å holde penselen fuktig i opptil to uker.

Med riktig stell kan du faktisk bruke penselen mange ganger, forteller Lagesen.

– Vask penslene godt etter bruk, og sett dem opp-ned når de skal tørke. Da vil eventuelle malingrester tørke innerst ved hylsen, mens selve busten fortsatt holder seg myk, tipser han.

Her er listen over resten av utstyret du trenger:

 • God maskering er et must for å få pent resultat av malejobben. Tesa Precision maskeringstape Ute gir skarpe kanter, og kan sitte på i opptil 8 uker uten å gi problemer når du skal fjerne den. Husk å kjøpe rikelig! Du kan levere tilbake uåpnede pakker hvis du kjøpte for mye – eller spare rullene til neste maleprosjekt.
 • Jordan Superbrett gir mindre malingsøl, både ute og inne. Det stive, avtagbare håndtaket gjør det også lettere å bære brettet rundt uten å skvalpe maling.
 • Det lille Jordan Håndholdt Malekar er suverent til småjobber og når du skal male detaljer. Det spesielle håndgrepet sørger for at det er lett å holde selv når du skal opp i stige.
 • Hvis du skal rulle på malingen, er Jordan Rullesett Perfect 5805 Utvendig det beste valget. Det har justerbar bøyle, slik at du får god vinkel også når du skal male vannbrettene.

Lurer du på hvilken maling du bør bruke utendørs? Her er vår guide til de ulike typene av eksteriørmaling og den beste husmalingen.

Beise terrasse
Settet inneholder Superbrett, EasyPad og Ultimate Terrasse pensel 75mm fra Jordan, perfekt til å beise terrasse.
pensel male ute
En god pensel utgjør stor forskjell når du skal male kriker og kroker utendørs. Jordan Ultimate pensel har et godt ergonomisk grep.
Maskeringstape ute
God maskering er et must for å få pent resultat på malejobben også utendørs. En holdbare mikrofiberkluter fra Jordan kan brukes til vårrengjøringen.
Pensel male hus
Forlengbar utendørspensel med unikt skaft gjør jobben mindre slitsom.
Jordan vaskekost
Velg deg vaskekoster av høy kvalitet når du skånsomt skal vaske fasade.
Lavtrykksprøyte
En trykksprøyte er et nyttig verktøy som kan brukes til både påføring av vaskemidler på gulv, vegger og tak, både inne og ute.
Vaske hagemøbler
Skure Pad Fin fra Jordan rengjør badet effektivt og skånsomt.
Skrape
Skrape som kan settes på forlengerskaft med låsefunksjon er et nyttig verktøy det kan være lurt å ha i verktøykassen.
Stålbørste
Forlengbar børste med flat, herdet tråd og godt grep er viktig når du skal fjerne maling før du kan male huset på nytt.

Verktøy til å beise terrassen

For å få et pent resultat når du beiser terrassen, bør du gå for Jordan Supersett Terrasse. Det inneholder:

 • Et praktisk Superbrett til å ha beisen i.
 • En EasyPad som hjelper deg å påføre og stryke ut beisen jevnt.
 • En Jordan Ultimate Terrasse Pensel til å legge beis i hjørner og langs kantene.

Alt du trenger i tillegg, er Mirka Slipepapir med Borrelås, som du fester til slipebrettet i supersettet.

Les og lær mer om terrassebehandling her.

Verktøy til å male mur

For å male mur, enten det er grunnmuren eller hele fasaden, er det stort sett de samme verktøyene som ovenfor som gjelder til forarbeidet. Eneste forskjell er at du her trenger en Jordan Stålbørste Forlengbar til å rense vekk løs maling.

I tillegg bør du selvfølgelig velge en malerull som passer den grove muroverflaten. Her er Jordan Malerrull Perfect Grove Underlag et godt valg. Denne fester du til en Jordan Malerrullbøyle 18 cm og et forlengerskaft.

Lykke til! Og husk at de ansatte i landets 96 Fargerike-butikker står parat til å hjelpe deg. Finn din nærmeste butikk her

Dette verktøyet trenger du til å male ute