Male inne? Dette er utstyret du trenger

Uansett hva du skal male har vi i Fargerike gode råd og alt utstyr du trenger. Se komplett liste over maleutstyr til ditt neste oppussingsprosjekt.

Male vegg inne

Riktig utstyr er halve jobben, sies det. Hvis du skal male vegger eller tak innendørs, er det definitivt ikke langt fra sannheten.

– Å male innendørs kan være raskere og enklere enn de fleste tror. Det gjelder bare å ha riktig utstyr, sier Morten Folmo hos Fargerike Colibri i Drammen.

I denne artikkelen vil han gi sine beste tips til hva slags verktøy du trenger til malerprosjektet, enten du skal male vegger, tak og gulv eller lister og dører.

Det blir en del utstyr til sammen. Men Folmo anbefaler på det sterkeste at du gjør de nødvendige investeringene. Ikke bare vil det hjelpe deg med malerjobben du skal i gang med nå. Det aller meste verktøyet kan også brukes mange ganger. Dermed blir også fremtidige malerprosjekter langt mer lystbetonte – og gir penere resultat.

– De fleste som eier hus eller leilighet, gjør større eller mindre malejobber jevnlig. Enten fordi de vil bytte farge, eller rett og slett for å bøte på slitasje. Å kjøpe riktig utstyr av god kvalitet, er derfor en langsiktig investering, sier han.

Folmo minner også om at det er fullt mulig å bruke pensler flere ganger. Du må bare huske å vaske dem, samt å la dem tørke med busten opp slik at eventuelle malingrester legger seg innerst på busten.

Noen smarte basisverktøy

En del utstyr går igjen til så godt som alle malerjobber, ofte også utendørs. Dermed kan det nærmest utgjøre en slags basisutrustning i verktøyboden.

Et forlengerskaft er kjempenyttig til alt fra pussing og vasking til selve malejobben. Jordan Forlengerskaft Perfect 115–195 cm gir mye for pengene. Det fungerer godt til både tak og vegg, og passer til alt av malejobber. Det fins også kortere forlengerskaft, som kanskje er enda enklere å bruke på veggen, og et lengre, som kan være nyttig hvis du har svært stor takhøyde.

Til små sparkeljobber, for eksempel over spikerhull, er en Jordan Japansparkel suveren å ha.

Jordan Slipebrett er gull å ha for både å vaske og å slipe overflatene før du maler. Det kan enkelt festes til forlengerskaftet, og passer til både slipepapir og engangsmopper.

En Mirka slipesvamp gjør det lett å slipe vekk sparkelstøv i hjørner. Til profilerte lister eller avrundede kanter bruker du en Mirka slipesvamp flexibel.

Dekkfilt med plastbakside er topp for å beskytte gulvet mot malingsøl. De er solide, slik at du neppe sliter hull i den, og kan brukes flere ganger, også utendørs.

Du får nesten aldri for mye maskeringstape. TESA malertape innvendig gir skarpe fargekanter til de aller fleste malerjobber. Til glatte flater som krever maksimal presisjon, bør du velge Tesa maskeringstape Precision. Kjøp heller to for mye enn litt for lite; uåpnede ruller kan leveres tilbake når du er ferdig. Eller du kan spare dem til neste gang.

Kjøp også et håndholdt malekar og et vanlig malerullkar. Det førstnevnte gir god kontroll over malingen når du maler detaljer og langs kanter, mens sistnevnte hjelper deg til et pent resultat når du maler med rull.

Utstyr til å male slette vegger

For et pent resultat er forarbeidet viktig. Dekk til gulvet før du begynner og masker kantene med malertape. Deretter trenger du en Japansparkel til å sparkle over eventuelle spikerhull og ujevnheter, samt slipebrett (med slipepapir) på forlengerskaft og engangsmopp eller mikrofiberklut. Hvis du skal sparkle en ny gipsvegg, bruker du en bredsparkel.

Til selve malejobben inneholder Jordan Supersett Vegg og Tak så å si alt du trenger. Hell malingen i malerullkaret eller et håndholdt malekar, og bruk en Jordan Pensel Ultimate Skrå til å male rundt kantene og listene. Penselen har et praktisk etui, slik at den holder seg myk selv når du tar pauser.

Til de store flatene heller du malingen i superbrettet. Deretter fester du en 18 cm malerrullbøylen, og bruker et forlengerskaft når du maler. Da sparer du både tid og krefter og unngår skjolder.

Alt bortsett fra forlengerskaftet og det håndholdte malekaret følger med i supersettet. Og neste gang du skal male, holder det å kjøpe nye maleruller.

Utstyr til å male panel

Bruk samme utstyr som ovenfor til å vaske, sparkle, dekke til og maskere.

Til selve malejobben lønner det seg å helle malingen i et håndholdt malekar til detaljarbeidet og et større malerkar til de store flatene.

Begynn med å male mellom panelbordene med en oval presisjonspensel. Den kommer i et smart etui, som hjelper deg å holde den myk mens du tar pauser.

En Jordan Pensel Ultimate Skrå 50 mm er perfekt til å male langs lister og kanter.

For å få et penest mulig resultat på selve panelet, bør du kombinere malerull med en forlengbar etterstryker. Jordan Malerullsett Perfect 10 cm inneholder det meste du trenger til rullingen. Til etterstrykingen bruker du en forlengbar Jordan Pensel Ultimate Innvendig 100 mm. Du bør feste både rullen og penselen til et forlengerskaft. Det gjør jobben raskere – og gir penere resultat.

Les mer om hvordan du lykkes best med å male panel her.

Utstyr til å male tak

Dekk til gulvet med dekkfilt og masker langs kanter og lister før du begynner. Vask taket med engangsmopp. For å få vasket godt, uten å slite deg ut, bør du feste den på et slipebrett og forlengerskaft.

Bruk bredsparkel til å rette opp ujevnheter, og slip over med slipepapir og slipebrett. Også her er forlengerskaftet nyttig. Tørk bort slipestøvet med en god mikrofiberklut.

Begynn med å male langs kantene med en Jordan Langpensel Ultimate. Det lønner seg å ha malingen i et håndholdt malekar når du gjør dette.

For å male selve taket heller du malingen over i et Jordan Superbrett. Fest en 25 cm malerull til malerrullbøylen og forlengerskaftet og mal i hele lengder, vått i vått.

Les mer om hvordan du enkelt maler tak helt perfekt her.

Utstyr til å male gulv

Også gulvet trenger selvfølgelig en grundig vask før du begynner. Start med støvsugeren før du vasker over med en mopp og mikrofiberklut. Deretter maskerer du langs lister og kanter med maskeringstape.

Hvis du skal male et laminatgulv, bør du først matte ned gulvet med et fint pusspapir. Fest det et på slipebrett og bruk forlengerskaft, da går det mye raskere. Lakkerte parkett- og tregulv må ikke pusses. Men hvis du har et ubehandlet eller beiset parkett- eller tregulv, bør du pusse mellom malestrøkene for å få vekk fiberreising. Bruk det samme utstyret som ovenfor.

Mal først langs kantene med en flat pensel. Deretter bruker du en vanlig malerull med malerrullbøyle og forlengerskaft til selve gulvflaten. Hell gjerne malingen i et malekar for å få plass til nok maling til hele jobben.

Les mer om hvordan du maler gulv her.

Utstyr til å male dører

Det første du bør gjøre når du skal male en dør, er å løfte den av hengslene (hvis mulig) og fjerne så mye som mulig av klinker, dørhengsler og så videre.

Deretter bør du legge dekkfilt på gulvet og vaske døra med Jotun Spesial Wipes Våtservietter, før du skraper vekk løs maling og ujevnheter med en universalskrape.

Ha grunning eller kvist- og sperregrunning i et håndholdt malekar og bruk en Jordan Pensel Ultimate Skrå til å male rundt detaljene. På de store flatene får du penest resultat ved å bruke en Jordan Malerrull Ultimate Jevne Flater 10 cm og deretter en etterstryker.

Nå bør du sparkle før du legger toppstrøket. Bruk Japansparkel, slipesvamp og mikrofiberklut.

Til toppstrøket bruker du samme utstyr som du brukte til grunningen. Husk imidlertid at du trenger en ny rull til jobben.

Utstyr til å male lister

Legg dekkfilt på gulvet og masker rundt kantene med maskeringstape. Deretter trenger du wipes til å vaske over listene, og universalskrape, Japansparkel, slipesvamp og mikrofiberklut til å fjerne alle spikerhull, sprekker og ujevnheter.

Deretter trenger du i utgangspunktet tre ting til selve grunningen og toppstrøket: Et håndholdt malekar til ha malingen i, en Jordan Pensel Ultimate Skrå til å påføre malingen, og en bredsparkel til å beskytte overflatene som ikke skal males.

Utstyr til malejobben innendørs