Legging og vedlikehold av laminat

Når du har bestemt deg for et laminatgulv, når kvalitet og utseende er en perfekt match, da må du sjekke hvilke krav som stilles for en perfekt installasjon. Laminatgulvene du får kjøpt hos Fargerike har meget enkel installasjon og skal legges flytende.

legge laminatgulv

Laminat er både slitesterkt gulv og et prisgunstig alternativ. Det finnes i dag i mange tykkelser og varianter, og designet på laminat har virkelig blitt meget naturtro. Laminatgulv passer best til rom som gang, kjøkken, barnfamilier og i hjem med kjæledyr.

Det aller første du gjør er å sjekke luftfuktigheten i rommet der gulvet skal legges. Anbefalt luftfuktighet er ikke under 35 % og ikke over 60 % før materialer tas inn i rommet.

Det nye gulvet må akklimatiseres før legging. Plasser pakkene uåpnet, godt ut fra veggen, i rommet det skal legges, med en temperatur på mellom 18 og 22C. Om sommeren må gulvet ligge i minst 48 timer.

Gulvunderlag til laminatgulv

Før du setter i gang å legge laminatgulvet er det også viktig å sjekke underlaget! Underlagets planhet skal være +-3 mm på et 2 meters strekke.

Ujevnheter i undergulv kan utbedres ved sparkling. Riktig bruk av underlag er en meget viktig del av et vellykket resultat. Er det betonggulv, eller gulv med varme, skal du alltid bruke underlag med fuktsperre. Ellers trenger du ikke fuktsperre i underlaget.

Fargerike har et godt utvalg av underlag i sortimentet, både med og uten fuktsperre. Med våre UltraPro-underlag vil du oppleve mer komfort i gulvet ditt. Samt at det demper lyd i rommet du er i og rommet under og du vil få mer glede av gulvet.

UltraPro Gulvunderlag Silent

UltraPro Gulvunderlag Silent

Underlag som er spesialprodusert for å yte særdeles god effekt for å redusere trinn- og trommelyd. Egnet for bruk under flytende installasjon av laminat og parkettgulv. Med egenskaper som overgår kravene iht. EN 16354 er dette et trygt valg for alle typer oppholdsrom som stue, kjøkken, soverom og lignende. I tillegg til støyreduserende egenskaper, gir UltraPro Silent god utjevning og leverer solid trykkfasthet under både statisk og dynamisk belastning. Godkjent for legging på gulv med gulvvarme. Underlaget er produsert uten CFC og HCFC og inneholder verken mykningsmidler, tungmetaller eller andre farlige stoffer. Produktet skal ikke støpes inn eller legges under vegg til vegg tepper eller andre "ikke trykkfaste" produkter.

På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 1 635,- pr. rull
UltraPro Gulvunderlag Basic

UltraPro Gulvunderlag Basic

Dette underlaget er en god allrounder egnet for bruk under flytende installasjon av laminat og parkettgulv. Med egenskaper som overgår kravene iht. EN 16354 er dette et trygt valg for alle typer oppholdsrom som stue, kjøkken, soverom og lignende. UltraPro Basic med fuktsperre har gode trinnlydsdempende egenskaper, gir god utjevning og leverer solid trykkfasthet under både statisk og dynamisk belastning. Leveres med integrert fuktsperre og tape. Godkjent for legging på gulv med gulvvarme. Underlaget er produsert uten CFC og HCFC og inneholder verken mykningsmidler, tungmetaller eller andre farlige stoffer. Produktet skal ikke støpes inn eller legges under vegg til vegg tepper eller andre "ikke trykkfaste" produkter.

På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 735,- pr. rull

Verktøy til legging av laminatgulv

Etter at du har akklimatisert gulvet, bør du forsikre deg om at du har riktig verktøy på plass til montering av ditt nye gulv.

Det er ikke så mye verktøy du egentlig trenger for å montere et gulv selv. Du trenger en kapp- og gjærsag eller en god håndsag. Du trenger avstandsklosser,  og en gummihammer kan også være lurt å ha for hånden.

Laminat legges "flytende"

Husk at avstanden gulvet skal ha til vegg når det legges flytende må være 8-10 mm. Gulvet må ikke låses av faste installasjoner som for eksempel kjøkkeninnredning eller kjøkkenøy. Hvis du skal installere kjøkkenøy må denne plasseres direkte på undergulvet. Gulvet legges rundt, med en ekspansjonsfuge mot kjøkkenøyen, for at gulvet skal kunne fortsette å flyte. De fleste av våre gulv kan også hellimes, noe som gjør at kjøkkenøyen kan installeres rett på gulvet.

Gulvvarme under laminatgulv

Alle våre laminatgulv tåler varmekabler, men det er et par ting du bør tenke på først. Unngå å dekke til laminatgulvet med store tepper eller lignede hvis du har gulvvarme. Temperaturen kan bli veldig høy under et tykt teppe noe som kan føre til at laminaten sprekker.

Gulvets overflatetemperatur skal ikke overstige 26 °C. Følg alltid monteringsanvisningen fra produsenten av gulvet. Har du spørsmål rundt et laminatgulv du har kjøpt eller ønsker å kjøpe, hjelper våre gulveksperter deg gjerne i en av våre butikker. Eller du kan ta kontakt med vår kundeservice på chat, mail og telefon her. 

Rengjøring og vedlikehold av laminatgulv

Laminatgulv krever ingen annen type vedlikehold enn vanlig rengjøring. Tørrmopp eller støvsuger anbefales. Hvis gulvet begynner å bli skittent, vaskes det forsiktig med en godt oppvridd klut. Bruk bare rent vann eller et pH-nøytralt rengjøringsmiddel for gulv.

Søles det f.eks. mat, vann eller andre drikkevarer må dette fjernes omgående slik at gulvet blir helt tørt igjen.

Selv om laminat tåler mye, anbefaler vi likevel å sette filtputer under møbelben, myke gummihjul på kontorstoler og å legge dørmatter ved inngangsdører.