Årlig vask av hus utvendig

Etter en lang vinter er det tid for den årlige vasken av hus og fasade. Er du flink til å vaske huset minst én gang i året, bevarer du det nymalte utseende lenge.

Video

I løpet av vinteren og tidlig vår har veggene dine vært utsatt for sur nedbør, pollen og svevestøv. Det er ikke spesielt pent med svartsopp og begroing på fasaden, samtidig som dette kan skade huset ditt.

Årlig husvask forlenger levetiden på ytterpanelet ditt, bevarer maling og farge godt i flere år. For et pent og varig resultat anbefaler vi at du vasker grundig med husvask årlig.

Vi viser deg hvordan du enkelt gjør det: 

Dette trenger du:

NB! Har du planer om å male huset? Da anbefaler vi at du vasker med kraftvask. Husvask er et mildere rengjøringsmiddel som bevarer overflaten, mens kraftvask er et sterke rengjøringsmiddel for overflater som skal behandles med maling eller beis etterpå. Les mer om vasking av hus før maling her

 

TIPS! I regnvær er det optimalt å vaske fasade og gjerder, det hjelper med å fukte flatene.

Steg 1 - Fjern smuss fra husveggen

Børst bort alt løst smuss og rester som ikke hører hjemme på veggen, og dekk til vinduer med plast slik at disse ikke blir skjoldete.

Vaske hus
Børste med forlengerskaft: Børst vekk smuss og rusk fra alle veggene før du vasker.

Steg 2 - Påfør husvask

Deretter påfører du utblandet husvask med en trykksprøyte. Følg anvisningen for blandeforholdet på pakningen. 

Sprøyt over med et jevnt lag og la det virke i 3-5 minutter før du børster med en egnet veggbørste. Her kan det være lurt å investere i en trykksprøyte som du fester på ryggen, da vil du med enkelhet kunne klatre opp i en stige for å nå vanskelige steder.

TIPS! Husvask skal alltid legges på nedenfra og opp for å unngå at skitten renner nedover, og etterlater striper og skjolder.
Vaske hus
Effektiv vasking med trykksprøyte: Det kan være lurt å investere i en trykksprøyte som du fester på ryggen, da vil du med enkelhet kunne klatre opp i en stige med utstyret.

Steg 3 - Spyle huset

Deretter skyller du av med en hageslange. Det anbefales aldri høytrykkspyler til dette arbeidet, det blir for høyt trykk som gjør at vann kan trenge inn bak kledningen og risikere råteproblemer på sikt.

Alle hus er satt opp med tanke på at regnet naturligvis kommer ovenfra og renner nedover. Det er en grei huskeregel når man skal spyle med hageslangen på liggende panel, slik at man ikke spyler nedenfra og opp innunder panelet. For å spyle huset ovenfra og ned må du opp på en stige. Husk å bruke vernebriller og hansker for å beskytte deg.

Vaske hus
Spyl huset godt: En god huskeregel er å spyle huset ovenfra og ned.

Alt du trenger til å vaske fasade