Når kan jeg male ute?

Vi får ofte spørsmål om hvor tidlig man kan male eller beise ute, og om man kan male huset på høsten. Her er Fargerike sine eksperttips til når du kan male ute.

Når kan jeg male ute

Det er mange ting man bør tenke på når man skal sette i gang med et maleprosjekt utendørs. Enten du skal male hele huset, friske opp malingen på vinduene dine, beise terrassen, male hagemøbler, blomsterpotter eller postkassen, bør du ta forbehold om noen få ting. 

Den viktigste regelen å følge er at du ikke skal male i all slags vær. Her kan du se flere eksperttips fra Fargerike:

Mal utvendig i sommerhalvåret

De fleste maler huset om sommeren, men det er også mulig å male på andre tider av året. Men dette er avhengig av hvilket vær som har vært den siste tiden, og hvilket vær som kommer. 

Du kan ikke male utendørs i all slags vær, og er avhengig av at det ikke har vært for fuktig i tiden før du skal male. En huskeregel er at du finner det beste og riktige været i årets måneder som ikke har bokstaven "r" i seg. Det betyr at mai, juni, juli og august er de beste månedene å male utendørs.

Du kan male huset om høsten

Det er mulig å male utendørs på høsten, i september og oktober, hvis det er og har vært tørt og varmt der du bor. De andre månedene er ofte for kalde og fuktige, noe som kan gi uheldig sluttresultat. 

Det er flere gode grunner til å male huset om høsten eller sensommer. Lavere temperaturer gjør at malingsfilmen tørker saktere. Solen steker ikke like mye, og står lavere på himmelen. Da er det enklere å unngå solblæring på nymalt vegg som skal tørke. Høsten er perfekt til å utnytte overskyet dager med tørt vær til maling utendørs.

Norge er et langt land med ulikt klima fra nord til sør. Derfor er det ingen spesielle datoer som kan avgjøre når du kan male utendørs, du må rett og slett se ann vær og sesong.

Les også: Hvordan male huset steg-for-steg

Utetemperaturer du kan male i

Sjekk værmeldingen der du bor for de neste dagene før du setter i gang. Unngå stekende sol, direkte sollys og temperaturer over 20-23 gr. Vent til solen har passert siden av huset du skal male. Utnytt heller lune kvelder og varme sommernetter til maling, tørking og herding. 

Viser værmeldingen nattefrost eller dugg til natten, bør du stoppe malejobben, og sørge for at det tørket før natten kommer.

malingsspannet finner du informasjon om produsentenes anbefaling for minstetemperatur for påføring. Oljemaling tåler lavere temperaturer bedre, men vannbasert maling og beis bør ikke brukes i kaldere vær enn fem plussgrader. Ved kjølig og kaldt vær klarer ikke malingen å herde skikkelig.

Sjekk fukt i treverket

Husveggene eller annet treverk du skal male må være helt tørt før du maler. Med en fuktmåler kan du enkelt måle dette, og være helt sikker før du setter i gang. Fuktmåler kan du kjøpe eller låne hos de fleste faghandlere. Tallet på fuktmåleren bør være under 18% for å unngå råtedannelse. 

Tørketid utemaling

Skal du male utendørs om høsten eller tidlig om våren er det viktig å sjekke malingens tørketid, også kalt herdetid. Denne informasjonen og annen viktig informasjon finner du på malingsspannet. Maling må bli støvtørr før den utsettes for noe form for fuktighet. Antall timer utemaling må tørke til støvtørr, finner du tydelig merket på spannet.

Blir malingen utsatt fra fuktighet fra regn eller dugg, kan du oppleve å få skjemmende skjolder. Men fuktig vær skader ikke på noen annen måte enn det utseendemessige.

Sjekkliste for når man kan male utendørs


1. Mal i sommerhalvåret.
2. Vent på en periode med tørt vær og jevn temperatur.
3. Ikke mal i direkte sollys og høye temperaturer.
4. Ikke mal når det er fare for frost eller under 5 °C om natten.
5. Ikke mal når det er fare for regn og dugg i løpet av de neste 24 timene.
6. Sjekk fuktigheten i treverket før du setter i gang. 

Alt du trenger til eksteriørsesongen