Båtpuss steg-for-steg

Våren er tid for rengjøring og polering av båten. Gi den et pent ytre og god beskyttelse som varer gjennom hele sesongen. Her er noen enkle steg-for-steg til en vellykket båtpuss.

Batvask

Finn det rette produktet til din båt, over og under vannlinjen. Se våre enkle arbeidsbeskrivelser for hvordan du pusser din båt til årets sesong på sjøen. 

Vask av båt og motor

Vask båten grunding med Boatwash, blandet i 1:50–1:100 med rent vann. På svært skitne flater kan du bland 1:20. Vask med svamp eller vaskebørste, og skyll godt av med ferskvann.

Motor kan vaskes med ufortynnet Boatwash, la virke i 5–10 min og skyll med ferskvann. Bruk en vaskebørste på svært skitne områder.

For fjerning av rur og gulning i vannlinjen anbefaler vi bruk av Waterline Cleaner. Påfør med svamp, og la virke i 5-10 minutter. Skyll grundig med ferskvann.

Vær nøye med bruk av verneutstyr. Kle deg opp i regntøy, vernebriller og hansker. Følg alltid anvisningen på produktet du skal bruke.

Rens og polering av båtskrog

Rens skroget grundig. For skrog i god stand anbefales polering med Marine Polish. Denne påføres med polermaskin eller klut.

Hvis skroget er svært skittent eller for fjerning av oksidering og mindre riper, anbefaler vi bruk av Marine Rubbing. Denne påføres også med polermaskin eller klut.

Etter behandling med Marine Rubbing eller Marine Polish, påføres Hard Wax for best beskyttelse av skroget gjennom hele sesongen. Påføres med mikrofiberklut. For raskt og enkelt vedlikehold av din båt i løpet av sesongen, anbefaler vi bruk av Shiny.

Batvask

Påføring av bunnstoff

Overflaten som skal males må være hel og tørr. Velg riktig type bunnstoff til din båt (se overmalingstabell i Jotun Yachting brosjyre, side 16).

Merk opp vannlinjen og dekk til områder som ikke skal males. Rør opp malingen godt før påføring (spesielt viktig for bunnstoff). Bruk løsemiddelbestandig korthåret mohairull og/eller pensel av god kvalitet, f.eks «Jordan for glatte underlag». Følg anvisningen på produktet bøye, og påfør anbefalte antall strøk (det er viktig å ha nok filmtykkelse for å få god beskyttelse gjennom hele sesongen).

Påføring av bunnstoff til drev

Til drev, trimplan og andre deler av aluminium og lettmetall, anbefales Aqualine Optima. Dette produktet er enkel å påføre direkte fra sprayboks.

Sørg for at tidligere ubehandlede overflater er avfettet med Jotun Tynner no 7, rengjort og grunnet med Vinyl Primer Spray.

Rengjøring av teakdekk og tredetaljer på båt

Teakdekk og andre tredetaljer av teak renses med Teak Cleaner. Påfør produktet med pensel eller rull og la virke i 10 min. Ved behov kan dekket skrubbes med korthåret skrubb. Skyll godt av med ferskvann.

For beskyttelse, påfør Teak Sealer eller Teak Oil med pensel eller rull. Tørk av overskytende med lofri klut. (Treporene åpnes ved bruk av Teak Cleaner og må lukkes igjen med hjelp av Teak Sealer eller Teak Oil, ellers trenger smuss enklere inn og gjør treet raskt skittent).

Rengjøring av kromdetaljer på båt

For detaljer i krom og rustfritt stål, anbefales bruk av Chrome Polish. Poler med lofri klut eller fint polerpapir for å få en høyglanset overflate.

Båtvask

Rengjøring og beskyttelse av gummidetaljer

Gummilister, fendere og andre gummidetaljer på båt rengjøres med RIB Cleaner. Blandes normalt i 1:2 med ferskvann, men kan også brukes ufortynnet ved grov rengjøring.

Påfør deretter RIB Shine med klut eller svamp (forhindrer uttørking av gummien og gir langvarig beskyttelse).

Rengjøring/impregnering av tekstiler på båt

Kalesjer og andre tekstilier kan enkelt rengjøres med Textile Cleaner. Påfør med svamp eller klut og la virke i ca. 10 min. Ved behov, skrubb lett med svamp og skyll med ferskvann.

Jordslag kan fjernes med Mildew Remover (NB: Bør kun brukes på fargeekte tekstiler). Avslutt med å impregnere tekstilene med Textile Watershield som dusjes på helt tørt underlag. Husk at sømmer er ekstra tykke og kan kreve noe lenger tørketid enn resten av kalesjen.