Slik velger du riktig husmaling

Lurer du på hvilken maling du bør bruke utendørs? Her er vår guide til de ulike typene av eksteriørmaling og den beste husmalingen.

Velge riktig eksteriørmaling

Hvis du planlegger å male huset utvendig, vil du snart oppdage at det fins flere typer maling å velge mellom. Så bør du egentlig velge akrylmaling, hybridmaling eller oljebasert maling? Og hva ligger i at en husmaling er selvrensende?

Svaret på det første spørsmålet avhenger både av hva du skal male, hvor huset ligger, og hvilken maling du eventuelt har brukt tidligere, forklarer regionsjef Steinar Johannessen i Fargerike.

I denne artikkelen vil han forklare forskjellene mellom de ulike typene fasademaling, eller eksteriørmaling som det heter på fagspråket.

De tre malingstypene utendørs

Eksteriørmalingen på markedet kan deles inn i tre hovedtyper:

  • Oljemaling er, som navnet sier, oljebasert. Fordi oljen trekker inn i treverket, gir oljebasert maling god beskyttelsen mot fukt og råte. Ulempen er at malingen mister glansen fort. Med tiden kan du oppleve at kledningen ser matt ut og dermed gir et inntrykk av at det er lenge siden den ble malt. Vi anslår ca 6-8 års vedlikeholdsintervall på denne typen maling.
Baron StormNy og bedre!

Baron Storm

Baron Storm er en oljebasert dekkende trebehandling spesielt utviklet for maksimal trebeskyttelse i harde klimatiske værforhold. Produktet beskytter ekstra godt mot fuktopptak og oppsprekking, og inneholder ekstra UV-filter som gir lange vedlikeholdsintervaller. Baron Storm brukes som toppstrøk på fasader, ytterkledning, vindu, dører, hagemøbler, grunnet metall og andre trekonstruksjoner utendørs. Glans 50.

0,75 liter
369,-
3 liter
699,-
10 liter
1 599,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 160,- pr. liter
Drygolin Pluss Oljemaling

Drygolin Pluss Oljemaling

DRYGOLIN PLUSS er en utendørs oljemaling med moderne vannavvisende teknologi, som gir meget god værbestandig beskyttelse. Malingen er mer robust på vanskelige underlag, og Jotuns spesialutviklede oljer gir suveren inntrengning i treverket og sørger for god vedheft. Inneholder filmkonserverende middel som effektivt motvirker vekst av svertesopp og algevekst på overflaten, og gir lengre vedlikeholdsintervaller enn tradisjonell oljemaling.

3 liter
599,-
10 liter
1 299,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 130,- pr. liter
  • Akrylmaling holder godt på glansen og bevarer fargen godt over tid. Disse malingene er svanemerket og dermed mer miljøvennlige enn oljebasert maling. Akrylmaling har rask tørketid og det kan faktisk la seg gjøre å male huset på en dag hvis du har nok folk eller lite hus.
Baron Polar

Baron Polar

Baron Polar er en dekkende maling for eksteriør trebeskyttelse. Produktet gir en god beskyttelse med langvarig glans og fargestabilitet. Svanemerket, tørker raskt og kan overmales etter 2 timer. Produktet er lett å påføre, og dekker godt, og gir en flott og varig finish. Opptil 10 år beskyttelse.

2,7 liter
799,-
3 liter
799,-
9 liter
1 599,-
10 liter
1 599,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 160,- pr. liter
Optimal Maling

Optimal Maling

Suveren på utseende i år etter år. Svært motstandsdyktig mot svertesopp og skitt. Svært god farge - og glansstabilitet. Lange vedlikeholdsintervaller.

3 liter
799,-
10 liter
1 799,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 180,- pr. liter
  • Hybridmaling inneholder både akryl og olje (alkyd). Oljen trenger inn i treverket og gir dermed god beskyttelse mot fukt, mens akrylen sørger for at overflaten beholder glansen i mange år. Kombinert med at den er lett å male med, gjør det hybridmaling svært populær.
Baron UltraBestselger!

Baron Ultra

Baron Ultra er en dekkende vanntynnet akrylmaling med svært gode påføringsegenskaper og meget lang holdbarhet. Vegetabilsk olje gir god fukt og vedheft, mens akryl gir en værbestandig, glans- og fargestabil overflate. Opptil 12 år beskyttelse.

0,9 liter
369,-
2,7 liter
899,-
9 liter
1 999,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 222,- pr. liter

At en hybridmaling er selvrensende, betyr at den er satt sammen på en slik måte at skitten ikke fester seg i malingsfilmen, men vaskes av når det regner. Disse malingene er litt dyrere enn vanlige hybridmalinger, men holder veggene pene i enda flere år. PS! Uansett malingstype anbefaler vi at du vasker eller skyller husveggene årlig.

Baron Brilliant

Baron Brilliant

Selvrensende og lettstrøket eksteriørmaling som gir et ekstremt slitesterkt resultat og maksimal glans- og fargestabilitet. Spesielt utviklet for nordisk klima med en ny unik hybridkombinasjon av polyuretanalkyd og akryl. Overflaten får suveren fleksibiltet, minimalt vannopptak og høyeste smussavvisning. Glans 40.

0,9 liter
449,-
2,7 liter
1 099,-
9 liter
2 499,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 278,- pr. liter
Drygolin Nordic Extreme

Drygolin Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme er vår suverent beste husmaling noensinne som holder lengst! Store variasjoner i det norske været setter stadig høyere krav til både fargeholdbarhet og produktegenskaper. Malingen er formulert på Jotuns unike Extreme-teknologi, som gir overlegen beskyttelse uansett vær. Malingen er selvrensende og har lengst vedlikeholdsintervaller. - DRYGOLIN er utviklet, testet og produsert i Norge.

3 liter
1 169,-
10 liter
2 899,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 290,- pr. liter

I tillegg fins det ulike beisprodukter. Disse kan du lese om nederst i artikkelen.

Slik velger du riktig maling

– For å oppnå både god beskyttelse og et nymalt utseende i flere år, velger de aller fleste et av hybridproduktene, altså Baron Ultra eller de selvrensende Baron Brilliant og Drygolin Nordic Extreme, sier Steinar Johannessen.

– Spesielt i byen hvor det er svevestøv og på skyggefulle steder nær skogen hvor du lett får grønske eller svertesopp, vil en selvrensende maling holde seg mye penere, understreker han.

Til enkelte malerjobber anbefaler han imidlertid en annen type utemaling.

– Til mange av småprosjektene utendørs, som postkassestativet, blomsterkassene, gjerder og levegger, kan du godt velge en oljebasert maling. Det samme gjelder på vannbord, vannbrett og toppen av terrasserekkverket. Disse konstruksjonene er ekstra utsatte for vann og vær og bør derfor få litt ekstra beskyttelse. Oljebasert maling er også mindre utsatt for avflassing. Da må du heller leve med at den blir fortere matt og at du må male oftere, sier han.

Oljebasert maling vil også være et godt valg hvis huset ditt ligger svært værhardt til. Har kledningen vært malt med oljemaling mange ganger før og malingsfilmen fortsatt er hel, kan du likevel også her vurdere en selvrensende hybridmaling som Baron Brilliant.

Skal du male såkalt spesialbehandlet, «vedlikeholdsfri» kledning, (f.eks lerketre, linoljekokt, Møre Royal osv), må du bruke en oljebasert maling. Og heller ikke med den har du noen garanti for at malingen hefter godt nok, så her bør man tenke seg godt om før man behandler treverket.

Skal du flekkmale?

Hvis vårens husvask avdekket avflassing kun noen få steder på veggen, kan det være fristende å ty til flekkmaling for å slippe jobben med å male hele fasaden. Her bør du likevel passe på – i hvert fall hvis du vil unngå at de nymalte bordene ser «flekkete» ut.

– Hvis huset har vært malt med en glansstabil maling som Baron Ultra, går det stort sett greit å flekke med samme type maling. På billigere eller eldre produkter hvor glansen faller raskt, vil flekkingen derimot bli svært synlig, sier Johannessen.

Han understreker at det er viktig å bruke samme type maling som på det gamle strøket.

– De ulike malingstypene varierer også med tanke på hvor mye skitt som fester seg. Bruker du et annet produkt til flekkmalingen enn du har malt med tidligere, risikerer du dermed at veggen blir flekkete utover høsten.

Velg riktig maling til detaljene

Dører og vinduslister har glatte overflater. Derfor bør disse males med annen maling enn den uhøvlede kledningen. Her anbefaler vi akrylmalingen Baron Dør og Vindu, eventuelt over Baron Tregrunning hvis overflaten ikke har vært malt før. Denne malingen kan du også med fordel bruke til hagemøbler.

Hvis geografien der du bor gjør at du trenger ekstra beskyttelse mot vær og vind, er den oljebaserte Drygolin Nordic Extreme Vindu og Dør et godt valg.

Grunnmuren og andre muroverflater maler du med Baron Murmaling etter et strøk Baron Murgrunning. Dette er et svært diffusjonsåpent system som gjør at muren «puster», holder seg pen og er godt beskyttet.

Baron Dør & Vindu

Baron Dør & Vindu

Spesialutviklet ren akrylmaling med kort tørketid slik at du får lukket vinduer og dører få timer etter siste penselstrøk. Kan brukes som toppstrøk på alle husets detaljer.

0,9 liter
fra 349,-
2,7 liter
799,-
3 liter
799,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 266,- pr. liter
Jotun Drygolin Nordic Extreme Dør & Vindu

Drygolin Nordic Extreme Dør & Vindu

Jotuns suverent beste maling til vindu, dør og detaljer gir overlegen beskyttelse og ekstrem farge- og glansholdbarhet med Jotuns unike Extreme-teknologi. Spesialmalingen til husets detaljer har selvrensende egenskaper og suverene påføringsegenskaper. Den hefter godt på høvlet treverk og har meget god kantdekk og utflyt. Malingen er vannavvisende og regnsikker etter kun 1 time. Med rask tørk unngår du dessuten sammenlimte vinduer. DRYGOLIN er utviklet, testet og produsert i Norge.

0,68 liter
499,-
2,7 liter
1 099,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 407,- pr. liter
Baron Murmaling

Baron Murmaling

Baron Murmaling er en helmatt vanntynnet spesialmaling for mur som gir ekstremt pustende overflate i form av høy diffusjonsåpenhet og en suveren holdbarhet. Motvirker flassing. Bernyttes på muroverflater som fasader og grunnmur ute, samt fuktutsatte vegger og tak inne.

3 liter
829,-
10 liter
1 699,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 170,- pr. liter

Hva med beis til huset?

Spesielt på fjellhytter ønsker en del kunder å bruke beis for å beholde den synlige strukturen i treverket. Her har du i hovedsak tre produkter å velge mellom:

Baron Oljebeis og Trebitt Oljebeis er begge oljebaserte og gir en glanset overflate som blir matt og dermed kan se litt slitt ut med tiden. Tyrilin Matt Beis gir derimot en silkemykt, jevnt matt overflate allerede fra starten.

Tips for et godt resultat:

Rent, tørt og fast er det viktigste mantraet for en god malejobb. Hvis du ikke har gjort grunnarbeidet godt nok, spiller det liten rolle hvilken maling eller beis du bruker oppå. Malingen kan flasse av eller slippe fra underlaget. Det vil se ut som bobler på overflaten hvis det er fuktighet i treverket før du maler, eller hvis du ikke har vasket og mattet ned overflaten godt nok. Så sørg for å skrape vekk hvis det er løse flak av gammel maling, og vask husveggen med kraftvask. Skyll av med rent vann og la det tørke skikkelig.

Bruk gjerne fuktmåler for å sikre at veggen er klar for malingsstrøket. Skrapes det ned til bart treverk, skal du grunne flekkene før du maler toppstrøkene. Vanligvis trenger du to strøk med fargen du har valgt, for å gi en god beskyttelse og dekkende farge. Les mer om hvordan du beiser hus eller hytte her.

Baron Oljebeis

Baron Oljebeis

Baron Oljebeis er en transparent alkydoljebeis med høyt tørrstoffinnhold som sikrer en værbestandig og vannavvisende overflate. Inneholder UV filter som reduserer de ultrafiolette strålenes skadevirkning.

1 liter
259,-
3 liter
599,-
10 liter
1 349,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 135,- pr. liter
Trebitt Oljebeis

Trebitt Oljebeis

Trebitt Oljebeis gir et naturlig vakkert utseende ved at beisen trekket inn i treet og gir en flott dybde til fargen. Trebitt Oljebeis inneholder unike oljer som pleier og bevarer treverket slik at du kan beholde det vakre utseende over tid. Ved å beise rett på uten å grunne får Trebitt Oljebeis frem den vakre strukturen og spillet i treverket - samtidig som den pleier og beskytter treverket mot sol, vær og vind.

0,75 liter
259,-
3 liter
599,-
10 liter
1 349,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 135,- pr. liter
Tyrilin Matt Beis

Tyrilin Matt Beis

Tyrilin Matt Beis er en vakker matt vanntynnbar eksteriørbeis med lød og fargespill. Beisen trenger ingen grunning og er lett å påføre. Vedlikeholds intervall som for vanlig beis. Gul - base som kan brekkes til gylne og mørke bruntoner.

3 liter
999,-
10 liter
2 199,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 220,- pr. liter