Hvordan male huset utvendig

Er det på tide å friske opp malingen, eller kanskje du ønsker ny farge på huset? Når huset skal males er det viktig at det gjøres riktig.

Dette trenger du:

 • Kraftvask
 • Vaskebørste / Lavtrykksprøyte
 • Grunning
 • Veggmaling
 • En bred pensel til vegg, 120 mm
 • En liten pensel til detaljer, 75 mm
 • Maskeringstape
 • Dekkfilt
 • Plast til vinduer

Ubehandlet treverk

Umalt treverk børstes for løse tre fibre og deretter vaskes. Nytt treverk har også behov for rengjøring, da dette ofte oppbevares horisontalt liggende hos trelasthandleren og blir fort støvete - samt eventuelt forurensing ved transport. Til dette anbefaler vi Baron Husvask. Deretter må du grunne med Baron Tregrunn før du kan male. Baron Tregrunn er en vanntynnbar grunning til bruk under dekkende behandling utendørs. Dette er en hvitpigmentert oljegrunning, fargen gir en trygg og sikker indikasjon på at alt treverket er dekket til på riktig måte.

Påføring

Baron Tregrunn kan påføres med rulle for utendørs bruk, pensel eller sprøyte. En overskyet dag er perfekt for jobben. Rør om i spannet før og under arbeidet. Husk å mette endeveden godt! Baron Tregrunn er overmal bar etter 16 timer. Husk, mal aldri på fuktig underlag, bruk gjerne fuktmåler for å sjekke om det er tørt nok til å male, det bør ikke være mer enn 16% fuktighet.

Tidligere malt treverk

Det er veldig viktig at veggen er fast, tørr og ren før du begynner å male. For ekstra beskyttelse påføres Baron Sopp- og Algedreper etter vask av flatene. Sjekk vedheft på tidligere malte flater. For det beste resultatet anbefaler vi Baron Brilliant til toppstrøk. Husk å dekke til vinduer, grunnmur og blomsterbed med plast. Når veggene er tørre, begynner selve malejobben. Bruk forlengerskaft for å komme til i høyden.

 

Grunning

Når grunnarbeidet er gjort må husveggen grunnes, dette anbefaler vi for å sikre at toppstrøket trekker jevnt og godt inn i treverket. Alt treverk trekker til seg ulike mengder fuktighet, vi grunner derfor for å sikre et godt oppsug. På denne måten kan vi garantere at 2 toppstrøk er nok og sikrer holdbarhetsgarantien man ønsker. Det finnes ulike typer grunning til treverk for ute bruk, noen er gjennomsiktige og andre har farge tilsatt. Vi anbefaler at du bruker en med farge tilsatt slik at du ser hvor du har påført grunningen. Ett strøk er nok.

Verktøy

Malejobben går mye fortere ved bruk av en rulle. Til utebruk anbefales det en litt tykk rulle -både fordi utemaling ofte er litt tykkere, men også for at den skal trekke til seg mer maling. Ved bruk av rull på hele huset bør du fordrive med en pensel rett etterpå for å unngå nuppete overflate.

 

Påføring

Vær oppmerksom på at matte skjolder kan oppstå ved påføring/tørk under høy luftfuktighet. Rør om før og under arbeid. For best resultat påføres produktet med pensel av god kvalitet som er beregnet for vanntynnede produkter. Påfør to toppstrøk Baron Brilliant i treverkets lengderetning for best resultat. Husk å mette endeveden godt, gjerne med ett ekstra strøk. Baron Brilliant er overmal bar etter ca 4 timer.

 

Trinn for trinn

 1. Vask husveggen grundig før maling, bruk kraftvask og en vaskekost for godt resultat. Ny maling sitter bedre på rene overflater.
 2. Skrap bort løs maling, som flasser. Maling fester dårlige på løst underlag.
 3. Sparkle hull og sprekker, for en jevn overflate.
 4. Grunn ubehandlet vegg eller flekkvis hvis det er malt fra før.
 5. Mal husveggen, her kan det være lurt å ha en stige tilgjengelig + pensler i to ulike størrelser - smal og bred, og en rulle for utvendig bruk. Mal to toppstrøk for optimal holdbarhet.