Hvordan male huset utvendig

Er det på tide å friske opp malingen, eller kanskje du ønsker ny farge på huset? For å oppnå et pent sluttresultat er det viktig at malejobben gjøres riktig. Vi viser deg hvordan du får gjort jobben enkelt og korrekt.

Video

Dette trenger du:

 • Kraftvask
 • Vaskebørste / Lavtrykksprøyte
 • Grunning
 • Veggmaling
 • En bred pensel til vegg, 120 mm
 • En liten pensel til detaljer, 75 mm
 • Maskeringstape
 • Dekkfilt
 • Plast til vinduer

Male ubehandlet treverk

Umalt treverk må børstes for løse tre fibre og deretter vaskes grundig. Merk deg at nytt treverk har behov for rengjøring. Trebord og planker oppbevares horisontalt liggende hos trelasthandleren og blir fort støvete, og blir utsatt for forurensing ved transport. Da er det viktig å gi de nye husveggene en god vask før malejobben starter.

Til dette anbefaler vi Absolutt Husvask. Deretter må du grunne med Baron Tregrunn før du kan male. Baron Tregrunn er en vanntynnbar grunning til bruk under dekkende behandling utendørs. Dette er en hvitpigmentert oljegrunning. Fargen gir en trygg og sikker indikasjon på at alt treverket er dekket til på riktig måte.

Tidligere malt treverk

Det er veldig viktig at tidligere malte vegger er fast, tørr og ren før du begynner å male på nytt. For ekstra beskyttelse anbefaler vi Absolutt Sopp- og Algedreper etter vask av flatene med Absolutt Husvask. Sjekk vedheft på tidligere malte flater.

Video

Fjern løs maling med en børste

Hvis malingen har begynt å flasse må veggen din børstes. All løs maling må bort før du kan påføre grunning/maling. På de stedene det børstes helt ned til bart treverk må det påføres grunning først. Men kun der det er bart treverk. Bruk forlengerskaft, så jobben går raskt og enkelt.

Sparkle hull

Hvis det er ujevnheter eller andre skader i treverket ditt, bør disse fylles med Casco Husfix. Dette vil gjøre at sluttresultatet vil bli fint og jevnt.

Grunning

Når grunnarbeidet er gjort må husveggen grunnes, dette anbefaler vi for å sikre at toppstrøket trekker jevnt og godt inn i treverket. Alt treverk trekker til seg ulike mengder fuktighet, vi grunner derfor for å sikre et godt oppsug.

På denne måten kan vi garantere at 2 toppstrøk er nok og sikrer holdbarhetsgarantien man ønsker. Det finnes ulike typer grunning til treverk for ute bruk, noen er gjennomsiktige og andre har farge tilsatt. Vi anbefaler at du bruker en med farge tilsatt slik at du ser hvor du har påført grunningen. Ett strøk er nok.

Påføring av grunning

En overskyet dag er perfekt for jobben. Baron Tregrunn kan påføres med rulle for utendørs bruk, pensel eller sprøyte. Rør godt om i spannet før og under arbeidet. Husk å mette endeveden godt!

Baron Tregrunn er overmal bar etter 16 timer. Mal aldri på fuktig underlag, bruk gjerne fuktmåler for å sjekke om det er tørt nok til å male. Det bør ikke være mer enn 16% fuktighet i treverket.

Påføring av maling

Unngå påføring i direkte sollys eller på soloppvarmet vegg. Eventuelt kan du bruke en malertarp for å skyggelegge for sola. 

Mal utvendig med rulle

Malejobben går mye fortere ved bruk av en rulle. Til utebruk anbefales det en litt tykk rulle, fordi utemaling er ofte litt tykkere. Ved bruk av rull på hele huset bør du fordrive med en pensel rett etterpå for å unngå nuppete overflate.

Vær oppmerksom på at matte skjolder kan oppstå ved påføring/tørk under høy luftfuktighet. Rør om før og under arbeid. For best resultat påføres produktet med pensel av god kvalitet som er beregnet for vanntynnede produkter.

Påfør to toppstrøk Baron Brilliant i treverkets lengderetning for best resultat. Husk å mette endeveden godt, gjerne med ett ekstra strøk. Baron Brilliant er overmal bar etter ca 4 timer.

Video

Trinn for trinn

 1. Vask husveggen grundig før maling, bruk kraftvask og en vaskekost for godt resultat. Ny maling sitter bedre på rene overflater.
 2. Skrap bort løs maling, som flasser. Maling fester dårlige på løst underlag.
 3. Sparkle hull og sprekker, for en jevn overflate.
 4. Grunn ubehandlet vegg eller flekkvis hvis det er malt fra før.
 5. Mal husveggen, her kan det være lurt å ha en stige tilgjengelig + pensler i to ulike størrelser - smal og bred, og en rulle for utvendig bruk. Mal to toppstrøk for optimal holdbarhet.

Video