Hvordan velge riktig pensel?

Å velge riktig pensel til malerjobben er svært viktig for resultatet ditt. Penslene har forskjellige bruksområder og egenskaper. Velger du riktig går arbeidet mer effektivt og sluttresultatet blir mye bedre. Vi i fargerike skal hjelpe deg!

Det å skille mellom ute- og innepensler er enkelt for de fleste da disse er godt merket, men det å velge riktig pensel til akkurat ditt prosjekt er kanskje ikke alltid like lett når utvalget er stort, og prisene varierer. Men de fleste gangene så er det lurt å velge en pensel med høyt malingsopptak - så slipper du å dyppe så mange ganger og du sparer både tid og krefter. Husk å la malingen tørke uten å prøve å fikse på små feil mens malingen forsatt er våt. Da riper du opp overflaten og må begynne på nytt. Bruk heller sanpapir etter første strøk og mal over et ekstra strøk for et bedre resultat. 

Video

Fasade

Husvegger er store og krevende flater og har et ujevnt underlaget som kan være utfordrende for en pensel. Derfor er det viktig at du velger en fasadepensel som har en betydelig større tykkelse enn interiørpensler.

En god fasadepensel må være slitesterk og skal kunne ta opp mye maling hver gang du dypper penselen i spannet. Hvis du har en profilert stående kledning, er det viktig at du velger en utendørspensel som passer mellom profilene. Har du liggende panel – velg en rett utendørspensel eller et utendørs rullesett.

Interiørpensel

En flat interiørpensel er klassisk rett, mens en skråstilt interiørpenselen har skråstilt bust for å gi ekstra presisjon og finish til resultatet. Velg en penselstørrelse som er tilpasset for den flaten du skal male på. Har du små flater med mange detaljer, velg en pensel med mindre bredde. For større flate overflater er en bredere pensel bedre for å oppnå beste resultat.

 

Vinklet

Vinklet pensel er favoritten til flere håndverkere. Vinkelen gjør det bedre å komme til i hjørner og på små utilgjengelige områder på flaten du skal male. Den gir også bedre kraft og du skåner håndlegg og armer under påføringen. 

Rund

En smal pensel med rund form på busten. Gir god presisjon når du maler detaljer og steder som er vanskelige å komme til.

Oval

Ovalpenselen er utviklet med tanke på presisjonsmaling av profiler. Et perfekt valg for vinduer, dører og treverk. Der du må male med presisjon, men likevel trenger å få med deg litt mer maling i hvert dypp.