Våre tapettyper

Alt du trenger å vite om de ulike tapettypene.

Det finnes veldig mange forskjellige tapeter å velge mellom. Blant alle strukturene, mønstrene og fargene du blar deg gjennom, må du også tenke på bruksområdet og hvilket rom tapeten skal legges i. Her gir vi deg en oversikt over våre ulike typer med tapet og deres egenskaper.

Fibertapet

Fibertapet er kanskje den mest solgte og brukte typen tapet. Den er enkel å jobbe med og sette opp på veggen. Den blir laget av en kombinasjon av cellulose (fremstilt av trefiber) og polyester (kunstfiber). Fiberne er bakt sammen til et materiale som er tykt og stabilt, og ikke vil krympe eller strekke seg når det kommer i kontakt med vegglimet. For å sette opp en fibertapet påfører du et jevnt lag med lim på veggen. 

Fibertapeten har overtatt for den eldre papirtapeten, da den er sterkere og mer vaskbar. For å se hvor vaskbar din tapet er kan du se på symbolene på pakningen.

  • 1 bølge: Kan tørkes med tørr klut.
  • 2 bølger: Kan vaskes med fuktig klut eller svamp.
  • 3 bølger: Kan vaskes med lett såpevann (OBS! For mye vann og såpe kan fremdeles skade tapeten).

Den er godt egnet for alle tørre rom i hjemmet ditt.

Overflaten på tapeten avgjør om det kan tapetseres eller males over. Med en slett fibertapet kan du enkelt male og tapetsere over. 

Vinyltapet

Vinyltapeten passer godt til rom som blir utsatt for mer slitasje. Denne type tapet kan både vaskes og skures. Vinyltapet er derfor den beste tapeten å bruke til kjøkken, over kjøkkenbenk eller til yttergangen. Den kommer også i en rekke ulike farger, mønstre og strukturer. Her trenger du ikke ofre estetikken for kvalitet.

Vi vil ikke anbefale å male over vinyltapet, men de er ofte spaltbare. Det betyr at det er et vinylsjikt, og enten papir eller fiberbakside. Hvis du ønsker å male over kan du spalte tapeten, dra av vinylsjiktet, så det kun er papirbaksiden igjen. Grunn først med Grunning for tapet, så kan du male over med ønsket toppstrøk.

Våtromstapet

Med våtromstapet kan du skape et personlig utrykk på bad og vaskerom. Et raskere og rimeligere alternativ til flis. Det er laget av ekstra slitesterk vinyl, og har en bakside som tåler vann. Den slitesterke overflaten gjør tapeten svært god å vaske på og enkel å holde ren. 

NB! Det er ikke anbefalt å bruke våtromstapet i dusjsone eller steder hvor vannet står rett på veggen.

Våtromstapet krever et eget vegglim spesielt for våtrom. Rull limet på veggen med en malerrulle. Så setter du tapeten opp kant i kant, og stryk ut tapeten for å fjerne luftbobler og ujevnheter. De fleste våtromstapeter må sveises i skjøtene og mot gulvbelegget. Dette gjøres for å forsegle skjøtene og hindre vanninntregning. Vi anbefaler å ta kontakt med en håndverker for å sette opp tapet på våtrom, da kan du være helt sikker på at resultatet blir vanntett. 

Veggfornyer

Har du en ujevn vegg eller en gammel strietapet du skulle ønske var en slett vegg? Da er veggfornyer en god erstatning for sparkling av veggene. Hos Fargerike har vi to veggfornyere som du kan bruke til å skjule den gamle stria. Med Duro Easy Cover og Nyans Cover blir oppussingen enklere og mer effektiv.

Våre veggfornyere består av flere lag av et forsterkende glassfiberstoff, som gir en stabil og sterk tapet. Dette betyr at tapetene er svært holdbare, og vil ikke krympe av lim eller maling. Du kan enkelt tapetsere eller male over når tapeten og limet har tørket. Veggfornyerne trenger ingen grunning. Til større ujevnheter (som fiskebensstrie) anbefaler vi å bruke Easy Cover. Easy Cover er litt tjukkere enn Nyans Cover og vil derfor slette ut større mønster.

Velg riktig lim til tapeten: 

Hvor mye lim skal du bruke? 

Limet skal rulles i et jevnt lag på veggen. Test gjerne om du har nok lim ved å skrive bokstaven 'S' i limet. Du vet du har nok lim når du kan tegne i limet.