Hvordan beise hus og hytte

Om du ønsker å beholde det vakre treverket synlig og transparent, og i best mulig stand år etter år, er det beis som gjelder. Vi viser deg hvordan du enkelt beiser hus og hytte selv.

Beise hus
Beis gir treverket ekstra glød, slik at treverket får muligheten til å skinne og vise fargespillet i strukturen. Effekten er ganske annerledes enn med dekkende maling. Her beiset med FR9115 Tjærebrun.

Hva skal du beise?

Før du setter i gang med å beise, er det viktig å undersøke underlaget du ønsker å beise. Her bør du ta høyde for hva underlaget eventuelt er behandlet med før, eller gjøre en nøye vaskejobb om underlaget er ny bordkledning.

Om det er et gammelt hus eller hytte, kan det være vanskelig å vite hva som er brukt som behandling før. Da kan det være lurt å gjøre en liten detektivjobb for å finne ut mest mulig om underlaget. Slik kan du unngå at ny beis fører til skade ved reaksjon på tidligere behandlinger på treverket. Er du usikker på hva du skal velge, kan du ta kontakt med din nærmeste Fargerikebutikk eller vår kundeservice hvor du kan opplyse om tidligere behandlinger på ditt hus eller hytte. Vi hjelper deg gjerne med å finne riktig overflatebehandling og utstyr til ditt prosjekt.

For å oppnå best mulig resultat med ny beis, er det også viktig å reparere eventuelle skader, ved å bytte ut trekledning som er i dårlig stand eller skadet. 

Steg for steg:

  1. Forarbeid - Reparer, rydd og dekk til
  2. Vask av fasade
  3. Påføring av beis

Steg 1: Forarbeid

Godt forarbeid er viktig for å oppnå vakker beiset og transparent fasade. Rydd bort alt du ikke ønsker at skal få beis på seg, som hagemøbler og blomsterpotter. Dekk til vindu og vekster du ønsker å beskytte fra vaskemiddel og beis. 

For å dekke til kan du bruke maskeringstape for utebruk og dekkfolie. Ikke glem å utstyr deg selv med arbeidshansker og vernebriller.

 

Steg 2: Vask av fasade

Skal du beise nybygg må du vaske kledningen før du kan grunne og beise. Vi anbefaler at du vasker med Absolutt Husvask, som fjerner støv, smuss og soppsporer. Husvask gir også ekstra god vedheft til toppstrøkene med beis. 

Skal du beise ny farge på ditt hus eller hytte er det like viktig at du vasker fasaden før du kan beise. Det samler seg mye støv, skitt og blomsterstøv i kledningen i løpet av et år, det er derfor en god huskeregel at man må vaske før man beiser. Vi anbefaler at du vasker med Absolutt Kraftvask om fasaden er beiset tidligere, da denne matter ned og gir god heft til ny beis.

Velg deg en regnværsdag hvor du vasker huset. La det tørke opp, og vent til en dag med oppholdsvær hvor du kan grunne og beise. Påfør husvask eller kraftvask med en trykksprøyte eller bland ut vaskemiddelet i en bøtte. Påfør på kledningen og vask over med en egnet vaskekost på forlengerskaft. 1 liter husvask holder til ca. 15 m2, blandingsforholdet er 1:30.

Beise vegg
Husvask gir også ekstra god vedheft til toppstrøkene med beis.

Steg 3: Beise to eller tre strøk?

Når veggene har tørket etter vask, kan du starte beisingen. Velg deg gjerne en dag uten sterk sol og uten regn. Må du beise på en regnværsdag kan du bruke vår malertarp

Antall strøk med beis, dekkbeis eller maling avhenger av om treverket er høvlet eller uhøvlet. På fasader med nytt høvlet treverk, eller detaljer som en høvlet kant på liggende kledning, anbefaler vi tre strøk med beis.

Husk at det er viktig å mette endeveden skikkelig, for å hindre fuktinntregning. Her kan det være lurt å bruke en smalere vinklet pensel.

Med to strøk beis tilfører du treverket en overflatefilm som hindrer vanninntregning, og beskytter treverket mot UV-stråler. Da får også huset den fargen du ønsker.

Skal du beise nytt strøk på kledning som er beiset tidligere, må du huske at beisen gir en mørkere fargenyanse etter hvert nytt strøk beis du legger på. Ønsker du å opprettholde cirka samme beisnyanse som tidligere, kan det holde med ett strøk beis på tidligere beiset kledning. Ønsker du å friske opp solsiden av huset eller hytta eller bare en side som er ekstra værutsatt? Da holder det med ett strøk beis.

Vi anbefaler at du beiser med Baron Oljebeis. Dette er en transparent alkydoljebeis med høyt tørrstoffinnhold som sikrer en værbestandig og vannavvisende overflate, samt at denne beisen inneholder UV-filter som reduserer de ultrafiolette strålenes skadevirkning på fasaden.

Baron Oljebeis

Baron Oljebeis

Baron Oljebeis er en transparent alkydoljebeis med høyt tørrstoffinnhold som sikrer en værbestandig og vannavvisende overflate. Inneholder UV filter som reduserer de ultrafiolette strålenes skadevirkning.

1 liter
259,-
3 liter
599,-
10 liter
1 349,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 135,- pr. liter

Slik påfører du beis

Bruk pensel eller rulle for utvendig bruk til å påføre beisen. Vi anbefaler at du velger pensel, og bruk gjerne en bred pensel med flat bust som er mer skånsom mot kledningen. Velger du å beise med rulle, bør du ha en pensel tilgjengelig slik at du får dratt ut beisen jevnt over trekledningen.

TIPS! Beis tre til fire bord på kledningen samtidig fra topp til bunn eller side til side på liggende bord. Denne teknikken bidrar til at beisen legger seg pent på hele fasaden og du unngår unødvendige skjolder i skjøtene midt på veggen. Det kan også være lurt å tenke på antall personer som beiser samme fasade. Det blir som regel best resultat om samme person beiser en hel vegg, da beis er transparent og kan gi ulike skjolder fra person til person som holder malekosten. 

Baron Oljebeis er overmalbar for neste strøk etter 24 timer. Lurer du på hvor mange liter beis du trenger til ditt prosjekt? Beregn mengde her. 

Hus beis blå vindu
Tjærebrun FR9115
Antikk FR5002
Antikk FR5002
Beise hytte
Tjærebrun FR9115 på fjellhytte.
Grå beis
Grå røyk FR5006
Tjærebrun FR9115 funkishus.
Tjærebrun FR9115 funkishus.
Beise hus grå
Naust FR5004

Farger til beis

Leter du etter farge til beis? Fargerike har utviklet et fargekart for beis med vakre, nordiske farger. Farger som får frem gløden i treverket, og som harmonerer med det nordiske lyset og våre fargetradisjoner.