Farger til tak

Farger til tak

Taket er en stor overflate i hjemmet, og kan fargesettes på samme måte som vegger. Synes du hvite tak blir for kjedelig, kan du male taket. Her finner du inspirasjon, tips til hvordan male taket, og hvordan fargesette det i kombinasjon med veggfarger og interiør.

Male tak og vegger i samme farge

Å male tak og vegger i samme farge og nyanser, eller samme fargetone, er det enkleste å lykkes med. Dette soverommet med skråtak er malt i Washed Linen fra Jotun, og skaper en lun hule hvor skråtaket nesten blir usynlig. Inntrykket blir at takhøyden er høyere, hvor det usynlige skillet fra vegg løfter taket.

Sengeteppe Diamond i velvet olive green, sengesett Athos hand-woven light green fra Norvi Group hos Fargerike.

Male tak soverom

Ton-i-ton

Taket er et stort areal, og bør absolutt vies samme oppmerksomhet som gulv og vegger når du skal pusse opp. Å male tak og vegger i samme farge er en stigende trend, og regelen om at tak skal være hvitt, hviskes ut. 

Det er da viktig å ta stilling til om tak og vegger skal være sømløse i samme farge, eller om taket skal være en liten kontrast. Med sømløst tak og vegger i ton-i-ton kan takhøyden føles uendelig, og rommet åpnes opp. 

Denne lekre stuen er malt i Årets Farge 2022, Stråleblink FR2272. Rommet oppleves som unikt og personlig med trendy gult, sømløst i hele rommet.

Stråleblink gul tak

Hvordan male taket?

Ved hjelp av smart og riktig fargebruk, kan du "heve og senke" taket visuelt. Men selv om man velger å male tak og vegger i samme farge, er det fortsatt viktig å bruke takmaling til taket. Bruker du veggmaling i taket, kan det være vanskelig å få til et pent og skjoldfritt resultat med malerullen. Malingen du bruker i taket bør være egnet takmaling helt helmatt, og flyte godt utover når det rulles på. For best resultat og skjoldfritt tak er altså takmaling det beste.

Å male taket trenger slett ikke være vanskelig. Det krever lite forarbeid, og du slipper å skru ned hyller og småting. Alt du trenger å gjøre av forarbeid er å dekke til gulv og møbler. Les hvordan du maler taket steg for steg.

Foto: Jotun As

Farger tak Jotun

Harmoniske rom

Skap en rolig kontrast mellom tak og vegger ved å velge to fargetoner som står nære hverandre. Dette rommet er malt i turkise toner som har en ørliten forskjell, men resultatet blir rolig og harmonisk. Er målet å skape harmoniske rom, er det et godt tips å unngå hvite tak. Hvit er ikke en del av fargesirkelen, og vil derfor oppfattes som en stor kontrast om du velger kulørte farger til veggene.

Foto: Jotun As

Tyrkis Jotun tak

Diskret farge i taket

Hvit er ikke alltid hvit, og du kan fortsatt velge lyse tak samtidig som du unngår den tradisjonsrike hvite takmalingen. For å skape en harmonisk helhet i rommet kan du velge en nøytral og diskre farge til taket. Dette kjøkkenet er fargesatt i naturlige jordtoner, sammen med varmt treverk i kjøkken og møbler. Da er det naturlig å velge en dempet og lys takfarge. Her er taket malt i den myke grålige fargen Diskret fra Jotun. Denne fargen oppleves som lys og nesten hvit gjennom ulikt lys i løpet av dagen, men uten å skape en for hard kontrast.

Foto: Jotun As

Grå tak kjøkken

Små rom med høyt tak

Har du god takhøye i mindre rom, som i en gang, har du en ypperlig mulighet til å tilføre en skikkelig fargesterk farge i taket. I dette funkishuset holdes gangen moderne med hvite høye vegger, og en skikkelig glad overraskelse med knallgult tak. Dette fungerer godt, uten at det går på bekostning av inntrykket av takhøyden. Kontrastfylte tak kan føles lavere, som er positivt om du ønsker at rommet skal være lunt. Denne gangen oppleves lunere, og gir en energisk velkomst for alle som kommer inn. 

Gul tak funkis

Glansgrad i taket

Har du panel i taket har du flere valgmuligheter når det kommer til hvilken maling du kan bruke og hvilken glansgrad du kan velge. Til panel anbefaler vi å bruke to strøk Baronesse Flyt for et perfekt resultat. 

Denne flotte gangen har panel i taket, som vi har fargesatt i en dyp rødfarge med høy glansgrad. Blank maling gir liv til rommet og tilfører spennende lysrefleksjon. Prøv deg frem med å kombinere ulike glansgrader fra høyglans til matt i samme rom. Resultatet vil oppleves eksklusivt og personlig.

Rød tak Fargerike

Male skråtak

Ønsker du å "kamuflere" skråtak og skape inntrykk av mer takhøyde og større areal i rommet? Da kan det være et smart triks å male vegger og tak i samme farge. Dette skaper følelsen av at taket er uendelig. Den mørkegrønne fargen Balanse fra Jotun får rommet til å fremstå lunt, uten at skråtaket dominerer på samme måte som om det hadde vært malt i hvitt.

Foto: Jotun As

Skråtak male farge

Mørkeblå tak

Mange ønsker at soverommet skal være en lun hule det er trygt og godt å krype inn i. Mørkeblå nyanser er en favoritt for mange til soverommet, og å velge samme farge til tak og vegger skaper et spennende resultat.

Store rom med mye lysinnslipp og god takhøyde tåler godt at taket males i mørkere toner. Dette flotte soverommet er malt i Bondeblå FR1915 sømløst i hele rommet, kombinert med tunge gardiner og mykt teppegulv

Farger tak soverom

Fargerik kontrast i taket

Fargesterk koboltblå er i vinden som aldri før, og er virkelig en farge som gir rom en energiboost. I denne gangen ønskes du velkommen av et fargesterkt tak malt i Riviera FR1379. I dette rommet er taket det mest fargesterke og en virkelig synlig kontrast, men dempes noe av vegger og dører i dusere blåfarger. Les mer om blå favoritter fra Fargerike her. 

Blå tak gang

Forskjellig farge på tak og vegg

Mørke farger på tak kan være krevende i store rom, som for eksempel rom med åpen stue og kjøkkenløsning. Du vil i større grad lykkes med mørke og fargesterke tak i mindre rom, som soverom, i gangen, på hjemmekontoret også videre. 

Dette lille stuerommet har fått kulørsterke farger både på vegger og tak i rosa og lilla. Et smart tips for å roe ned inntrykket, er å ta igjen fargen fra taket et annet sted i rommet, både på vegg, møbler, interiør eller tekstiler. 

Lilla stue tak

Rosa tak

Noen ganger er det lov å være litt "crazy" og virkelig sette sitt personlige preg på fargevalg og rom. Denne stuen elsker vi! Med rosa tak, tapet ton-i-ton i rosa, og spennende detaljer i både gul, oransje, rød, skapes en gøyal harmoni i det fargesterke uttrykket. Hvorfor ikke kjøre på når man først skal gi taket en annen farge enn hvit?

Rosa Tak Fargerike

Pasteller i taket

Ved å gi taket en annen farge enn hvit, skapes interessante og spennende rom. Det tilfører det lille ekstra, skaper en wow-effekt og gir en helhet. 

Dette elegante rommet er fargesatt med Støvete Lavendel FR1302 på både vegger og tak. En ekstra spennende effekt er å la taklisten være hvit. Dette rammer inn rommet. For å unngå at taket føles lavere med listen som hvit kontrast, er dette å anbefale i rom med generøs takhøyde. 

Støvete lavendel tak farger