Velge glansgrad

Malingens glansgrad har stor påvirkning på hva slags uttrykk du får på sluttresultatet og fargen. Den forteller deg også hvor mye lys som reflekteres på fargeoverflaten.

På fargerike.no har vi 4 glanstyper: matt, halvmatt, halvblank og blank. Disse favner flere grader av glans, som kan måles på en skala fra 01-100, hvor 01 er matt og 100 er blank. Matt = 01-04. Halvmatt= 05-19. Halvblank = 21-60. Blank = 61-100. 

Matt maling

Matt maling gir et dempet uttrykk og kan også oppleves mørkere og mer rolig. Matte flater skjuler ujevnheter i underlaget bedre enn blank maling fordi den er nærmest refleksjonsfri. Matt brukes ofte til tak, mens halvmatt historisk har vært mye brukt på vegger. Men i dagens trendbilde er det en stor andel av matte farger som igjen blir solgt til veggflater. Det finnes også malingstyper som bare kommer i glansgraden matt.
Maling
matt maling

Halvmatt maling

Halvmatt er en mellomting mellom matt og halvblank. En halvmatt maling på veggen gir en nydelig matt overflate, men fremhever fargen noe mer enn en matt maling. En halvmatt maling gir et lekkert utseende, ikke for mye og ikke for lite, men akkurat passe for å fremheve små detaljer og se kontrastene.

Halvblank maling

Halvblank og blank maling egner seg godt på glatte og jevne flater. For eksempel dører eller profilerte lister er lekre i en blankere glansgrad. Konturer og detaljer vil synes bedre. En stol, et bord eller et annet møbel malt i blank maling, vil gi et perfekt resultat, vil syntes godt i rommet, og være en flott detalj. Det å blande glansgrader i et rom kan gi rommet spennende kontraster.
årets farge 2020 magi

Blank maling

Blank maling gir høy glansgrad og reflekterer lyset i rommet. En blankere maling egner seg godt på glatte og jevne flater, som for eksempel dører eller profilerte lister hvor kontrastene kommer nydelig frem og rammer inn rommet på en lekker måte. Et bord eller en stol i blank maling vil fremheve de flotte detaljene og gjøre seg godt i rommet. Blank maling i tak vil gjøre at rommet føles større.
glansgrad stol