Hvordan male tapet

Du kan enkelt male over gammel tapet. Vi viser deg hvordan du går frem steg for steg og hva du trenger av verktøy for å male tapet.

Sånn maler du tapet - steg for steg

Når du skal male over tapet er det viktig med et godt forarbeid. Dette for å gjøre jobben enklere og sluttresultatet pent og jevnt. Denne artikkelen viser deg hvordan du lykkes med å male over tapet, samt lister opp produkter du trenger til jobben.

Før du kan male tapet

Før du kan starte med selve malingen er det viktig å fjerne all løs tapet og fjerne skruer og spiker. Du må også fjerne tapet som overlapper skjøter, hjørner og lister. Påfør vann på tapeten så blir det enklere å fjerne. Når dette er gjort kan du ta på maskeringstape på lister og karmer og dekke til gulvet. Dersom det er ujevnheter i veggen må du sparkle over disse, la det tørke og pusse lett over med pussepapir. Deretter tørker du over med en microfiberklut, slik at området er slett, tørt og jevnt.

Grunnarbeid

Det er lurt å bruke en pensel til grunning av lister, karmer og hjørner. Deretter tar du de store flatene med rulle. Velg en grunning som er tilpasset tapet, da unngår du at fukt trenger inn og at det oppstår blærer. 

Mal over tapeten

Etter at du har påført grunning på hele flaten så er det tid for toppstrøket. Start med pensel i hjørner, karmer og lister som på grunningen. Deretter bruker du rull på de store feltene på veggen. Ha godt med maling på rullen og påfør rikelig med maling på veggen, da unngår du at tapeten skinner igjennom.

For å få det peneste resultatet er det lurt å slipe lett over med pussepapir før du tar strøk nummer to med maling. Avslutt med et lett drag ovenfra og ned for å få en jevn struktur. Når du er ferdig, fjerner du maskeringstapen før malingen tørker.

Utstyret du trenger