duse blåfarger stue

Nostalgi med pasteller

I Fetsund, i et lysegrønt hus med rød takstein, bor Emma og André med barna Marcus (5) og Milian (2). Paret bestemte seg allerede da de så fasaden på huset i boligannonsen.

Det var fasaden som fanget oppmerksomheten vår og som avgjorde alt. At huset i tillegg var veldig koselig innvendig med originale detaljer, satte to streker under kjøpet. Vi ønsket oss et eldre hus med sjarm – og det fikk vi! Da barn nummer to var på vei, ønsket vi å flytte fra leiligheten vi hadde, og inn til en enebolig. Dette huset fanget oss med engang, smiler Emma og viser oss inn i det lune, lyse hjemmet fra 1959 der gulvene knirker etter nesten 60 år med tråkk og levd liv. -Huset var nyoppusset rett før vi flyttet inn. Alle veggene var i tidsriktige farger, men de appellerte ikke helt til meg, så vi malte alle overflatene. Gulvene var også noe vi falt for – originale fra 50-tallet og urørt!

Fargerike lamper

Ulike lamper og andre blikkfang leder oss gjennom huset, men tross et spenn på over 100 år i de ulike stilene vi passerer, alt fra 1950-talls retrostil til romantiske oldemorsblonder, finner alt sin egen plass i historien som Emma er med på å skrive. Som et morsomt dekorelement har Emma tatt ti små lampeskjermer i samme stil og satt sammen til en lenke.

fargerike lamper

Lyseblå stue

I stuen har en gammel lutet skuvseng fra 1800-tallet fått følge av gamle, broderte puter. Stuen ellers er nok det mest moderne rommet i huset, med stol fra IKEA, en fjærlampe og vegger malt i Soft Mint. Et gammelt bord gir mulighet for å arbeide i rommet der familien er. Understellet er malt i en mintfarge. En lampe og en grønn radio i gammeldags stil, innbyr til nye prosjekter på den slitte treplaten.

lyseblå stue

Kjøkken i pasteller

Kjøkkenet er blått, med historiske fliser. Innenfor ligger den rosa spisestuen, hvor den gamle innebygde skapseksjonen er beholdt. Kjøkkenet er svalt og luftig, malt i blåfargen Tåke FR1370 med historiske fliser, gir rommet et mykt og lekkert uttrykk. Den stramme innredningen gir det rosa rommet innenfor akkurat den riktige stemningen.

blått kjøkken

Svalt kjøkken

Emma har ikke overraskende en interiørutdannelse fra MI, men jobber nå som kontormedarbeider. Men interiør er helt klart hennes lidenskap. Siden hun var 5-6 år har hun vært opptatt av å skape rommene rundt seg og allerede som 6-åring kjøpte hun sine første antikviteter. - Jeg husker det ennå; da jeg var 9 år fant jeg en Laura Ashleytapet i Oslo, og jeg har blitt fortalt at jeg var nøye og passet godt på dem som satte den opp. For det var jo viktig at blomstene
skulle passe sammen i skjøtene! 

blå kjøkkenskap

Bruktfunn spisestue

Over spisebordet har hun laget en lampe av gammelt sølvtøy. En vegg har
fått en komposisjon av gamle hustavler i porselen og i spisestuen er stolene malt opp i ulike farger i kombinasjon med nye og gamle tekstiler. I alle rommene rundt omkring i huset er det en herlig blanding av gammelt og nytt, men fortsatt tro mot pastellfarger i alle nyanser.

rosa spisestue

Rosa skaphylle

De plassbygde skapene er originale fra da huset ble bygget i 1950. I nisjen står et speil kjøpt på loppemarked og tre Norgesglass. Skapene har en lys rosafarge som gjør møbelet om til et blikkfang i rommet.

rosa skaphylle

Rosa pastellfarger

Vitrineskapet fra IKEA er fylt med skatter som er arvet eller kjøpt brukt. Pastellfargene går igjen på interiørdetaljene på veggen i ulike nyanser. Hele fargepaletten er gjennomført fra veggfargene og ut til de minste detaljene.

rosa fargepalett

Gammelt og nytt

I alle rommene rundt omkring i huset er det en herlig blanding av gammelt og nytt. De tre soverommene i andre etasje er som et ekko fra en annen tid, blandet med bestemorminner og stilrene detaljer. Det opprinnelige panelet i gangen oppe er bevart, mens på de andre rommene er panelet nytt. Og Emma
har malt opp alle flater.

blått hjemmekontor

Barnerom i pastellfarger

Marcus på 5 år har fått et blått rom, der nye møbler er blandet med oppmalte gamle møbler. Nattbordet er arvet etter besteforeldrene og malt med
ton-i-ton-farger som matcher vegg og detaljer. Marcus er eldst og hans rom er malt i Sval Sjø fra Jotun. Minstemann, Milian på 2 år, har fått en hemmelig hule, med puter og en madrass, og et rom i lillatoner.

blåfarger barnerom

Soverommet

Hovedsoverommet er svalt og romantisk malt i en grønnfarge, med en vakker lampe funnet på finn.no som første blikkfang. Det vakre rommet med panel malt i en lekker mintgrønn farge føles svalt og rolig. Det hvite sengeteppet og de gamle, broderte putene er holdt i hvite farger og sarte pasteller. Noen lekre silkeplagg som henger fremme tilfører rommet et romantisk preg.

pasteller soverom

Bruktfunn

Emma bruker ofte tid på å lete etter bruktfunn som skaper en mer personlig stil. Det andre definerer som skrot, er for henne skatter med levd liv og små historier. - Jeg elsker å gå på loppemarkeder. Når noen skal kvitte seg med noe, ringer de alltid meg først! Alt finner en plass her inne. Jeg følger ingen stil, og når jeg får en ting, klarer jeg alltid å få den til å passe inn. Så alt jeg har her hjemme er derfor viktige for meg. Den gamle skuvsengen etter oldeforeldrene er virkelig et praktmøbel. Putene er en miks av redesign, hjemmelaget og nytt.

brukftfunn

Inspirasjon

Det er likevel mormors tante, Elna, som preger mye av huset, og Emma forteller om forholdet til den for lengst avdøde «grandtanten»: - Da jeg var liten var jeg ofte på besøk hos tante Elna i Arendal, i et hus hun hadde arvet etter tippoldeforeldrene mine. Søstrene mine syntes det luktet møllkuler der, men jeg
elsket det huset. Da jeg var 6 år lovte jeg Tante Elna å ta vare på henne og huset når jeg ble voksen. Dessverre døde hun allerede da jeg var 8, men hun pirret nok nysgjerrigheten min til gamle ting og ikke minst slektsforskning. Jeg har tatt for meg hele mormors familie. 

blå detaljer

Historie på veggene

Bildene i trappegangen er fra dette prosjektet. Heldigvis har jeg arvet mange møbler og bruksgjenstander etter familien i Arendal. Så på en måte har jeg holdt løftet mitt til tante Elna – jeg passer godt på tingene hennes.

bilder på vegg

Malte gulv

I gangen i 2. etasje er det gamle panelet bevart. Vegger og gulv er malt, og den flotte collagen i trappen har Emma laget selv med gamle bilder og minner fra sin familie. Nå har arbeidet startet med André sin familie. Speilet er, som mye annet, et loppefunn – Emma foretrekker interiør med en historie.

malte gulv