Oppussing med Karoline & Espen

De fant drømmeboligen ved sjøen i Bodø. Nå deler de kreativ og budsjettvennlig oppussing med sine mange følgere på Instagram.

Oppussing på budsjett

Det driftige paret falt for den vakre beliggenheten ved sjøen sentralt i Bodø, og trengte ikke betenkningstid før de slo til. Egentlig hadde de ikke tenkt å kjøpenytt hus med det første, men da de dro på visning var det ingen vei tilbake. Pandemien var i gang, boligmarkedet i Bodø var «dødt» og huset fikk de til «coronapris».Karoline_og_espen.jpg

– Jeg er impulsiv og rask på avtrekkeren. Det kan være et problem, at vi ikke har brems, det blir full fart uten stopp. Dette var et perfekt kjøp for oss som er glad i oppussing, forteller Karoline Nilssen. Da var paret akkurat ferdig med oppussing av både hytte og tidligere bolig i samme område.

Motivasjonen for mer oppussing var på topp, og paret så en unik mulighet til å forme drømmehuset selv. For den lille familien med hund var det viktig med praktisk og god planløsning, samt at de kunne gjøre oppussingsjobben selv.

Oppussing på budsjett

Paret har lenge hatt en interesse for oppussing, og anser oppgraderingen av huset som en felles hobby. De er begge ivrige på å dele prosessene ved huset med sine følgere på Instagram, og syns det er viktig å vise at oppussing ikke er vanskelig. De har på litt over et år samlet neste 45 000 følgere til sammen på sine kontoer på Instagram. De håper på å kunne inspirere andre til å tørre å sette i gang med egne prosjekter uten å verken tømme lommeboken eller å være redd for å gjøre feil.

– Fokuset vårt er å vise oppussing på budsjett, vise vår måte å gjøre oppussing, og hva som fungerer for oss. Vi ønsker å ufarliggjøre oppussing og inspirere andre til å sette i gang, forteller Espen Westermann. 

Hotellpreg på soverommet

Soverommet ble første prosjekt i huset. De startet med å rive en vegg i spiskammerset vegg i vegg med soverommet, for å lage walk in closet.

– Da ballet det på seg. Til slutt var hele soverommet revet, og vi måtte bygge det opp igjen. Vegger og tak ble gipset opp igjen og malt i Jotun Laurbær 8302 og Chi 7236.

Soverom
Det lune soverommet er malt i Jotun Laurbær 8302 og Chi 7236.
Soverom
Vegger og tak er gipset, og malt med Baronesse Matt.
Soverom
Hjemmelaget sengegavl av hobbyplater og delikate detaljer i sort.
Teppegulv soverom
For ekte hotellfølelse på soverommet, valgte paret teppegulv fra Fargerike.
Klesskap
Walk in-klesskapet er malt i Jotun Pale Linen 8281 og innredet med garderobeløsning fra Ikea.

Paret hadde et ønske om ordentlig hotellfølelse og valgte teppegulv fra Dan Floor hos Fargerike. Vegg-til-vegg-teppet har de ikke angret på. Selv om det har blitt noen kaffekoppvelt, har teppet ingen flekker og gir en lun stemning i rommet hvor det er opp mot 4 meter under taket. 

Paret drømte om skandinavisk minimalisme med listefrie vegger, og soverommet ble første forsøk på å få til dette.

– Å gipse et rom med så mye høyde under taket og med mange vinkler, har vært utfordrene. Det ble mye frustrasjon. Vi gikk over til å bruke lister, og vi er nå lykkelig når vi pusser opp.

Alt kan males om i løpet av en kveld

Sengegavlen snekret de sammen av hobbyplater i heltre furu, og tilførte sorte detaljer i lamper og dørhåndtak. Det lune soverommet ble de veldig fornøyde med, men tenker å male om til en sprekere farge på veggene når tiden er inne.

– Vi har litt mangel på planlegging, vi lever i nuet. Vi planlegger store ting som krever mye snekring, men farger og materialer planlegger vi ikke. Mange skriver til oss at de vil velge riktige farger på første forsøk, men vi tenker at alt kan males om i løpet av en kveld. 

De leter hele tiden etter de perfekte fargene for dem, og er ikke redd for å prøve og feile. I samarbeid med Fargerike har de hatt mulighet til å teste mange farger og produkter. Paret ønsker en rød tråd med skandinavisk minimalisme igjennom huset, men tester likevel ut nye ting for hvert rom de pusser opp. Inspirasjon henter de fra Pinterest og Instagram, og faghjelp henter de fra Fargerike i Bodø.

Barnerom
Etter idé fra Pinterest innredet de til skrivebord i garderoben. Alle farger i rommet er rester av maling fra andre prosjekter.
Barnerom
En smart måte å skjule leker og småting på barnerommet. Fargen på veggen på barnerommet er restemaling fra Jotun Laurbær 8302.
Barnerom
Det kreative paret snekret sammen sengen til minstemann selv.

Få mest mulig ut av restemaling

– På rommet til minstemann var vi kreativ med lite midler. Tilsammen bruke vi rundt 2000 kr og restemaling fra andre prosjekter.

Karoline og Espen prøver å være nøye med å bruke opp malingen de har stående. På barnerommet har de vær kreativ med dekorering av dørene på garderoben, og bygde sengen selv.

– Vi tenkte å rive den store skyvedørsgarderoben, men etter inspirasjon fra Pinteret laget vi plass til skrivebord i garderoben. En smart løsning for små barnerom.

Start med det som er trygt

De får ofte spørsmål om fremgangsmåter på prosjektene de deler med følgerene sine på Instagram. 

– Vi lager oppskrifter på det vi gjør, og ser folk lagrer disse. Vi får mange spørsmål, og vi liker å oppfordre til at folk skal tørre å prøve selv. Det er bare å gjør det, sette i gang uten å overtenke. Start med det som er trygt for deg, velg prosjekter som ikke er for komplisert. Tenk enkelt og hva du kan få til på få midler. 

Vaskerom
Vaskerommet er malt i Jotun Exhale 7637 på vegger, Statement Blue 4863 på dør og vindu, Elegant Lavendel FR1301 på innredning.
Vaskerom
Innredningen har til snekret selv.
Vaskerom
Vaskerommet besto av våtromstapet som de sparklet og malte selv.
Vaskerom
Ved siden av vaskerommet har de en bod som de pusset opp i samme stil som vaskerommet, og innredet med skreddersydde møbler de snekret selv.
Oppussing vaskerom
Vaskerommet før oppussing.
Oppussing vaskerom
Boden før oppussing.

Billig og funksjonell oppgradering av vaskerommet

De hadde hentet inn pristilbud fra rørlegger på en grundig jobb med flytting av rør og ny innredning. Men planen ble raskt endret og de valgte å gjøre jobben selv for en billigere penge. Rommet besto av våtromstapet som paret helsparklet og malte. 

– Vaskerommet var et interessant prosjekt, hvor oppussingen ble spontan. Vi hadde ingen plan, det hele ble besluttet på 5 minutter. Vi malte rommet og bygde innredningen selv. Det ble et billig rom, men funksjonelt med plasstilpasset løsninger vi lagde selv.

Sammen med vaskerommet oppgraderte de en bod i samme materialer og stil. I boden snekret de også egne løsninger på innredningen, og fikk plass til et praktisk skap for å skjule støvsuger og vaskutstyr.

Vågale fargevalg

På vaskerommet prøvde de seg frem med sterkere farger i flere ulike nyanser, og har fått mange bilder fra følgere som ble inspirert. 

– Våre følgere har et love/hate-forhold til fargene vi valgte til vaskerommet, spesielt fargen på innredningen som vi malte i Elegant Lavendel FR1301 og døren i Statement Blue 4863.

Selv er de veldig fornøyde med sluttresultatet, og tenker at med fargene på vaskerommet begynner de å finne stilen som representerer de best. 

- Vi har sett de som liker det vi gjør, men som ikke tør å gjøre de samme valgene selv, og de som gjør det samme som oss. Folk følger trender, men det er jeg litt lei av, jeg syns folk skal kjenne på egne ønsker. Vi kommer til å bli litt mer crazy på fargene vi velger fremover, forteller Karoline.

– Vi startet med å male soverommet grønt og følte vi var vågal. Men det som definerer oss er enda mer kulørte farger. Vi er også stolt over å ha bygget egne møbler, som på vaskerommet og i boden. Det er fint å utnytte liten plass med egne løsninger, legger Espen til. 

Stue
Muren rundt pipen og veggen bak sofa er glattet ut med Lady Minerals Revive veggfornyer. Muren rundt pipa er i tillegg malt i rosatonen Chai FR1366.
Stue kryssfiner
Kryssfinerplater på vegg og tak, med interiør og el-detaljer i sort.
Stue
Paret er opptatt av belysning, og velger å bruke tid på å planlegge dette nøye. Veggen bak sofaen fikk en stilig betongeffekt med Lady Minerals Revive.
Male parkett
Parkettgulvet i stue og spisestue er malt med Trestjerner gulvmaling i fargen Berlin FR1021.
Spisestue før og etter
Slik så stuen ut før oppussingen startet.

Pusset opp stua på seks dager

Videre i huset har de stue og spisestue sammen i en åpen løsning. Her har de vakker utsikt mot havet og gode lysforhold de ønsket å fremheve. Oppussingen av stua ble også et spontan og effektivt prosjekt for paret. På kun seks dager la de kryssfinerplater på tak og vegger, malte gulvet og rettet opp muren rundt pipa.

– Rett etter vi var ferdige med soverommet, heiv vi oss rundt med en minioppussing av stua. Vi ble veldig fornøyd med resultatet, men tenker at vi på sikt skal gjøre noen endringer.

I stedet for å bytte ut hele gulvet i stua og spisestua, valgte de å male den gulnede parketten i den lyse tonen Berlin FR1021 fra Fargerike. Å male parkettgulv er en enkel og budsjettvenlig løsning som gjør stor forskjell for romfølelsen.

Glatte vegger med veggfornyer

Veggen bak sofaen hadde strietapet som de fjernet. Etter veiledning fra Fargerike i Bodø valgte de å prøve ut veggfornyer Lady Minerals Revive fra Jotun, som resulterte i rett og matt vegg. Med dette produkter får veggen en betongeffekt, som de valgte å bevare på veggen bak sofaen. Muren rundt pipa ble også rettet ut med veggfornyer, og malt i den duse rosatonen Chai FR1366.

– Fargerikebutikken i Bodø er helt fantastisk, far og sønn som jobber der er så flinke. Vi kommer inn i butikken med en idé, og kommer ut med mange nye idéer. Vi bruker de til å diskutere og stiller mange vanskelige spørsmål. Vi ser at andre kunder også står der lenge og snakker, de tar seg god tid til alle. De er veldig kunnskapsrike, og vi får mange profftips. Da vi dro dit for å kjøpe sparkelspader, og endte vi opp med å få et helt kurs i sparkling.

Spisestue
Naturlig lys og vakker havutsikt fra spisestuen. Spisebordet har de laget selv.
Spisestue
De ønsket seg en farge dro naturen inn i rommet, og valgte Jotun Ocean Air 4894 til vegger og tak i spisestuen.
Spisestue
For å unngå å blokkere utsikten valgte det kreative paret å lage et rundt spisebord. Resultatet ble et lekkert møbel de kledde med bambusspiletapet fra Fargerike og bordplate malt i Jotun Statement Blue 4863.
Spisestue
Blomsterpotte spraymalt i gul farge.
Spisestue før og etter
Spisetuen før oppussing.

Naturen inn i spisestuen

En av de få tingene paret velger å bruke tid på å planlegge er belysning og lysforhold. Når de river er de nøye med å få inn elektriker som legger opp til strøm, og de velger nøye ut hvilke lyskilder og lamper de skal ha. I spisestuen måtte de også legge en plan for å fremheve det fine lyset og havutsikten.

– Vi ville benytte farger som dro naturen og havutsikten inn i rommet. Med veiledning fra Fargerike i Bodø valgte vi fargen Jotun Ocean Air 4894 til tak og vegger. Spisestuen var et vanskelig rom med tre vegger med store vindusflater, og vi tenkte det skulle bli vanskelig å få til det vi ønsket oss. Likevel er dette et av rommene vi er mest fornøyde med etter oppussingen.

Lagde trendy spisebord selv

Etter å ha tatt i bruk den nye spisestuen oppdaget de at valget av langt spisebord skjermet for den fine utsikten. Med det kom idéen om å lage et rundt spisebord som ga de bedre utsikt fra stua.

– Vi så på runde spisebord fra forskjellige butikker, men ble enige om at det ble for dyrt for oss. Vi tenkte vi kunne lage et like bra bord selv. Faren til Espen ga oss et stort plastrør fra et oppdrettsanlegg, og vi kledde dette røret med bambusspiletapet fra Fargerike. Bordplate i tre ble limt sammen, og malt i Statement Blue 4863. Det ble et veldig artig prosjekt, og spiletapet er et veldig spennende produkt, forteller Karoline. 

Alt trenger ikke bli helt perfekt

Så langt er de ikke lei av oppussing, og har fortsatt flere rom igjen i huset. Neste prosjekt er yttergang, trappoppgang og kjellerstue til barna. Til sommeren starter de på utvendig oppussing, og til høsten skal de sette i gang med kjøkkenet.

– Vi er like som perssoner og vi har mye til felles. Derfor har vi også like tanker om hva vi vil oppnå med oppussingen. Vi er likestilt når vi jobber med huset, og det er viktig for oss å fronte dette i det vi deler med våre følgere på Instagram.

De oppfordrer andre til å spørre om råd når usikkerheten melder seg. Og at man skal ikke være redd for å gjøre feil. 

– Du kan være uheldig som oss å hamre en spiker i et vannrør og vannspruten står ut i rommet. Slike uhell kan skje. Jeg har den oppfatningen at du ikke kan gjøre feil, i værstefall må du ringe etter elektrikker eller rørlegger. Vi lærer mer for hvert prosjekt vi gjennomfører, vi blir flinkere og flinkere, forteller Karoline. 

– Vi er nøye, men Karoline minner meg på at jeg ikke trenger å være nøye. Det trenger ikke være helt perfekt som en proff maler eller snekker. Vi kan være litt uheldig og ting blir skjevt. Det viktigste er at vi blir fornøyde, legger Espen til.

Ta godt vare på pensler og utstyr

Paret forteller at de opplever inovasjonen i oppussingsbransjen som stor, og at de hele tiden finner maling, verktøy og andre produkter som gjør jobben enklere. Deres beste oppussingstips til andre er å være nøye på utstyret som kjøpes inn, og at man tar godt vare på tingene.  

– Vi får en del spørsmål fra våre følgere rundt utstyr. Penslene våre lever lengre etter at vi ble nøye med å vaske og ta vare på de. Vårt beste oppussingstips er å kjøpe gode pensler første gangen. Vi fikk gode råd hos Fargerike i Bodø om at vi burde ha hvert vårt utstyr av pensler og sparkelspader. Da lærte vi noe nytt om bruksslitasje, og skjønner nå hvorfor det ble striper og ujevnheter da vi delte utstyr. Vi tenkte at pensler og sparkelspader var bruk og kast, men de blir jo bare bedre med årene og tilpasses av den det brukes av.

Følg oppussingen til Karoline og Espen videre på fargerike.no og på Instagram: @oppussing_med_karoline og @oppussing_med_espen.