fargelære

Treklang

Det finnes mange måter å sette sammen farger, vi ser fortsatt tilbake og bruker fargelære fra maleren Johannes Itten. Han utviklet ulike fargeteorier som skaper gode og trygge fargekombinasjoner med utgangspunkt i fargesirkelen.

Fargelære - treklang

Når du har begynt å gjøre deg kjent med ulik fargebruk og systemet med fargesirkelen blir det enklere å lage ulike kombinasjoner i hjemmet. Bruker du fargeteorien treklang, tar du en trekant som plasseres over fargesirkelen og finner fargene som klinger godt sammen.

Bruk trekanten og roter inne i fargesirkelen. Når trekanten har like sider vil spissene peke mot primærfargene rødt, gul og blått. Her har du utgangspunktet for hvilke farger du skal velge. 

Tips: Bestem deg for en hovedfarge og bruk de andre som aksentfarger på mindre flater eller detaljer, da vil fargene poppe mer frem.

lyse farger stue

Pastellfarger

Pastellfarger er en fargetrend som kommer tilbake på interiør og fargesetting de siste årene. Hvis du tør å være litt vågal, kan sjokkrosa være en spennende kontrastfarge på interiør og møbler. Fargerike lanserte rosa som årets farge 2016, men nå kommer den rosa bølgen i flere hjem. Vi tør å være mer dristige på fargebruken i våre hjem, og finner spennende valg ved å bruke fargeteori og treklang.

Tips: Bytt ut bordet du har i stua med en kontrastfarge og være vågal. Det trenger ikke være store endringer, men detaljene påvirker uttrykket vel så mye som veggfargen.

kontrastfarger

Moodboard

Moodboard er en visuell collage som består av ulike bilder, farger og tekstiler som skal kombineres sammen. Enten du velger et tema eller fargenyanse som utgangspunkt kan du lettere se helheten av hva som passer sammen.

Når du gjør forberedelser til oppussing, kan dette gi en trygghet i valgene dine og sikre den røde tråden. Moodboards kan brukes til både nye og gamle hus.

1. Tenk på stemningen du vil skape i rommet.

2. Finn et bilde som kan inspirere til stilen du ønsker.

3. Få tak i forskjellige materialprøver til farger, tekstiler, gulv, tapet eller tepper.

4. Legg de ulike materialene sammen, og test kombinasjoner.

5. Ha alltid noen ekstra farger og tekstiler som du kan variere med.

moodboard

Farger på detaljer

Alt dreier seg ikke om veggfargen, interiørdetaljene kan også settes farge på. Liker du duse nyanser på de store flatene kan du få frem personligheten din gjennom tekstiler, vaser, møbler eller tepper. Gjør interiøret ditt mer levende og personlig ved å variere mellom lyst, mørkt, kulørt eller mønster. Bruker du fargelære og fargeteori sikrer du også at kombinasjonene fungerer sammen.

farger interiøret

Naturlige, lyse gulv

Gulvets farge har stor betydning på hvordan rommet oppleves når det gjelder stil, størrelse og atmosfære. I rommet er gulvet den største flaten som vi ofte kan glemme når vi skaper en stil med farger. Et lyst gulv reflekterer lyset og rommet kan virke større og luftigere. Liker du farger på veggene kan det lyse gulvet være en nøytral kombinasjon og lettere å møblere til.

Noble har det klassiske rutemønsteret fra 1950-tallet. Gulvene særpreges av den unike børstingen av de håndmonterte trerutene, i kombinasjon med den hardvoksede overflaten. Mønsterbildets dynamikk med ulike ruter gir en dramatisk vakker effekt når lyset faller inn i rommet fra ulike vinkler. Fargesettingen av gulvet gir en eksklusiv og moderne følelse.

 

lyse gulv