Gråtoner

Gråfarger

I Fargerike elsker vi farger! Men vi syns også det er utrolig gøy å leke med alle våre flotte gråtoner. De monokrome fargene er lekre og sofistikerte. I dette grå landskapet er det, tro det eller ei, mange kulørtoner å velge i.

Velg riktig gråfarge

Gråtoner står godt til de fleste andre farger, så lenge man velger riktig valør. Grått kan være en vrien farge å velge, da den er svært påvirkelig av fargene den står sammen med.

I denne koselige kjøkkenkroken har vi valgt gråfargen Grå Ara FR1129 i kombinasjon med et varmt tregulv og interiørdetaljer i rosa. Selv om hvoevdfargen er en kald gråfarge, blir utrykket varmt og levende. 

På bildet: Kjøkkenbord malt i Ønsketegn FR2406, lampe malt i Marmor FR1171. Rosa rutete pute sydd av Arlington blossom Prestigious Textile. Blomstrete pute sydd av Bibury Petal. Benkepute i grå quilt fra Texdecor. 

Grå farge kjøkken

Mørk grå

På disse bildene ser vi tre oppsett hvor vi kun har byttet ut bakgrunnsfargen. Materialvalget helt nøytralt, og vil i liten grad påvirke hvordan vi opplever de tre gråtonene. Veggfargene på de forskjellige bildene trekker i hver sin retning i fargesirkelen; mot rødt, grønt og mot gult. Klarer du å se hva som er hva?

Selv om Tavle FR1230 er i det grønngule landskapet, opplever vi den ikke som grønn, derimot sort og varm. Puten og krukken gløder, og puffen får et varmt preg. En så mørk grå maling passer godt mot det kalde, og pleddet lysner og varmer opp. Stolbenene får en varme og rommet vil oppleves som lunt og trygt.

Mørke gråtoner til stue

Varme gråfarger

Den varme gråtonen Skygrå FR1520 henter frem varmen i omgivelsene rundt. Pledd og krukke kommer godt frem. De grå tonene som går mot kaldt, føles ikke naturlige og man får nesten lyst til å ta de bort.

Naturmaterialer endrer seg lettere til fargene de omgir seg med, slik er det også med denne puffen i skinn. Foran denne veggen hentes varmen i skinnpuffen frem, stålet i beina får et varmt og gyllent preg, og blomstene kommer godt frem.

Varme gråtoner

Kjølige gråfarger

Fargen Oktobergrå FR1127 fremstår som kjølig og kald. Det er ikke lett å se at den har litt rødt i seg. De kjølige tonene i stillebenet, får en helt fantastisk glans. Pleddet og bildet i magasinet nærmest gløder. Puten ser fremmed og gul ut i dette oppsettet, mens naturmaterialet endrer karakter. Stolbenene på puffen blir elegante og kjølige, og blomstene føles enda grønnere.

Kalde gråtoner

Rene gråtoner

Monokrome farger som Musling FR1124 og Morgenstund FR1130, har ikke farge i seg i det hele tatt. De består kun av sort og hvitt. Dette er farger man kan velge hvis man ønsker å ha det helt nøytralt, men som regel vil man jo fremheve, dempe eller viske ut noe. Og da må man velge en gråtone med riktige undertoner, som får frem den effekten man ønsker i resten av interiøret.

Monokrom betyr «ensartet» og var fra gammelt av nesten bare forbeholdt snakk om rene gråtoner. I dag brukes ordet også når gråfargene har kulør i seg. Men, du må ikke forveksle monokrom farge med ton-i-ton.

Lyse gråtoner

Sov godt i gråfarger

Med gråfarger kan du også holde utrykket rolig og kjølig. Kombiner en sval gråfarge, med sorte detaljer og lysere grå sammen. Slik blir utrykket på dette soverommet sofisitkert og passe kjølig. 

På bildet: Lampeskjerm Light & Living. Sengetøy og grå pute Norvigroup. Teppe Charles fra InHouse. 

Grå kaldt soverom farge