Slik maler du dører og vinduer

Nymalte vinduer og en flott dør, er prikken over i-en på huset. Dette er de mest utsatte stedene på huset, og trenger mye vedlikehold. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Male vindu:

Forarbeid

Start med å skrape bort all løs maling, og slip flatene med slipepapir slik at de blir glatte og slette. Børst bort alt støv og vask med Baron Husvask eller Baron Kraftvask på alle flater som skal males. Grundig rengjøring er viktig for et godt resultat. (Umalt treverk børstes for løse trefibre og deretter vaskes). 

Tips: Det kan være lurt å fjerne gamle tetningslister og bytte disse, når man først er i gang med å pusse opp vinduer og dører. Fjern de gamle tetningslistene og vent med å sette på nye til malejobben er helt ferdig. (Har du gamle vinduer med kitt som har sprukket, bør du legge på ny kitt)

Jotun viser det hvordan du enkelt kan gjøre forarbeidet og male vinduene mest mulig effektivt.

Grunning:

Hvis vinduet er malt fra før skal det normalt ikke grunnes, men hvis du har skrapt av all maling og sitter igjen med bart treverk anbefaler vi å grunne. Da kan du grunne treverket med et strøk Baron Tregrunn. Hvis det er helt nye vinduer skal du alltid grunne hele vinduet. 

Påføring:

Da er du klar for påføring av malingen, tidligere malte flater trenger to strøk vindusmaling for å få et pent resultat. På ubehandlet treverk anbefaler vi tre strøk for å få hele flaten dekket. Bruk Baron Dør&Vindu som toppstrøk, dette er en spesialutviklet ren akrylmaling med kort tørketid slik at du får lukket vinduer og dører få timer etter siste penselstrøk. Denne kan også benyttes på alle vinduets sider om ønskelig, og kan påføres med pensel, rull eller sprøyte. Overflaten må være ren, tørr og støvfri. Baron Dør&Vindu er støv tørr etter ca 2 timer, og overmalbar etter ca 5 timer. Unngå påføring i direkte sollys eller på soloppvarmet vegg.

Male dør:

Forarbeid:

Start med å demontere alle dørklinker og beslag som hindrer deg i å komme til med maling på alle kriker og kroker på døren. Videre fjerner du støv og skitt og vasker av med Absolutt Kraftvask. Husk at døren må være ren og tørr før du begynner med påføring. 

Grunning:

Tidligere malte dører må ikke grunnes, men hvis du har slipt og pusset ned til bart treverk kan du flekkgrunne. Bruk Baron Tregrunn for å grunne døren og la det trekke inn i underlaget. 

Påføring:

Nå er du klar for påføring av maling. Hvis du har en tidligere mal dør trenger du to strøk av Baron Dør&Vindu for å få et pent resultat. Bruk en god pensel eller rull for å påføre fargen du har valgt. Når du er ferdig og malingen har tørket kan du montere på dørklinker og beslag. 

Jotun viser deg hvordan du gjør forarbeid og maler inngangsdøren din mest mulig effektivt.