Hvordan beise og olje utemøbler

Ta vare på utemøblene og bruk litt tid på dem når du setter dem ut om våren. På den måten sparer du både penger og miljøet. Det er enkelt å ta vare på utemøblene. Vi i Fargerike viser deg hvordan.

Dette trenger du:

 • Kraftvask
 • Børste
 • Sandpapir
 • Pensel
 • Terrassebeis eller olje
 • Mikrofiberklut

Forarbeid:

 1. Vask møblene med børste og Kraftvask. Det fjerner fett og gjør at olje og beis fester seg bedre.
 2. Bruk pussepapir for å fjerne løs beis og lakk rester. Puss vekk eventuelle tre splinter og jevn ut småskader/slitasje.
 3. Bruk hageslangen til å spyle vekk pussestøv og vent til møbelet er helt tørt før du påfører beis eller olje. Dette tar som regel 1-2 dager - raskere hvis det står i solen.

Påføring:

 1. Det anbefales ikke å olje/beise i direkte sollys. Da kan oljen/beisen tørke før den rekker å trekke inn i treverket ordentlig. Vi anbefaler heller ikke å olje/beise på kvelden, ettersom du risikerer at dugg legger seg på overflaten før den har tørket.
 2. Bruk en terrassebeis hvis du vil ha farge på på møblene dine, beis holder gjerne 3 sesonger og bør gjentas med jevne mellorom. Olje er en årlig prosess, her får du ingen farge men du trekker frem treverkets naturlig flotte farge. 
 3. Bruk en pensel med en 75 mm beregnet for treolje/grunning og stryk på rikelig olje/beis slik at det trekker godt inn. Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort den overflødige oljen/beisen. Et godt tips for få oljet /beiset undersiden av bord og stolben, er å plassere dem på noen lokk med litt olje/beis på og la bena suge til seg et døgn. På denne måten får du god beskyttelse mot jordfuktighet. Da får treverket puste bedre, og olje/beisen holder lenger.