Hvordan beise og olje utemøbler

Ta vare på utemøblene og bruk litt tid på dem når du setter dem ut om våren. På den måten sparer du både penger og miljøet. Det er enkelt å ta vare på utemøblene. Vi i Fargerike viser deg hvordan.

Beise utemøbler

Dette trenger du:

  • Kraftvask
  • Børste
  • Sandpapir
  • Pensel
  • Terrassebeis eller olje
  • Mikrofiberklut

Steg 1 - Forarbeid:

Vask møblene dine med børste og kraftvask. Følg blandeanvisningen på flasken. Absolutt Kraftvask fjerner fett og gjør at olje og beis fester seg bedre.

Bruk pussepapir for å fjerne løs beis. Puss vekk eventuelle fliser, tresplinter og jevn ut småskader og slitasje.

Bruk hageslangen til å spyle vekk pussestøv og vent til møbelet er helt tørt før du påfører beis eller olje. Dette tar som regel 1-2 dager - raskere hvis det står i solen.

Vi anbefaler ikke å bruke høytrykkspyler til å vaske hagemøbler i tre, da dette kan skade treverket.

Steg 2 - Påføring:

Bruk en terrassebeis hvis du vil ha farge på møblene dine. Beis holder gjerne 3 sesonger og bør gjentas med jevne mellomrom. Olje er en årlig prosess, her får du ingen farge, men du trekker frem treverkets naturlig flotte farge. 

Bruk en pensel med en 75 mm beregnet for treolje/grunning og stryk på rikelig olje eller beis slik at det trekker godt inn. Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort den overflødige oljen eller beisen.

Et godt tips for få oljet eller beiset undersiden av bord og stolben, er å plassere dem på noen lokk med litt olje eller beis på og la bena suge det til seg i et døgn. På denne måten får du god beskyttelse mot jordfuktighet. Da får treverket puste bedre, og olje eller beisen holder seg flott lenge.