Hvordan beise og olje utemøbler

Det er enkelt å ta vare på utemøblene. Vi i Fargerike viser deg hvordan du beiser og oljer.

Beise utemøbler

Ta vare på utemøblene og bruk litt tid på dem før du setter dem ut om våren. På den måten sparer du både penger og miljøet.

Hagemøbler i tre må alltid vedlikeholdes, dette gjelder også hagemøbler av trykkimpregnerte materialer. Trykkimpregneringen hjelper mot råte og soppangrep, men hindrer ikke treverket i å tørke ut. Ubehandlet trykkimpregnerte møbler kan derfor sprekke eller slå seg.

Vær, vindt, fukt og sola bryter ned fibrene i treverket, og vil gradvis slipe og gråne møblene om du ikke beiser eller oljer de. Unntaket er teak om du ønsker å la dem bli grå, som de naturlig blir med tiden. 

Det anbefales å ikke olje eller beise i direkte sollys. Da kan oljen og beisen tørke før den rekker å trekke inn i treverket ordentlig. Unngå også å olje eller beise på kvelden, ettersom du risikerer at dugg legger seg på overflaten før den har tørket. Dette vil gi uheldige skjolder på møblene. 

Er du usikker på hvilke tresorter møblene dine er av, eller hvordan de er behandlet tidligere, hjelper vi deg gjerne. Ta gjerne bilder av møblene dine, og besøk din nærmeste Fargerike-butikk. Du kan også sende oss bilder på vår chat hvor kundeservice gjerne hjelper deg med gode råd og tips.

Dette trenger du:

  • Kraftvask
  • Børste
  • Sandpapir
  • Pensel
  • Terrassebeis eller olje
  • Mikrofiberklut

Steg 1 - Forarbeid:

Vask møblene dine med børste og kraftvask. Følg blandeanvisningen på flasken. Kraftvask fjerner fett og gjør at olje og beis fester seg bedre.

Bruk pussepapir for å fjerne løs beis. Puss vekk eventuelle fliser, tresplinter og jevn ut småskader og slitasje.

Bruk hageslangen til å spyle vekk pussestøv og vent til møbelet er helt tørr før du påfører beis eller olje. Dette tar som regel 1-2 dager - raskere hvis det står i solen.

Unngå å bruke høytrykkspyler til å vaske hagemøbler i tre, da dette kan skade treverket.

Steg 2 - Påføring av olje og beis:

Bruk en terrassebeis hvis du vil ha farge på møblene dine. Beis holder gjerne 3 sesonger og bør gjentas med jevne mellomrom. Olje er en årlig prosess, her får du ingen farge, men oljen trekker frem treverkets naturlig og flotte farge. 

Bruk en pensel beregnet for treolje/grunning og stryk på rikelig olje eller beis slik at det trekker godt inn. Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort den overflødige oljen eller beisen.

Et godt tips for få oljet eller beiset undersiden av bord-og stolben, er å plassere dem på lokk med litt olje eller beis på, og la bena suge det til seg i et døgn. På denne måten får du god beskyttelse mot jordfuktighet. Da får treverket puste bedre, og olje eller beisen holder seg flott lenge.

Beis og olje til utemøbler