Hvordan male lister

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du enkelt kan fornye listene dine og samtidig gi rommet et nytt uttrykk. Listene gjør mye for helhetsinntrykket av et rom, men av og til trenger også de en liten oppfriskning. 

Video

Forarbeid

Dekk til gulvet eller andre områder som skal skjermes og masker rundt de flatene som skal males. Være nøye når du maskerer og velg riktig maskeringstape for innvendig bruk. Deretter er det viktig å rengjøre listene ordentlig. Når listene er tørre kan du skrape vekk løs maling før du pusser over med slipepapir.

Grunnarbeid

Påfør grunning: kvist og sperregrunn på bart treverk for å lage god heft for malingen. Er det hull eller andre ujevnheter i listene kan de repareres ved hjelp av litt sparkel. Når du har sparklet ferdig pusser du over med slipepapir for å få en jevn overflate, som gir et bedre slutt resultat. Til slutt tørker du igjen over med en tørr klut.

Påføring

For at malingen skal få god dekkevne og best holdbarhet må du male to strøk. Når du skal begynne å male, ikke begynn helt inne i et hjørne. Start et stykke inn på listen, da unngår du at malingen samler seg opp og begynner å renne. Mellom malingsstrøkene anbefaler vi at du sliper lett med et fint sandpapir. Dette gjøres for å fjerne støv som kan ha festet seg i malingen etter første strøk. Dette er spesielt viktig hvis du velger en blank maling.