Nostalgi med finesse

Bli med inn i det vakre tømmerhuset i Skien, fylt med tapeter og tidsriktige farger.

Hjemme hos i Skien
Farge- og interiørkonsulent: Jessica Flod, Fargerike C. Christoffersen i Skien
Stylist: Siv Brenne
Fotograf: Per Erik Jæger
Tekst: Gro Englund Børresen

Snipetorp er Skiens eldste boligkvarter med gamle trehus tett i tett. En historisk sukkertøypose med smale brosteinsbelagte gater og fargerik sjarm. Man forventer nesten at det vil komme en pjokk i kortbukser springende etter et tønnehjul, eller en arbeider på vei til en av datidens mange verksted eller vannhull.
På innsiden av denne idyllen har vår familie skapt sitt drømmehjem – perfekt balansert mellom det moderne og det historiske.

Med seg på ferden har familien hatt farge- og interiørkonsulent, Jessica Flod fra Fargerike C. Christoffersen i Skien. Hun har kommet med nyttige råd og innspill om farger, mønstre og løsninger under hele prosessen. Sammen har de kommet frem til resultater som passer både huset og den moderne familien som skal bo i det.

Lyst på besøk av en interiørkonsulent i ditt hjem? Bestill time i dag! 

Farger og tapet barnerom

Den skrå veggen, den avdempede rosa fargen og det nydelige mønstrede tapetet bringer både sol og drømmer inn i alkoven. Lubne fuglemønster, sarte sengeklær og blondehimmel gjør soveplassen akkurat så vakker som den lille kan drømme om.

Overetasjen i huset har mange skråtak. Ved å tilføre en avdempet farge til paneltaket, skaptes en visuell magi som umiddelbart demper den store takflaten. Den samme fargen er også brukt på lister og takbjelker, og utgjør en sømløs helhet som løfter frem rommets detaljer og mønstre.

­– Men det er ikke den glatte perfeksjonen som definerer sjarmen i dette rommet. Tvert imot er det det uperfekte som skaper den fine spenningen. De sprukne, gamle bjelkene får lov til å skinne der aldringsprosessen har gitt dem en unik karakter. Det er det autentiske og de små ufullkommenhetene som gir disse rommene sjel.

Farger og tapet barnerom

Også på babyrommet har familien valgt å male taket. En nydelig farge som trekker ut nyansene fra tapetet og gjør rommet lunt og delikat. Det mønstrede tapetet på sin side, skaper en ekstra vennlighet og fortelling til rommet. Den brune aksentfargen som finnes både i mønsteret og i teppet, gjør at rommet heller ikke blir for søtt, men kan vokse med barnet.

Baronesse Flyt

Baronesse Flyt

Baronesse Flyt er en vanntynnet oljemaling til innendørs bruk på tre, panel og interiør. Produktet gir en hard, slitesterk, klebefri, elastisk overflate som er tilgjengelig med matt, silkematt eller halvblank glans. Baronesse Flyt brukes på panel, skap, innredninger, dører, vinduer, karmer, listverk eller grunnet jern innendørs.

0,75 liter
299,-
3 liter
799,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 266,- pr. liter

Gulvene er i hovedsak nye, men trestrukturen og overflatene spiller likevel godt sammen med resten av huset. I barnas rom er furugulvet påført Osmo hardvoksolje, i tråd med både tradisjon og den deilige følelsen av trestruktur. Den unike blandingen av lakk og olje skiller seg fra de mer ensartede lakkede overflatene og oppleves mykere å gå på.

I tillegg til den taktile gleden, er et hardvoksgulv enkelt å vedlikeholde. Overflaten kan lett friskes opp hvis det skulle oppstå slitasje i gangsonen eller en ripe her og der. Man trenger ikke å behandle hele gulvet på nytt, men bare oppgradere akkurat der det er nødvendig.

Farger TV stue

Loftstuen utenfor soverommene fungerer som en nøytral base og skaper en harmonisk flyt i overetasjen. Den vakre dørfargen heter i Jordbrun FR1555.

Interiørkonsulent Jessica valgte en varm brunfarge på de gamle dørene for å få frem speil og struktur. De oppleves nå som lunere og varmere enn standard hvite. Den silkematte overflaten føles også mer eksklusiv og tidsriktig enn den vanlige halvblanke.

– Og de er like enkle å vaske, bare du husker herdetiden, fortelle Jessica. 

Farger gang

I svalgangen, som mer er for et forrom å regne, finner man både peis, verandadør og en praktfull utsikt over hele Skien. Her valgte familien og interiørarkitekten å beholde furudørene originale. Det bare, gylne treverket rommer mye sjel og historie.

«Tenk alle menneskene gjennom generasjoner som har lukket, listet, låst og smelt i disse dørene. De fortjener å stå der i all sin prakt. Stødig og mykt på samme tid».

Dørene kan gjerne behandles med samme hardvoksoljen som gulvet, eller enkelt med grønnsåpevann.

Farger og tapet spisestue

I spisestuen har taket blitt løftet til nye visuelle høyder med en finish av høyglans. Det blanke taket fungerer som en reflektor som leder lyset inn i rommet og skaper en luftig følelse. Samtidig gjør det rengjøringen til en lek. Tapetet i stuen er full av blomster og liv, selv om fargene går ton i ton. Hos Fargerike kan du låne med deg tilsvarende tapetprøver hjem, slik at du enkelt kan se hva som passer hos deg.

De tunge velurgardinene fra Morris, hos Fargerike, er litt utypiske den ellers romantiske blondegardinen som kunne vært valgt. Disse helårsgardinene bringer dog inn en tøff personlighet og en flott kontrast.

Mønsteret, selv om det er forskjellig, snakker godt sammen med de organiske formene i tapetet.

– Det er viktigste at de har samme formspråk, at de føles som de kommer fra samme tid og harmonerer i form og farge, sier Jessica.

Fargetonene i gardinene gjenspeiles også i de vakre gardinstengene og den tøffe, moderne lampen i messing. Mokkakopper med gullkant fra Egersund porselen har fått stasplass som stilleben, midt imellom ny og gammel tid.

Osmo Hardvoksolje

Osmo Hardvoksolje

Osmo hardvoksolje er basert på miljøvennlige og naturlige olje- og plantevokser. Det trenger dypt inn i treverket og lager en microporøs overflate. Bruksområdet er alle typer tregulv, møbler, benkeplater, kjøkken etc..

0,005 liter
29,-
0,125 liter
279,-
0,375 liter
499,-
0,75 liter
fra 679,-
2,5 liter
fra 2 279,-
10 liter
fra 8 139,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 814,- pr. liter
Farger kjøkken

Kjøkkenet er overraskende moderne og helt perfekt til huset. Intensjonen var aldri å skape et museum, men de nye stramme kjøkkenformene bidrar faktisk til å fremheve de historiske elementene. I denne kontrasten finner vi skjønnheten og samlingspunktene. Kjøkkenfrontene har en nydelig trestruktur, gulvet prydes av vakre fliser og messingdetaljene forener kjøkkenet og spisestuen på en fortryllende måte.

Farger svart kjøkken

Jessica valgte en blank, strukturert flis bak sprutsonen og en historisk riktig kalkmaling til resten av veggen. Begge deler gir rommet den nødvendige tilhørigheten til resten av huset.

Farger kjøkken svart

Stylingen i det moderne kjøkkenet samler den stramme stilen med husets sjel. Uperfekt og vakker keramikk, smijern og grove treflater. Alt i nydelig samspill.

Farger spisestue tømmervegg

Tømmerveggen var malt hvit og det var lenge et ønske om å fjerne all farge. Det viste seg å være en formidabel jobb. Bunnfargen i det vakre spisestuetapetet ble derfor valgt i stedet. Løsningen viste seg å være nydelig. Ved å velge en gjennomgående farge tilførte man rommet en ryddig eleganse uten å fjerne den gamle tømmerveggenes struktur og historie.

Farger stue grønn sofa

Når et hus ellers byr på tohundre år gamle vegger, kan en hvitmalt gipsvegg virke brutal og nesten uferdig. Derfor har selv den ensfargede stueveggen fått et tapet med vakker struktur. Slik innlemmes den rene, nye flaten på en mykere måte.

Farger tømmerhus stue

I gangen skrapte beboerne av all maling. Lag på lag med malt liv og fortidens fargevalg.  Brannmuren i råbetong sørger for en trygg bakplate til peisovnen. Det er viktig at det er mur på baksiden, og ikke bare sparkel på gips for å få effekten. Denne vil sprekke opp og krakelere som et puslespill.

I hele huset er de hvitmalte listene langs gulv, dører, vinduer og tak beholdt. Et nytt strøk halvblank maling fremhevet de fine profilene. De nymalte listene lager en god ramme og balanse mot de grove, ubehandlede treveggene. Slik bindes det nye og det gamle sammen, og lyset flyter godt gjennom dør- og vindusåpninger.

Så hva bør man tenke på om man har et sjelfullt gammelt hus som trenger litt ekstra kjærlighet? Interiørkonsulent Jessica her følgende tips:

  • Tenk på hva du vil bevare, hvilke detaljer som skal fremheves og hva som bør skjules.
  • Finn en tapet som forsterker stilen din og personligheten til huset.
  • Bevar de vakre tingene, men kanskje moderer noe. Det kan bli litt rotete om alt skal bevares originalt. Bruk av farge kan binde rom og møbler bedre sammen og få de gamle, utvalgte tingene til å synes bedre.

Tapet til gamle hus

Huset i Snipetorp er som skapt for tapeter. Mønstrede vegger skaper hygge og lunhet og er den perfekte stilforsterker – uansett stil og form.

Hos Fargerike finner du en mengde tapetbøker i alle stiler og farger. Også til moderne hus, eller bare til innsiden av et vakkert klesskap. Ingen prosjekter er for store eller små. Vi kan også hjelpe deg med anbefalinger og sammensetninger om du har valgets kvaler. Ta turen innom, og la oss bistå deg med vår fargeglede og ekspertise.

Produkter fra Fargerike til dette hjemme:

Soverom 1:                                                                   

Farge vegg: Tapet Falsterbro

Farge tak: Delightful pink JOTUN 2992

Gulv: Osmo hardvoksolje

 

Soverom til baby:                                                             

Farge vegg: Eijffinger tapet

Farge tak: Soft mint JOTUN 7555

Gulv: Osmo hardvoksolje

 

Spisestue tapet og tømmervegg:                      

Farge vegg: Tapet Engblad + malt NCS S 3005-G50Y

Dør: Smooth White JOTUN 8470

Farge vindu, list og tak: Klassisk Hvit JOTUN 9918

Gardinstang: Toso fra Fargerike

Gardin: Morris & co Acanthus mustard/grey fra Fargerike

 

Sofarom i beige:                                                    

Farge vegg: Soft touch JOTUN 10290

Farge vindu, list og tak: Klassisk Hvit JOTUN 9918

 

Kjøkken:                                                           

Farge vegg: Smooth White JOTUN 8470

Farge vindu, list og tak: Klassisk Hvit JOTUN 9918

Pute: DG og Morris & CO fra Fargerike

 

Stue med grønn sofa:

Farge vegg: Tapet i stue Engblad & Co

Farge vindu, list og tak: Klassisk Hvit JOTUN 9918

 

Forrom med ved til spisestue:                           

Farge vegg: Smooth White JOTUN 8470

Farge tak: Klassisk Hvit JOTUN 9918

Vindu, list og dør til kjøkken: Brent leire FR1340 

Mørkere brun dør: Jordbrun FR1555