Fargenes effekt simultankontrast

Hva er simultankontrast?

Farger er som kameleoner, de skifter nyanse etter lys og omgivelser. En farge blir alltid påvirket av omgivelsene rundt, og dette kan gi oss en merkelig fargeopplevelse.

Har du blitt skuffet over at fargen du malte på veggen kanskje er helt annerledes enn på fargeprøven i butikken? Ganske sikkert. En «gul» parkett vil påvirke veggfargen din, slik at den ser helt annerledes ut enn sammen med et kaldt, grått gulv. Den samme påvirkningen kommer også fra møbler, tekstiler og annet interiør. Dette kalles simultankontrast. Her kan du se noen eksempler på hva som kan skje med fargene.

Farger påvirkes

Vi ser fenomenet tydelig hvis vi plasserer den samme gråfargen sammen med flere forskjellige farger. Her ser vi den samme stolen i en ren gråtone, foran fire forskjellige veggfarger. Vi ser tydelig hvordan stolen og tekstilene endrer farge, alt etter hvilken farge de omgis av. 

mørk lilla farge på vegg

Lys Oliven

Her er samme stolen, men veggen er malt i fargen Lys Oliven FR1810.

Lys Oliven

Stolen endrer farge

Nå står stolen foran en blå vegg, malt i Tradisjonsblå FR1930. Det ser ut som fargen på stolen endrer seg, men det er fortsatt den samme stolen i en ren gråfarge.

tradisjonsblå vegg

Lys farge

Vi prøver med enda en ny veggfarge, Skygrå FR1520. Det ser altså ut som stolen og tekstilet endrer farge, på grunn av veggenfargen det er satt inntil. Hvorfor er det sånn?

Det som skjer er rett og slett en optisk illusjon – at øyet automatisk fremkaller komplementærfarger, for å skape fargebalanse i bildet. Slik blir vi lurt til å tro at en farge ser helt annerledes ut i et annet miljø.

vegg med skygrå

Simultankontrast

Her er den samme gråfargen brukt i alle fire modellene, men opplevelsen av den endrer seg, ut ifra hvilken farge den står med. I den røde ser den grønn ut, i den grønne ser den rød ut. I den blå blir gråfargen varm – ikke gul, men gråbeige. I den gule blir gråfargen kald som bly.

Det samme skjer når du skal bytte farge på gardiner, bytte pynteputene i sofaen, eller male veggen. Prøv deg frem og se hvordan fargene påvirker hverandre, det er veldig spennende!

Simultankontrast