Hvordan sparkle veggen?

Det å sparkle vegg trenger ikke være vanskelig eller krevende. Vi viser deg hvordan man sparkler på gisp, hel sparkler og rullesparkler på vegg.

Denne guiden skal vise deg hvordan du går frem for å få et pent og jevnt resultat. Vi viser deg hvordan du lykkes med sparkling.

Hvordan sparkle gipsvegg ?

Forarbeid: Dekk gulvet for å søl og sparkel som måtte komme på gulvet. Se over gipsen før du starte. Deretter går du over skruer og ser over de som eventuelt må etter skrus. Dersom gipsplatene er blitt kappet til må det skjæres inn en nedfasing i overgangen mellom platene.

Sparkling: Du trenger: Bredsparkel 150mm, slipebrett metall m/borrelås, mikrofiber tak/vegg, bredsparkel 350mm og forlengerskaft.

Sett i gang med å sparkle: Når du begynner å sparkle påfører du sparkelen på tvers av skjøten, deretter stryker du ut i retning langs med skjøten. Vi anbefaler at du bruker to bredsparkler så vil jobben gå langt mer smidig og effektivt. Videoen under i artikkelen viser deg hvordan. For at overgangen mellom to plater ikke skal sprekke opp må du sette på en papirremse. Denne festes i den fuktige sparkelmassen. Når det har tørket påfører du et nytt lag sparkel over papirremsene og sparkler samtidig over skruehullene. La det tørke, normalt 1 døgn.

Etter første lag: Før neste lag med sparkel sliper du over de sparklede overflatene og tørker godt av med mikrofiberklut. Vi anbefaler å bruke et forlengerskaft, det gjør arbeidet enklere samtidig som du lettere får en jevn slipeflate.

Gjenta prosessen: Sparkelmassen krymper når den tørker så du må sikkert gjenta prosessen flere ganger. Til slutt sliper du nøye over for å få en jevn overflate.

Når du til slutt skal fjerne slipestøvet kan det være lurt å feste en slipefilt på støvsugeren for å få med det fine små støvet. Nå er veggen klar til maling eller tapetsering.

 

 
Hvordan du sparkler på gips vegg steg for steg

Hvordan helsparkle?

Ønsker du en slett vegg eller har mange sår i veggen din og den er slitt, kan helsparkling av veggen gjøre en gammel vegg til ny, vi i Fargerike hvis deg hvordan du får et pent og jevnt resultat.

Forarbeide: Dekk til alle flater for for å unngå sparkel søl. Dersom veggen er tapetsert, må du skarpe vekk løstsittende tapet. Du må også fjerne alle løse elementer fra veggen, skruer, tapet spiker og lignende. Deretter må du slipe over veggen for å fjerne alle rester av ugjenhetene.

Tørk bort slipestøvet. Husk at slipe støvet må tørkes vekk før det kan sparkles. Bruk en mikroklut klut for å få bort støvet. Vi anbefaler deg å bruke forlenger skaft til slipejobben og tørke jobben så slipper du unødvendig klatring og blir mer effektivt.

Vi anbefale at du bruker bredsparkel 150 mm og bredsparkel 350 mm til sparkle jobben. Påfør sparkelmassen med det smale bredsparkelet, og stryk deretter ut i vertikale drag med det brede bredsparkelet.

Andre strøk: Normal tørketid er ca 1 døgn. Når første strøk har tørket må du slipe på nytt og tørke over før du gjentar sparkel prosessen på nytt.

Deretter sliper du over igjen så det blir en slett og jevn overflate og avslutter med å tørke bort slipestøvet med mikroklut. Underlaget er nå klar til å males eller tapetseres.

Hvordan helsparkle?

Hvordan rullesparkle?

Dersom du ønsker å få frem en ny glatt og jevn vegg gir rullesparkling deg et godt og pent resultat. Med rullesparkel dekker du hele veggen med sparkel og kan få fjernet struktur i foreksempel glassfiberstrie eller andre ujevnheter i veggen. Gjør du det riktig og er nøye vil du få et meget pent og glatt resultat.

Forarbeid: Fjern alt som er på veggen av skruer, spiker stikkontakter og lignende. Vask veggen med husvask fra Absolutt og fjern alt skitt og fett som sitter fast. Dekk til gulvet for å unngå sparkelsøl. Tape ekstra rundt steder der du vil unngå søl og bruk dekkplast.

Slip vekk resten av det som er igjen av ujevnheter. Dette gjør du lettest ved å slipe over med slipepapir. Etter at du har slipt ferdig veggen tørkes den ren for støv.

Sparkling: Du trenger grov malerrull, malerbøyle, bredsparkel 150 mm og bredsparkel 350 mm.

Sett i gang med sparkling. Et godt tips er å væte rullen med litt vann først for å få et bedre opptak av sparkelmassen og påføringen blir enklere. Påfør rullen rikelig med sparkelmasse før du påfører den på veggen med en meters bredde før du deretter stryker massen utover med bredsparkelen helt inn i kantene der du ikke kommer med rullen. Når massen er ført på veggen, drar du sparkelen utover med en bred bredsparkel for å få en jevn overflate. Begynn nedenfra og dra opp mot midten av veggen, og deretter fra toppen og ned mot midten igjen. Dra helst over flere ganger med bredsparkelen til overflaten blir jevn, og jobb med slike meter-bredder til du har dekket hele veggen. La sparkelmassen tørke.

Strøk 2: Når første strøk har tørket, normalt sett er dette et døgn, må du slipe hele veggen for ujevnheter på nytt. Få bort alt slipestøvet med en mikrofiberklut og start hele sparkel prosessen på nytt.

Etter andre strøk er tørket, slip over med et slipepapir på nytt, tørk slipestøvet med mikrofiberkluter og veggen er nå klar for maling eller tapetsering.

Hvordan rullesparkle?