Hvordan male gamle møbler

I dag kommer gjenbruk mer i fokus i alle hjem. Har dine besteforeldre noen gamle møbler som trenger ett nytt liv eller en gammel kommode som trenger farge for å matche det nye interiøret? Vi viser deg enkelt hvordan du kan male om gamle møbler.

Video

Hvordan male stol

Vi heier på gjenbruk av gamle møbler, det er utrolig hva et lite malingsstrøk kan gi. Har du en eldre stol hvor malingen flasser av eller du kanskje bare er lei av fargen ? Vi viser deg enkelt hvordan du kan friske den opp med ny farge. 

Forarbeid

Det første du gjør er å vaske over stolen for å få vekk fett og støv som kan feste seg i malingen. Er stolen gammel og har maling som begynner å flasse av må du pusse med sandpapir. Vent til underlaget blir tørt før du begynner med grunningen. 

Grunning

For at malingen skal være slitesterk og feste seg godt er det viktig å påføre grunning før du maler fargen på stolen. Her velger du heftgrunn eller kvist og sperregrunn hvis stolen har kvistgjennomslag. Bruk gjerne malerull for en enkel påføring og pensel i mindre områder. 

Påføring

For at malingen skal ha best holdbarhet og heft må du male to strøk. Mellom strøkene kan gå forsiktig over med veldig fint sandpapir for at flatene skal bli myke evt fjerne støv som kan ha festet seg i malingen. 

Hvordan male kommode

Hvordan male kommode

Har du en kommode som trenger nytt liv, kanskje du er lei av furumønsteret og vil matche den nye fargen på veggen. Vi viser enkelt hvordan du går frem.

Forarbeid

For at malingen skal feste seg og resultatet skal være jevnt er forarbeidet viktig. Ta av alle hengslene på skuffer og skap for å kunne male alle områdene. Videre vasker du hele kommoden for fett, støv og annet smuss. Hvis det er flere ujevnheter, fliser eller skjolder kan det være lurt å pusse overflaten. Finn frem et fint/grovt sandpapir og puss alle kantene og overflaten, dette kan også bidra til at malingen fester seg bedre. Tørk bort alt støv for at det ikke skal feste seg i malingen. 

Grunning

Etter å ha pusset må du påføre grunningen for å gi god heft til malingen. Bruk rull til store overflater og smal pensel til mindre områder. For å gi et endre bedre resultat etterstryker du med en fordriver/ bred pensel til jevnt underlag. 

Påføring

Finn riktig maling som passer til tre og panel for din gamle kommode. For å fremheve eller tone ned fargen ser du på glansen. Du kan også velge mer glans på skuffene for å fremheve frontene. Påfør malingen med rull på store flater og pensel på mindre flater.