Vedlikehold parkettgulv

Med et parkettgulv har du flere måter du kan vedlikeholde gulvet for å gi det lengre levetid. Parkettgulv er ekte treverk og lever sammen med aktiviteten i huset.

Vedlikehold parkett

Det er meget viktig at du setter deg inn i forebyggende pleie av tregulv. Den største faktoren for tilsmussing og slitasje av et parkettgulv er støv og sand som du tar med utenfra. Vi anbefaler derfor alltid å bruke en matte ved inngangspartiet. Bare husk på at matten ikke blir liggende fuktig da det vil skade parketten.

Vi anbefaler å sette filtputer under alle møbler slik at gulvet ikke ripes eller skades med enn nødvendig. Søles det f.eks. mat, vann eller andre drikkevarer må dette fjernes omgående slik at parketten blir helt tørr igjen.

Rengjøring av parkett

Den regelmessige rengjøringen av et parkettgulv er støvsuging, tørrmopp eller en godt oppvridd klut med rent vann. Husk at børstene på munnstykket til støvsugeren må være nede. 

Vaske parkettgulv

Gulvet bør utsettes for så lite vann som mulig. Hvis gulvet begynner å bli skittent, vaskes det forsiktig med en godt oppvridd klut. Bruk bare rent vann eller et rengjøringsmiddel beregnet på lakket/oljede gulv. (følg produsentens anvisninger).

Flekker kan fjernes med rengjøringsmiddel beregnet for lakket/oljet gulv (følg produsentens anvisninger). På hardvoksoljet gulv må det brukes et vaskemiddel som er beregnet for den daglige rengjøring av denne type gulv.
Vanlige rengjøringsmidler fjerner hardvoksoljen på overflaten og skader gulvet.

Riper i parketten

Små riper i overflaten behandles med vedlikeholdslakk/-olje i samme farge som gulvet ble levert i. Olje må tørkes av med en tørr klut som ikke loer rett etter påføringen. Dette vil ikke fjerne ripen helt, men ripen vil ikke være så synlig og det vil beskytte gulvet videre. 

Ved større skader må gulvet slipes forsiktig med sandpapir korn 180 eller 240
og støvsuges grundig. Deretter påføres 1–2 tynne lag med vedlikeholdslakk/-Husk at lakken/oljen må herde mellom hver påføring, følg alltid bruksanvisningen fra leverandøren.

Liberon Reperasjonsvoks brukes til å fylle mindre hull og sprekker på voksede, malte eller lakkerte overflater. Velg alltid en fargenyanse litt mørkere enn treverket, da vil reparasjonen bli mindre synlig.
Liberon Reparasjonsvoks

Liberon Reparasjonsvoks

Liberon Reparasjonsvoks er en plastisk voks som brukes til å fylle mindre hull og sprekker på voksede, malte eller lakkerte overflater. Reparasjonsvoksen beholder volumet uten å synke, er plastisk og følger bevegelsene i treverket uten å sprekke opp. Pigmentene er lysekte, slik at de beholder fargen over tid og det er ingen tørketid. Reparasjonen er gjort på sekunder. Produktet er ideelt for å dekke spikerhull i ferdig behandlet listverk, ta sprekker i gjerdinger eller for å ta sprekker og oppflising i parkettgulv. Liberon Reparasjonsvoks finnes i 24 fargevarianter, alle nyanser i trefarger, sort, hvitt, gull og sølv. (Se voks, rep voks metallfarge).

På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 229,- pr. stykk

Regelmessig pleie av parkettgulv

Regelmessig pleie er viktig for at gulvet skal beholde sin flotte overflate. Et vedlikeholdsstrøk påføres ved behov, avhengig av bruk og slitasje, forslagsvis 1 gang i året i private hjem og 3-5 ganger i året i bruksområder som kontor. På steder med stor slitasje påføres vedlikeholdsolje oftere, med spray eller klut som ikke loer.

Hardvoksoljen danner en beskyttende hinne på parkettgulvet og det blir mye lettere å vedlikeholde i den daglige rengjøringen. Et hardvoksoljet gulv vil bli slitt og misfarget hvis det ikke får regelmessig pleie og vedlikehold, og må i verste fall slipes og oljebehandles på nytt. Husk at all olje er selvantennelig. Brukte kluter, polersvamper ol. skal, pga. fare for selvantennelse, senkes i vann eller oppbevares i lufttett metallbeholder etter bruk.

Bredt utvalg parkett hos Fargerike