Produktrelaterte spørsmål

Her finner du ofte stilte spørsmål fra våre kunder om våre produkter. Vi gir deg svarene her!

 • Nå anbefaler vi at du finner frem målebånd og kalkulator. La oss si at soverommet ditt er 4 x 5 meter, 20 kvm er gulvflaten men siden du skal male veggene må denne ganges opp med vegghøyde (standard er 2,40m). Eks. 4(B) x 5(L) = 20kvm. 20 x 2,40 = 48.  48 kvm er kun til ett strøk og vi anbefaler to strøk. Det vil si at du skal dekke 96 kvm veggareal, vi sier også at ett spann på 3 liter dekker ca 25 kvm. 96 : 25 = 3,84. Altså 4 spann 3 litere eller 1 stk 10 liter + 3 liter.

 • Ja, veggene må alltid vaskes før maling. Bruk et fettløselig middel, for eksempel utvannet husvask, eller spesialvask før maling. Skal du vaske store flater kan du bruke en mopp for å effektivesere jobben. 

 • Svaret på det er både ja og nei. Det er viktig å grunne for at underlaget skal suge eller trekke til seg malingen jevnt over hele flaten, for å unngå skjolder eller såkalte helligdager på flaten.  Det er aldri feil å grunne. Grunningen sperrer, isolerer og gjør at toppstrøksmalingen sitter bedre og malingen holder lengre. Noen overflater må alltid grunnes som ubehandlede overflater og spesielt utvendig. Dersom det er en overflate som gir godt nok feste til malingen kan det eventuelt bare vaskes godt før påføring av maling.

 • Dette avhenger av overflaten du skal male. Er den malt fra før med mørk eller lys farge? Er den ubehandlet? De fleste overflater dekkes med to strøk, men sjekk anbefaling fra produsenten på produktet ditt. En mørk farge kan trenge et strøk ekstra for at ikke fargen skal skinne gjennom.

 • Rydd unna alt av møbler og dekk dem med plast. Malerne bør ha så god arbeidsplass som mulig for best resultat. Ta ut stikk kontakter for best resultat, og dekk alle lister og dør åpninger med maskerings tape hvis ikke malerne gjør det selv. Dekk gulvene med papp eller dekkfilt. Dersom du skal rengjøre veggene selv, vask dem med et fettløselig vaskemiddel, Zalo eller husvask. Lykke til!

 • Det er flere forskjeller på disse. Beis er den tynneste dekningen, men den ser du treverket igjennom. Beis har en holdbarhet fra 5-6 år, det kommer litt an på værforholdene. Dekkbeis dekker treverket, men du vil se strukturen igjennom. Dekkbeis har en holdbarhet på 5-8 år. Maling er helt dekkende og har en holdbarhet på ca 8-15 år. Har du begynt med maling på ytterveggen din må du fortsette med maling. Man kan ikke gå fra maling til beis.

 • Dine malerpensler og maleruller vil vare mye lenger med litt omtanke. Les vår økovennlige veiledning til rengjøring og oppbevaring av malerkoster.
  Er du midt i et maleprosjekt og ønsker å holde dine koster friske over natten? I så fall trenger du kun å vikle enkelt inn malekosthodet på koster og rull plastfolie over eller legg den inn i en lufttett plastpose. Forsegl rundt pensel og håndtak med maskeringstape og oppbevar dette på et tørt sted i inntil to dager.
  Gi kostene en skikkelig rengjøring. Deretter skraper du så mye maling du kan.
  Hvis du har brukt vannbasert maling kan du bare legge kosten eller rullen i varmt vann i rundt 2 timer. Skyll deretter godt. Tørk med et rent klede og oppbevar på et tørt sted for fremtidig bruk.
  Bruker du løsemiddelbasert maling? Tøm en liten mengde av løsemiddelrengjøringsmiddel (dette kan du få tak i fra den lokale malingsleverandøren) opp i en liten krukke eller beholder og trykk kosten mot sidene for å få rengjøringsmidlet inn i busten. La stå i middelet i 2 timer. Skyll godt, tørk med et rent klede og oppbevar på et tørt sted for fremtidig bruk.
  Du må ikke tømme løsemidler ned i vasken! Etter at du har avsluttet rengjøring av kostene, la det stå i 24 timer. Så snart malingen har sunket til bunnen, kan du tømme det gjenværende rengjøringsmidlet over i en flaske for fremtidig bruk. La malingen bli igjen i krukken for å tørke fullstendig før du kaster den i avfallet. Prøv å bruke en så liten krukke eller beholder som mulig for å holde mengden av løsemidler til et minimum – Ta vare på miljøet og jordkloden vår!

 • Maling må lagres i helt tette bokser, spann eller glass. Maling må oppbevares frostfritt om vinteren, dersom malingen fryser er malingen ødelagt. Vi anbefaler å oppbevare malingen innendørs og hvor det er over 10 grader.

 • Nå anbefaler vi at du finner frem tommestokk og kalkulator. For rom med fire vegger: ta mål av lengste og korteste vegg og gang de sammen. Eks 4x5=20 kvm gulv. Det anbefales og ha litt ekstra gulv til kapp og svinn. Her anbefaler vi 5-10% avhengig av størrelsen. I dette rommet er det nok med 2 kvm, som ofte er mengden kvm pr pakke. Det kan være lurt og tegne opp rommet hvis du har flere enn fire vegger. Og da dele inn rommet i firkanter og regne på samme måte som over.

 • Ja. Et godt underlag demper lydene av trinn, er lydisolerende mellom etasjer og forhindrer knirk og fuktskader. Med riktig gulvunderlag får du et varmere og mer komfortabelt gulv.
  For å gjøre det enkelt har vi laget fire forskjellige underlag. Ett allround underlag, ett som fokuserer på støydemping, ett for kalde rom og ett for de som skal legge klikkvinyl.
  Alle underlag i UltraPro-serien leveres på rull á 15 m2 og er dermed svært enkle å legge i alle typer rom. Bruk underlag med fuktsperre dersom du har gulvvarme eller legger gulvet på betong, så slipper du fuktskader på det nylagte gulvet.
  Det viktigste er kanskje å tenke over hva slags rom du skal legge gulv i, samt hvilke rom som er under det nye gulvet. Hvis den nye loftstuen skal brukes av ungdommer til å se filmer og fotballkamper, vil det være lurt å bruke underlaget UltraPro Silent. Det tar bort hele 30 prosent av trinnlyden, og er et av markedets beste på lydisolering.
  Skal du legge parkett på kalde kjellergulv uten gulvvarme, får du godt med isolasjon og støydemping med det 5 mm tykke UltraPro Thermo.

 • Lakkert parkett, laminat, klikkvinyl, korkvinyl og vinylbelegg har i utgangspunktet ingen vedlikehold, bare normal daglig rengjøring. Dette er fordi det er enten en lakkert hinne eller et slitesterkt sjikt på toppen av gulvet.
  Hardvoksoljet eller oljet parkett/tre krever vedlikehold, det fins mange forskjellige treverk og typer produkter, den er forskjellig fra hjem til hjem avhengig av hvor mye gulvet brukes. Det anbefales med en oppfriskningsolje eller voks ca annenhvert år, her er det som regel bare nødvendig og ta i gangsoner, ikke under feks tepper hvor det aldri er noe bevegelse. Etter 5-6 år er gulvet sansynligvis mattet ned og fargen er falmet, da bør det påføres ett eller to strøk med det opprinnelige produktet, finn
  Vegg-til-vegg teppe sikrer et godt inneklima da det holder på støv, pass på å støvsug minst en gang i uken slik at det ikke virvler rundt i rommet ved bevegelse. Hvis flekker oppstår sjekk hvordan leverandøren anbefaler at du fjerner flekker, ofte holder det med varmt vann og eller en mild såpe. Ved større flekker kan det vurderes en rens med tepperensmaskin, dette kan lånes i de fleste Fargerike-butikker.

 • De fleste harde gulv kan males. Feks laminat, parkett, heltre og plater. Myke gulv kan generelt ikke males, dette er fordi malingsfilmen i herdet tilstand er minimalt fleksibel. Myke gulv vil være vinylbelegg, vegg-til-vegg teppe o.l. Ta kontakt med oss hvis du er usikker på om ditt gulv kan males. 

 • Det er fullt mulig å male over lakkerte overflater. Det som kjennetegner en lakkert overflate er at den ofte er blank, hard og vann trenger ikke inn. Det første du bør gjøre er å "rubbe" på lakken med et fint pussepapir, med feks korning 180 eller finere. Det er viktig å ikke bryte lakkfilmen, altså å rubbe/pusse helt ned til treverket. Skjer dette så må du påføre to strøk med kvistlakk. Etter at du har rubbet opp lakken, bør du påføre et strøk med en heftgrunning for å sikre at malingen har god heft. Til slutt maler du to strøk med en egnet maling for treverk.