Tapetrapport mønster

Hva er tapetrapport?

Mange lurer kanskje på hva tapetrapport er, vi bruker rapport når vi snakker om avstandene eller forskyvingene i tapeten, altså mønsteret. De fleste tapeter med mønster, har en rapport 32, 53 og 64 cm, på den største vil det være 64cm fra mønsteret gjentar seg lenger opp og under.

Rapport

Noen tapeter har et mønster som man må ta hensyn til når man skal henge opp tapetet. På hver tapet er det en bestemt avstand for hver gang mønsterert repeterer seg. Denne avstanden kalles rapport eller mønsterrepetisjon. Rapportløse tapeter som ensfargete tapeter og tapeter med striper har ikke slike rapporter å ta hensyn til.

Tapet
Brun sofa foran brun mønstertapet.

Mønsterrapport

Når du har valgt en tapet med mønster må du sjekke rapporten som også kalles repeat. Dette er viktig for å ta hensyn til at mønsteret følges likt langs hele veggen du skal tapetsere på. Det er en fast avstand mellom hver gang mønsteret repeteres – denne avstanden kaller vi ”rapport” eller står som repeat på baksiden av taperullen du har kjøpt.

Brun stol foran mønstertapet.

Eksempel

På dette tapetet er det hele 72 cm rapport, og utifra de røde og gule prikkene kan vi se hvordan det blir i praksis. Den sorte linjen markerer bredden på tapeten og vi ser at mønsteret oppfører seg likt på hver tapethøyde.

Tapet med 72 cm rapport.