Nyrenovert retroperle

En 60 år gammel arkitekttegnet perle av et hus, skulle tilpasses en moderne familie – uten å miste sin opprinnelige sjel og sjarm. Løsningen kom med farge- og interiørkonsulent Jessica Flod fra Fargerike.

Retro hus oppussing Fargerike
Farge- og interiørkonsulent: Jessica Flod, Fargerike C. Christoffersen i Skien
Stylist: Siv Brenne
Fotograf: Per Erik Jæger
Tekst: Gro Englund Børresen

Hun foreslo fjerning av en vegg, nydelige materialvalg og farger – og spennende detaljløsninger som passet både huset og familien. Resultatet ble fantastisk!

Svart kjøkken tegelstein

På bildet: Kjøkkeninnredningen er tofarget, moderne og magisk mørk. Den matte sortfargen på skap og fronter skaper spennende dybde, reflekterer overraskende mye lys, og adopterer gjenskinn fra fargene rundt seg. Resultatet er en lekker fargesymfoni sammen med malte dører i fargen 8304 Timian fra Jotun og lekre håndtak i sort.

Boligen fra 1964, tegnet av Henning Karlsen, har alle de tidsriktige interiørdetaljene man kan drømme om: Rå teglsteinsvegger, høye himlinger, store, skrå vinduer med teakomramminger og lekre, originale spiletak.

Oppgaven var å respektere og ivareta den opprinnelige stilen, men samtidig tilføre noe nytt og moderne som husets eiere kunne identifisere seg med. Med hjelp fra en entusiastisk og kunnskapsrik interiørkonsulent, ble den allerede stilsikre boligen elegant tilpasset den nye familiens smak og ønsker.

Stue ruteparkett fargerike

På bildet: Det skrå stuevinduet, selve signaturen på husets arkitektur, er malt i en lekker grønnfarge. Denne harmonerer godt fargemessig med de originale teakvinduene der de er bevart. Teak er også representert i bordet designet Olav Laupsa fra Sola Møbler. Møbelfabrikken, som jobbet "for å oppnå den beste utformingen av møblene", ville blitt begeistret over at de 60 år senere fortsatt er midtpunkt i dette praktfulle rommet.

Familien er ikke spesielt opptatt av å ha mange ting, noe som har resultert i et sobert og svært ryddig hjem, nesten fritt for forstyrrende elementer. Fraværet av gardiner er også et bevisst valg for å fremheve de særegne vinduene, men kan enkelt ettermonteres med noen lekre tak- til gulv-tekstiler om man likevel skulle trenge litt solskjerming eller lunhet.

Til gjengjeld er møblene, som i mange tilfeller er kjøpt brukt, av ytterste kvalitet. – Jeg satt opp moodboards og forslag etter familiens ønsker, forteller Jessica.

Slik hadde familien en god rettesnor når de var på møbeljakt. I tillegg har eierne lagt ekstra vekt på detaljer som brytere, sokler og belysning. Detaljer som løfter kvalitetsinntrykket enda et hakk.

Stue med vindu interiørkonsulent

På bildet: Hvilke tresorter og materialer ville passe huset godt? Hvilke farger ville binde det hele sammen, og samtidig fremstå som både moderne og varig? Familien hadde noen møbler de var glade i, som både farger og interiør sprang ut fra. Resultatet ble både perfekt avstemt og personlig.

Da interiørkonsulent Jessica først traff familien, gikk de gjennom hva de ønsket å bevare. I dette huset var det foruten de typiske arkitektoniske detaljene som spiletaket, blant annet en sofa. I tillegg fremla familien utklipp og pins fra interiørsteder og inspirasjonsblogger de likte.

– I alle saker leter jeg etter den røde tråden i ønskene, og prøver å finne en balanse. Selv om det ofte er kvinnen som tar initiativ til oppussing inne, skal mannen også leve og trives med forandringene. Jeg jobber med idé og skjønnhet, men jeg løser like mye behov, smiler interiørkonsulent Jessica.

Dette brenner hun for!

– Kunden blir forelagt mitt anbefalte forslag. Noen ganger går vi gjennom to retninger, men som regel har vi gjort så mye forarbeide sammen, at kundens ønsker er ivaretatt. I dette tilfellet ble det også laget en møbleringsplan i tillegg til fremlagte materialprøver og fargeforslag, forteller Jessica Flod, som holder til hos Fargerike C. Christoffersen i Skien.

Spisestue retro parkett

På bildet: Taket i spisestuen er originalt og like moderne i dag som det var i 1964. Teglveggen er også som et trendy tidsvitne. Veggen mellom spisestue og kjøkken er fjernet, og løsningen er et stort, åpent rom hvor lyset flommer inn til både spiseplass og kjøkken.

Gulvene, belagt med Noble Eik Art Deco fra Tarkett, er en nytolkning av et klassisk nederlandsk rutemønster. Det er supertrendy – og tro til den opprinnelige designet. Vinn/vinn! Gulvet er lagt i hele etasjen, noe som skaper god flyt og en svært eksklusiv følelse.

Bilde kjøkken detaljer

På bildet: Når flatene er rene og tydelige som her, med mange firkantede former, er planter en perfekt måte å skape en mykere atmosfære. Både spisebordet og kjøkkeninnredningen reflekterer lys og farge svært vakkert. Dermed blir fargene på blomsterdekoren med på å binde elementene sammen på en sympatisk måte. Et tips er å samle pynten i gruppen som lekre stilleben, så bevares det ryddige inntrykket selv med flere frodige innslag.

Kjøkkeninnredningen er rålekker, Iron Black og signert Smith kjøkken. Tilstøtende vegg og tak er malt i fargen Soft Skin fra Jotun.

Den nedtonede, lune fargen står perfekt til det gylne eikegulvet og den varme teglveggen. Siden kjøkkenet er svart, ville hvite vegger og tak gitt et noe hardt uttrykk. Ved å tilsette varme i fargene rundt, som igjen reflekteres i kjøkkeninnredningen, blir fargepaletten harmonisk og delikat.

Male dør retro hus

På bildet: Alle dørene er malt i fargen 8304 Timian fra Jotun. En lekker nedtonet grønnfarge som står perfekt mot de milde, varme fargene på tak og vegger. Soverommet på innsiden er malt i Delightful Pink fra Jotun, en rosa og litt drømmende farge. Rommet er likevel både stramt og innbydende med sorte detaljer og nydelige, originale teakvinder. Vinduene er pusset for gammel lakk, renset og behandlet på innsiden med teakolje for å bevare den dype gløden.

Her ser man godt hvordan den samme, rutemønstrede parketten binder rommene sammen. Det skaper en ekstra luksuriøs følelse og gir en stilmessig sterk helhet til boligen.

Rutete parkett kjøkken

På bildet: På 60-tallet var kjøkkenet lukket og lite. Den nye generasjonen ønsker oversikt, flyt og kontakt med både gjester og hverdagsliv. Her ble det derfor foreslått å rive en vegg slik at lyset ble gjennomgående på kjøkken og spiseplass. I tillegg ble de satt inn en balkongdør slik at familien nå har direkte tilgang til en stor og hyggelig frokostterrasse, rett på utsiden av kjøkkenet.

Interiørkonsulent Jessica Flod bidrar til alt fra en enkel veggfarge til store omgjøringer helt ned på detaljnivå.

– Omgjøringer skal være funksjonelle og tilføre noe ekstra. Lys, luft og herlig romfølelse brakte denne boligen til et moderne og funksjonelt hjem. Farge, stil og lekre overflater løftet den ytterligere til en moderne retroperle.

– Det er både spennende og givende å jobbe med mennesker og noe av det mest dyrebare de eier, sier Jessica. – Og det er like moro hver gang når en familie er fornøyd med resultatet slik som her.

Få hjelp av en interiørkonsulent hos Fargerike

Interiørkonsulent Jessica Flod fra Fargerike C. Christoffersen i Skien har hjulpet til med dette flotte huset i Skien. Vi i Fargerike har en rekke interiørkonsulenter over hele landet som kan hjelpe til med å skape ditt drømmehjem både inne og utvending. Les mer om tjenesten og hvilke tilbud som finnes i nærheten av deg her:

Produkter Fargerike til dette hjemmet:

Farge vegg og tak: 10580 Soft Skin Jotun

Gulv: Tarkett Noble Art Deco

Vindu: RAL 6006 Granolive (RAL-farger blandes i butikk)

Dør: 8304 Timian Jotun

Teppe: Classic Multi Stem Orla Kiely fra InHouse (Tepper og interiør selges kun i butikk)