Retro leilighet

Da Olaf og Marte kjøpte en leilighet på 87 m² ved Alexander Kiellandsplass i Oslo, hadde de i grunnen ikke tenkt å gjøre så mye. De endte derimot med å rive vegger, senke tak, hive ut 2,5 tonn med puss, og selge alt fra den gamle leiligheten og skape et nytt konsept fra 1950- og 1960-tallet.

L-formet sofa i stue.

To apekatter som henger fra en hylle, to kofferter som danner en liten historie, og en basketballhanske med en ball – er et like naturlig blikkfang som en vase med blomster. Her er små rare dyr på vegger og hyller; vinylplater, mormors kjøttkakeoppskrift og et Vogue-cover i en ramme. Kjøkkenet er i hvitt høyglans, i selskap av en svensk gammel slagbenk og en blomstret lampeskjerm med frynser. Leiligheten til Marte og Olaf er en liten humoristisk og detaljert reise, rammet inn av stilrene flater og linjer.

- Slagbenken på kjøkkenet er fra Canada og var den jeg hadde lekene mine i når jeg var liten, som foreldrene mine tok med seg når vi flyttet fra Canada til Norge i 1986, forteller Olaf. Den lille rammen på veggen på kjøkkenet, er en oppskrift på kjøttkaker fra da Olaf ringte sin mormor da han var 12-13 år for å få oppskriften. Den ene skrev han da, og den andre har hun skrevet. Hun døde i 2009.

- Grammofonen fant vi på et loppemarked i London, det var ikke bare bare å få den gjennom sikkerhetskontrollen på Gatwick. Vi reiste med håndbagasje den helgen, og måtte putte alt tøy i poser – og demonterte grammofonspilleren for å få den i kofferten på flyet, ler Olaf.

Antikk koffert.
Hvit slagbenk i grått kjøkken.
Grammofonspiller.

Han og Marte er i 30-årene og nyforlovet rett fra Paris. Da de flyttet fra Hauketo til leiligheten i et teglsteinsbygg fra 1931 i Oslo, trodde de først de kunne flytte rett inn i leiligheten og skape en klassisk, herskapelig stil. I stedet endte de med en 1960-tallslook og en total forvandling.

- Vi skulle bare hel sparkle noen vegger, da det var gammel strie i alle rommene, men det ramlet av mengder med puss. Til slutt hadde vi båret ut 2,5 tonn puss, og fant like godt ut at vi kunne gjøre dette skikkelig. Vi så på romløsningene, rev noen vegger – og kunne ikke se enden av rommet på grunn av støv. Da det elektriske også måtte skiftes, senket vi taket 8 cm for å legge spotter og få rette overganger. Dermed hadde hele leiligheten fått et veldig moderne preg, og vi måtte tenke helt nytt om stilen og interiøret. Vi valgte å droppe taklister for å understreke det moderne, forteller Marte.

Paret solgte de fleste møblene de hadde fra før, og lette etter nye på finn.no og i bruktbutikker. De fant retromøbler, som spisebordet og stolene fra den bergenske designeren som var stor på tidlig 1960-tallet, Fredrik A. Kayser.

- Lenestolen er jeg veldig glad i, møblene må ha sjel. Den er designet av Arnt Lande på 1960-tallet. Veggseksjonen heter «Veggen-deluxe», og var populær på 1950 og 60-tallet, og tegnet av Torbjørn Afdal og Rolf Hesland, for Bruksbo Tegnekontor.

Dessuten falt vi for globusen, lampen derimot er moderne og fra Northern Lightning, guider Olaf og Marte oss gjennom leiligheten. - Vi elsker å handle små elementer og arvestykker på reiser. Helst retro brukskunst fra 1950, 60- og 70-tallet og rare små gjenstander. Jeg kan ikke navn på alle stoler, reoler og gamle norske møbelfabrikker, men det kan Olaf på rams! smiler Marte, til den kommende mannen sin.

Blå vegg i stue.
Blått soverom.
Retro spisestue.
Retro lenestol i stue.

Gulvene er slipt og behandlet med en anelse hvit pigment i lakken. Fargen på veggen er nokså kald, men står fint til den varme teglsteinsveggen som paret fant under lag på lag med strie og puss. - Jeg tenkte at denne ble for mye jobb å få frem, men Marte trumfet igjennom, og mursteinsveggen ble renset og banket fri for maling og puss, smiler Olaf. Figuren som henger på teglsteinsveggen, er designet av keramikeren Ole Martin Skaug.

Rundt i stuen henger bilder/gicléer av den svenske kunstneren og illustratør Stina Persson, som Marte fant i et nettgalleri. Persson er utdannet i fineart, illustrasjon og fashion fra Perugia, New York og Firenze. Og jobber blant annet med akvarell, papirklipp og grafikk, med kunder som Louis Vuitton, DKNY, Nike, Target, Bloomingdale's og Penguin Books.

Skrivemaskinen er fra Martes farfar, og har samme blåfarge som veggen. Bildet med hesten er fra hennes bestemor. Bildet av Audrey Hepburn ble funnet i en bruktbutikk på Grünerløkka, og komplementerer vintage-looken de er ute etter. - Heldigvis har vi vært enige hele veien i stilen, og bygget opp dette sammen, avslutter Olaf.

Grå stue.
Trefigurer på bord.
Figur hengende på murvegg.
Gammel skrivemaskin.