Ett bygg for fremtiden
Her skal Teatret Vårt, Molde International Jazz Festival, Molde Bibliotek, Møre og Romsdal Kunstnersenter og Bjørnsonfestivalen sammen skape et av Norges mest moderne kulturbygg. – Navnet er hentet fra Gørvellplassen midt i byens sentrum og er valgt fordi bygget er en møteplass for byens befolkning, forteller Finn Vaagsether, eier og daglig leder av Fargerike Molde som har levert maling og gulv til det nye kulturbygget.

Huset har hovedinngang ved det nordøstlige hjørnet ut mot Gørvellplassen. Herfra kommer man inn i en stor foajé med mange bruksmuligheter. Etasjene bindes sammen av en bred trapp som fører oss gjennom foajeen. Den fungerer som en visuell forlengelse av trappen utendørs, og understreker sammenhengen mellom ute- og inne arealene.
– Her er det aktivitet fra biblioteket åpner til kafeen stenger en gang etter forestillingene om kvelden, smiler Finn. Men det er husets hjerte, teatersalen, som med sin høyrøde farge tiltrekker seg mest oppmerksomhet. Innenfor de røde betongveggene finner vi teatersalen på cirka 400 kvadratmeter. Her er det installert et skyveamfi og publikumsbalkonger som gir en samlet publikumskapasitet på 250. Et scenetårn går helt opp til taket.
– Den tekniske løsningen er den mest moderne som er å finne i dag, og gir Teatret Vårt helt nye muligheter til å spille forestillinger som tidligere har vært for krevende. Vi gleder oss til å vise frem stykkene våre her, forteller Halvard Fiksdal ved Teatret Vårt. – Det er også fokus på akustikk med vekt på de behovene et teater har.
Når mørket faller på, kan man se den opplyste røde kuben gjennom byggets store glassflater. Huset er bygget opp rundt kuben, med to ulike vinkler som omgir teatersalen fra to sider. I den offentlige vinkelen finnes de funksjonene som henvender seg til publikum, og i den private ligger kontorer, lagre og magasiner knyttet til husets mange funksjoner. Her jobber ildsjelene bak Molde International Jazz Festival og Bjørnson-festivalen side om side med Møre og Romsdal Kunstnersenter, Teatret Vårt og Molde Bibliotek. Arkitekturen skaper et miljø der folk som er tilknyttet de ulike funksjonene, bringes sammen slik at de kan møtes og utveksle både ideer og erfaringer.
Det nye kulturbygget fremstår som en bygning med helt ekstraordinær profil. Arkitekt har vært det danske arkitektfirmaet 3XN, som også står bak boliger i Bjørvika. – Vi jobbet en hel del med å finne rødfargen til kuben, sier Finn Vaagsether, eier og daglig leder av Fargerike Molde. Det å finne riktig nyanse i samspill med riktig glansgrad har vært en spennende jobb, og flere ulike typer har blitt prøvemalt på de røffe betongveggene. Da de endelig traff riktig, kunne Fargerike lage flere hundre liter maling i fargen, som nå har blitt oppkalt etter prosjektet, Plassen FR2070.
– Vårt samarbeid med de store malermesterne i distriktet er noe vi har jobbet med i mange år, og er en posisjon vi har inntatt bevisst, forteller han. – Vi arrangerer forskjellige kurs og inviterer årlig de store leverandørene til å presentere nyheter for håndverkere i regionen.
Moldes nye perle er en forsmak på hva fremtiden vil bringe, både når det gjelder
arkitektur og fargevalg. – Dette er et kulturbygg for fremtiden, for bedre samarbeid på mellom de ulike brukerne, og ikke minst til stor glede for oss publikummere, avslutter Finn.