Fløgstad skule

Bygdas perle hadde mistet glansen. Etter en omfattende renovering som varte i halvannet år kunne skolen åpne dørene og vise seg frem som en skinnende juvel.

Fløgstad skule

Fløgstad skule ligger i sentrum av Sauda, i den vernede bydelen Åbøbyen. Skolen er bygd i tre trinn over en periode på ti år, og den eldste delen sto ferdig allerede i 1926. Mange generasjoner har tilbrakt barndommen ved Fløgstad. På 1960-tallet var Jan Erik Aartun en av elevene som løp i korridorene og lekte i skolegården. I dag er han andregenerasjons eier av Fargerike Sauda. Faren hans gikk på Fløgstad, og nå er Jan Eriks egne barn elever her, så det er lange tradisjoner det er snakk om.

Historie i hvert trinn. Trappen er blitt mørkere med årene, men bærer med seg mange minner og er som et smykke i den godt bevarte skolen. Detaljene i gelenderet vitner om godt, tradisjonelt håndverk. Brystningen i korridorene har fått en nydelig, lys grønn farge, som har fått navnet Fløgstad Skule FR5090. Resten av veggen er malt i fargen Lys Antikk, og på gulvet er det vinyl.

En offentlig bygning er ofte preget av tidens tann, og Fløgstad Skule var ikke noe unntak. Bygdas politikere diskuterte både heftig og lenge hvorvidt skolen skulle rives eller renoveres. Den praktfulle bygningen vekket mange sterke følelser, og da skolen ble omtalt som et smykke for bygda, stemte flertallet for at tiden var inne for en skikkelig oppussing. Renoveringsjobben ble lagt ut på anbud, og Fargerike Sauda fikk tilslaget.

Trappegang på Fløgstad skule
Trapp på Fløgstad skule
Klasserom på Fløgstad skule

Tanken var hele tiden å beholde byggets sjel og gode atmosfære. Arkitekt Arne Tveit og rektor Aslaug Astad gikk gjennom husets historie for å finne frem til de riktige fargene, og i samarbeid med Jan Erik Aartun fra Fargerike ble fargepaletten komplett. Jan Erik og teamet hans malte et av klasserommene i fargen Idyll, og etter at fargevalget var godkjent av arkitekt Tveit og rektor Astad, kunne man for alvor sette i gang med renoveringsjobben.

– Vi har lagt ned 7244 arbeidstimer her. 5769 m2 er blitt malt, 1667 m2 gulv belagt med linoleum og 200 m2 med vinyl, og 259 m2 gulv er blitt slipt og lakkert. Så dette var absolutt et stort prosjekt, forteller Jan Erik, som på det meste hadde ni mann i sving samtidig inne på skolen. Det dukket stadig vekk opp nye problemstillinger, men Jan Erik var løsningsorientert og full av pågangsmot.

– Det var klattet både her og der, noe som er helt vanlig i et så gammelt bygg. Men det var viktig for oss å bevare bygningens sjel, sier han. Samarbeidet med prosjektleder og arkitekt Arne Tveit var utmerket, kan rektor Aslaug Astad fortelle. – Det var en glede å følge med på prosessen, sier hun. Astad har selv vært både elev og lærer på samme skole, og hadde et ønske om at bygningen skulle beholde sin gode atmosfære. – Arkitekt Arne Tveit har vært enestående, og hadde svært god forståelse for bygningens kvaliteter, noe jeg syntes var veldig viktig, forteller Astad.

Fargene er bevisst valgt for å passe til bygningens arkitektur. Alle korridorene har fått samme farge, Fløgstad skule FR5090, for å skape en rød tråd i hele bygningen. Alle klasserommene har samme farge, men med litt ulike nyanser i de forskjellige etasjene. Paletten som ble valgt ut, gir en rolig atmosfære for elevene, som i tillegg selv kan sette sitt eget preg på klasserommene med tekstiler og personlige ting.

Den grønne fargen har fått navnet Fløgstad Skule FR5090. Resten av veggen er malt i fargen Lys Antikk.

Etter en omfattende renovering som varte i halvannet år, ble skolen tatt i bruk høsten 2009. Trappen er det eneste som har fått stå urørt. Den har et mørkere preg enn da den var ny i 1926, men viser avtrykkene etter alle elevene som har løpt inn og ut av skolen i årenes løp. – Trappen viser at her har det gått mange mennesker, sier rektor Astad. I skrivende stund er også utearealene og skolegården i ferd med å få en oppgradering. Det er ingen tvil om at skolen fortsatt er en skinnende juvel i den lille bygda i Sauda.

Biblioteket på Fløgstad skule
Gang i Fløgstad skule
Trapperekkverk på Fløgstad skule