Farger fra hjertet

100 000 rosa hjerteballonger ble sluppet over Norges land med små beskjeder til de døde fra folk som savner dem. Kunstneren Bjørg Thorhallsdottir startet arrangementet «Hjertefred» i 2006 for at hennes sønn ikke skulle glemme pappaen sin som døde brått.

Stue med to sofaer og bord

Kunstneren bak arrangementet Hjertefred sitter selv i en seng fra Bali i et hvitt hus på Ormøya i Oslo. Allerede i oppkjørselen til huset aner vi at dette ikke er et vanlig norsk A4-hjem. Lyktestolpen og utebelysningen er malt i rosa. En Bali-paraply skimtes på terrassen. Selv svømmebassenget er turkis. Det er flodhestene som har tisset der, ler Bjørg og forklarer at det er et algeproblem under behandling.

Hvit benk i fargerik gang
I gangen har Bjørg lekt seg med farger og en tøff tapet fra PipIII, 341098. Det luftige motivet av ballonger som svever inn i en sommerhimmel gir et godt hint til interiøret i resten av huset. Teppet i friske farger er fra Dash & Albert fra Fargerike.
Turkis trapp
På vei opp den turkise trappen får du en smakebit av kunsten huset har å by på. Teppet er fra Dash & Albert fra Fargerike. Trappeveggene er et eneste stort galleri med bilder Bjørg har fått av andre kunstnere.
Rosa gyngegris på fargerikt teppe
En rosa gyngegris og en harpe dekorert av Bjørg selv møter oss i andre etasje foran en vakker dagseng fra Bali. En fantastisk lysekrone får oss til å stoppe, og en billedfrise er som en stille fortelling i sort og hvitt som Bjørg bare måtte ha. Hun kjøpte den på avbetaling. En hund kommer snusende, noen mennesker hilser og en engel kommer opp trappen, med årets Hjertefred kostyme. Den rosa grisen på det stripete teppet, sammen med en blå håndmalt harpe får oss til å dra på smilebåndet. Som Bjørg sier, slapp av, det ordner seg.
Rosa gyngegris og rød sofa
En rosa gyngegris og en harpe dekorert av Bjørg selv møter oss i andre etasje foran en vakker dagseng fra Bali. En fantastisk lysekrone får oss til å stoppe, og en billedfrise er som en stille fortelling i sort og hvitt som Bjørg bare måtte ha. Hun kjøpte den på avbetaling. En hund kommer snusende, noen mennesker hilser og en engel kommer opp trappen, med årets Hjertefredkostyme. Den rosa grisen på det stripete teppet, sammen med en blå håndmalt harpe får oss til å dra på smilebåndet. Som Bjørg sier, slapp av, det ordner seg.

Bjørg har akkurat kommet hjem fra Italia der hun jobber med en ny vin. Dette er bare et av dusinvis av prosjekter hun er involvert i: grafikk som hun trykker hos sin kjære Ignacio i Barcelona flere ganger i året, en cava kalt Lykkebobler som har solgt ut tre ganger på Vinmonopolet, smykkekolleksjon fra Bali, glass for Hadeland og Magnor og kopper for Porsgrunn, sine populære kalendere «Min tid» der hun oppfordrer alle til å finne sin vei gjennom det neste året og hennes bok «Veien til Lykke» som har toppet bestselgerlisten i bokbransjen i et halvt år. I løpet av 2015 har tusenvis hørt hennes foredrag om Lykke. 3000 besøker galleriet og sorgsenteret hennes Lykkehaven i Sandvika i Bærum hvert år. Legger du til utallige hjelpeprosjekter som en skole i Gambia og arbeidsplasser til kvinner i Mexico så de kan jobbe hjemme og passe barn samtidig, foruten design på både sykkel fra Merida og ulike klær, har du et inntrykk av denne kvinnen. 10 års kunstskole, tusenvis av grafiske arbeider, utsmykninger i blyglass og mosaikk rundt i Frankrike og Spania, hundrevis av malerier, 8 bøker og 25 års erfaring som kunstner. Og nå altså Hjertefred!

Stue med to sofaer, rundt hjørnebord og stuebord
En fargerik stue, fylt med personlige detaljer. Utsikten utover Oslofjorden skifter dramatisk hele året. Teppe fra Dash & Albert og puter fra Bluebellgray, Fargerike.

– Da mannen min døde brått, ville jeg lage en møteplass så Tolli ikke skulle glemme pappaen sin. Dette var i 2006. Tolli hadde fått en heliumballong, og jeg visste akkurat hvilket drama det ville bli hvis han mistet ballongen. Og det skjedde i det øyeblikket ballongen skjøt fart, Tolli sa: «Mamma, nå kan pappa få leke med ballongen.»

Dermed var idéen født: hva med å la mennesker sende opp en ballong med en personlig beskjed til dem de savner? Det første året kom det 500 mennesker til Det Gule huset i Asker på allehelgensdagen. Neste år kom over 1000 til Løkkehaven i Sandvika, og i 2009 var det ifølge flere medier rundt 3500 mennesker som deltok på Hjertefred. Nå har Hjertefred blitt en non-profit-organisasjon i 20 byer over hele landet som trakk nesten 100 000 mennesker i 2014, der våre fremste artister stiller opp gratis og NRK har fulgt det hele. Bjørg legger til: Det er mitt livsprosjekt å hjelpe. Jeg har så stor respekt for mennesker i sorg, og er opptatt av at ingen sorgprosess er lik. For alle har vi en sorg inne i oss. I min sorgprosess har det viktigste vært å ta vare på meg selv, og faktisk elske meg selv.

Rosa og fargerike puter
Deilige farger danner bakgrunn for gode samtaler.

Under akademitiden laget Bjørg flere oppsiktsvekkende installasjoner som hun fikk flere priser for. Den ene besto av en fire meter høy kjole med ti meter lange ermer med en jernstruktur under som hun selv sveiset. Inne i figuren var det en gitarkasse og strenger 56 meter ut i rommet så publikum kunne spille på henne. Hun laget også et verk som i dag henger på Oslo Krisesenter. Bjørg fikk også tidlig stor oppmerksomhet for sine mosaikkutsmykninger med blyglass, laget på den gamle, tradisjonelle måten. Lærere la merke til hennes strek, og sammenlignet den med Spanias store helt: Picasso. Hun ble spådd en karriere som samtidskunstner, men ønsket noe annet: Jeg tok et bevisst valg den gangen: Jeg ville ut til alle med kunsten min, være en som inspirerte til å leve, og forlot da verden med hvite gallerikuber og innkjøp av de riktige samlerne. Jeg gråt da jeg skjønte hva jeg begikk meg ut på. Nå vil hun tilbake til kjernen, der alt startet: kunsten.

– Jeg jobber hele tiden. Enkelte har kritisert streken min for å være banal og for enkel og motivene klisjeer, men det ligger tusenvis av tegninger bak før jeg kom frem til mitt billedunivers og strek. Budskapet er rett fra hjertet, avslutter Bjørg.