Edvard Munch Løten

Edvard Munch fargeunivers

Edvard Munchs kjente kunstverk danner grunnlag for Løten kommune sin nye fargepalett. Nå skal byen fargesettes i et utvalg farger inspirert av den lokale og verdensberømte kunstneren.

Sett farge på sentrum

Edvard Munch ble født i Løten i 1863, og båndet til hjemstedet var sterkt hele livet. Landskapet, lyset og menneskene i Løten påvirket kunsten hans, og det bølgende åkerlandskapet som er så typisk for Løten og Hamarregionen er en viktig del av Munchs bilder.

Nå har Løten kommune, sammen med Tale O. Henningsen fra Fargerike, utviklet en fargesterk Munch-palett til prosjektet "Sett farge på sentrum". Fargene og navnene er hentet fra Munchs meste kjente bilder, og skal i tiden fremover spre farge og glede på noen av Løtens sentrumnære bygg. 

Edvard Munch fargepalett Løten

Form og farger etter Munch

– Innbyggerne skryter av at det blir fint, både direkte til oss og i sosiale medier. Politikerne er også veldig fornøyde og de bevilget nylig ekstra penger til prosjektet, slik at det blir mulig å male et par bygg til, når de sju planlagte byggene er ferdige. Kommunen har Munch som et satsningsområde og vi jobber med å synliggjøre dette gjennom street art og annen kunst i det offentlige rom. I tillegg har vi etablert en lekeplass i sentrum i form og farger etter Munchs kjente bilde Solen. Farger gjør oss glad, og det er deilig å se at et grått norsk tettsted forvandles til en fargerik oase i Munchs ånd, forteller kultursjef i Løten kommune Bente Hagen. 

Edvard Munch Løten

Sterke, glade og klare farger

– I det vakre bølgende landskapet hvor flittige hender har skapt en kultivert og ny horisont gjennom tusenvis av år, finnes all inspirasjon i mine tanker rundt fargesettingen av Løten sentrum. I dette landskapet ferierte Edvard Munch flere somre, hans inspirasjon i flere kunstverk senere er tydelige. Min fasinasjon ligger i de bølgende horisontale linjene, og vakre formene i Munchs bilder. Jeg lot meg inspirere av de sterke, glade og klare fargene og kunst fra Munchs hånd hvor lyset er i fokus, ikke i mørket, forteller kreativ leder i Fargerike Tale Olivia Henningsen. 

Edvard Munch Grønn Gul

Fargepalett

Denne fargepaletten ble utarbeidet i samarbeid med Løten kommune og kreativ leder i Fargerike, Tale Oliva Henningsen. Fargene er hentet ut fra kjente kunstverk fra Edvard Munch og hver farge har fått navn etter inspirasjon fra Munch. Fargene har fått sine egne NCS-koder og kan benyttes av alle som ønsker samme farger på sine hus og hjem. 

Edvard Much fargepalett Løten