Analoge farger

Hvordan bruke analoge farger

Holder man seg til analoge farger når man skal innrede et rom, er det faktisk veldig enkelt å skape en gjennomført helhet og behagelig atmosfære. Å bruke analoge farger betyr en glidende overgang mellom farger som er nært beslektet med hverandre. Foto: Mint Agency

Dette høres kanskje komplisert ut, men analoge farger finnes naturlig mange steder utendørs, som for eksempel de varme høstfargene. Analoge farger, gjerne også kalt harmoniske farger eller nabofarger, består av tre farger som ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen.

 

Analoge farger i harmoni

Kjennskap til fargesirkelen er essensielt for å få hjemmet ditt til å skinne. Når du kan litt om systemet i fargesirkelen, blir det langt enklere å velge farger. Om du bruker farger som står nær hverandre i tone og valør, blir uttrykket dempet og harmonisk.

Fargene kan være både sterke, duse, dype og blasse, så lenge de ligger i samme fargelandskap. Med nabofarger kan du også skape et kraftfullt utrykk med sterke farger.

Lyst grønt velurputetrekk, nattbord, lampe, gul vase på nattbord, og grønn, stor vase fra Fargerike. Sengeteppet er en metervare, Coralina Grupo Lamadrid, kr 1228 pr. meter, også fra Fargerike.

Nabofarger i fargesirkelen

Eksempel på nabofarger kan være gult og oransje, gult og rødt, eller gult og grønt. Du kan velge farge fra samme kvartsirkel eller halvsirkel, inntrykket blir mest rolig hvis du velger fra samme kvartsirkel. Jo større spranget er mellom fargene på en halvsirkel, desto større spenning blir det i fargesettingen.

Hovedfargene blått, grønt og gult ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen.

Analoge farger i interiør

Materialenes tekstur påvirker hvordan vi opplever fargen. Det er derfor viktig med variasjon og kontraster i tekstur på interiøret. Varier mellom grovt og fint, mykt og hardt, matt og blankt, løst og fast. Legg til litt spill ved å tilføre litt av en nabofarge eller to sammen med fargene du har valgt på store overflater. Det kan enkelt gjøres ved å bruke nabofargen på for eksempel puter og pledd, potter og vaser.

Sengen er redd opp med svalt, lyseblått sengetøy og grønn velurpute, kombinert med en varm gul kopp – akkurat slik fargene ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen.

Sengetøyet kommer fra Høie. Teppet og den gule koppen på sengen er fra Eske Interiør. Mørkegrønn pute fra Møbelringen.