glansgrad maling

Glansgrad

Hva er egentlig glansgrad og hvordan påvirker det malingen og fargen på veggen? Det finnes ulike glansgrader som matt, halvmatt, halvblank og blank. Vi viser deg forskjellene.

Glansgrader på maling

Glansgraden forteller deg hvor mye lys som reflekteres fra overflaten. Malingens glansgrad har stor påvirkning på hva slags uttrykk du får på sluttresultatet. Før du skal i gang med malerprosjektet er det greit å gjøre seg kjent med hva slags glansgrad og resultat du ønsker deg.

På fargerike.no har vi 4 glanstyper: matt, halvmatt, halvblank og blank. Disse favner flere grader av glans, som kan måles på en skala fra 01-100, hvor 01 er matt og 100 er blank. Matt = 01-04. Halvmatt= 05-19. Halvblank = 21-60. Blank = 61-100. 

Glansgrader maling

Matt maling

Matt maling gir et dempet uttrykk, og kan også oppleves mørkere, mykt og mer rolig. Matte flater skjuler ujevnheter i underlaget bedre enn blank maling fordi den nærmest er refleksjonsfri. Matt brukes ofte til tak, mens silkematt har vært mye brukt på vegger fra gammelt av. Men i dagens trendbilde er det en stor andel av matte farger som blir solgt.

Matt maling vegg

Halvmatt og silkematt maling

Halvmatt er en mellomting mellom helt matt og halvblank. En halvmatt maling på veggen gir en nydelig matt overflate, men fremhever fargen noe mer enn en matt maling. Dette kan også kalles silkematt, og med Baronesse Silke får du en silkematt, skjoldfri og vaskbar overflate med glans 09.

En halvmatt maling gir et lekkert utseende, ikke for mye og ikke for lite, men akkurat passe for å fremheve små detaljer og se kontrastene.

halvmatt maling vegg

Halvblank maling

Halvblank og blank maling egner seg godt på glatte og jevne flater. For eksempel dører eller profilerte lister er lekre i en blankere glansgrad. Konturer og detaljer vil synes bedre. En stol, et bord eller et annet møbel malt i blank maling vil gi et perfekt resultat og vil syntes godt i rommet og være en flott detalj. Det å blande glansgrader i et rom kan gi rommet spennende kontraster. 

Hakvblank maling

Blank maling

Blank maling gir høy glansgrad og reflekterer lyset i rommet. En blankere maling egner seg godt på glatte og jevne flater, som for eksempel dører eller profilerte lister hvor kontrastene kommer nydelig frem og rammer inn rommet på en lekker måte. Et bord eller en stol i blank maling vil fremheve de flotte detaljene og gjøre seg godt i rommet. Blank maling i tak vil gjøre at rommet føles større. 

Blank maling vegg

Kontraster med glansgrad

Hvis du ønsker å skape kontraster i hjemmet ditt eller fremheve en farge du liker kan du bruke glansgrad som et virkemiddel. Et tips er å bruke ulik glansgrad på fargene. For eksempel, en matt farge på veggen og en blank glans på lister eller dører. Dette vil da fremheve fargen der glansen er sterkest. Du kan også bruke samme farge, men velge to ulike malingtyper med ulik glansgrad som gjør fargen tydeligere på det området glansen er sterkest. 

Nattseilas glans maling