Lilla roser foran grønn vegg.

Komplementære farger

Etter flere år uten de store utskeielsene, svinger vi nå inn på en mer fargerik vei. Ikke minst ved bruk av farger som vi finner rett ovenfor hverandre i fargesirkelen; komplementær farger.

Kontraster forsterker

Komplementære farger fremhever detaljer, fordi kontrastene forsterker og får frem det beste i hverandre. Det er ikke så mye som skal til; en liten detalj i en kontrastfarge kan ha en stor effekt på helheten i et rom, og den lille kontrasten kan få hovedfargen til å stråle opp til sitt fulle potensiale. Om du maler veggen i for eksempel en grønn farge, vil du se at fargen ståler med en gang du tilfører en liten dæsj med rødt i rommet. Denne veggen er malt i en vakker grønnfarge som heter Lys Oliven FR1810, og den røde krakken med blomster skaper helhet mellom fargene.

Lys Oliven
Lys Oliven FR1810
Rødt bord foran grønn vegg.

Dominerende farger

Øyet liker kontraster, og når man setter komplementære farger sammen forsterker de hverandre. Dette kan være svært virkningsfullt og iøyenfallende i et interiør. For at det ikke skal bli veldig «bråkete» kan det være lurt å la den ene farge dominere. I dette rommet er det veggen som dominerer med sin blåfarge i Høststorm FR1216, den komplementære fargen tas opp i den gule kurven. (Listene er malt i fargen Heksetimen FR1134).

Høststorm
Høststorm FR1216
Heksetimen
Heksetimen FR1134
Et par sko og en kurv foran mørkeblå vegg.

Mønstermiks

Er du redd for at helheten skal bli glorete? Neida, det trenger du ikke være. Hva slags uttrykk det får avhenger nemlig av intensiteten i fargene og hvordan du doserer dem. Fargene kan tilføres rommet i form av for eksempel maling, tekstiler, pyntegjenstander eller bilder, her er det bare å bruke fantasien.

Savannegress
Savannegress FR1342
Kurvstol med to gule puter foran gul vegg.

Lyst og mørkt

Å bruke farger på denne måten er veldig spennende og endrer raskt uttrykket i rommet. Enten du går for sterke klare farger, nedtonede farger, lyse mot mørke, eller som her; i pastell. Et vakkert rosa prinsesserom malt i fargen Peon FR1587, har fått sin komplementærfarge på sengeteppet som er i limegrønn pastell. Sammen er de perfekte og løfter hverandre frem.

Peon
Peon FR1587
Rosa jenterom.

Fargesirkelen

Komplementærfargene ligger rett ovenfor hverandre i fargesirkelen. Kontrastfarger på fargesirkelen er magenta og grønn, cyan (klar blå) og rød, blåfiolett og gul. Disse fargemotsetningene skaper kontrast og spenning når de tas med inn i interiøret.

Fargesirkel med komplementærfarger.