Hvordan sparkle veggen

Det å sparkle vegg trenger ikke være vanskelig eller krevende. Vi viser deg hvordan man sparkler på gisp, helsparkler og rullesparkler på vegg.

Denne guiden skal vise deg hvordan du går frem for å få et pent og jevnt resultat. Vi viser deg hvordan du lykkes med sparkling.

Hvordan sparkle gipsvegg ?

Forarbeid: Dekk gulvet for å unngå søl og sparkel som måtte komme på gulvet. Se over gipsen før du starter. Deretter går du over skruer og ser over de som eventuelt må etterskrus. Dersom gipsplatene er blitt kappet til, må det skjæres inn en nedfasing i overgangen mellom platene.

Sparkling: Du trenger: Bredsparkel 150mm, slipebrett metall m/borrelås, mikrofibertak/vegg, bredsparkel 350mm og forlengerskaft.

Sett i gang med å sparkle: Når du begynner å sparkle påfører du sparkelen på tvers av skjøten, deretter stryker du ut i retning langs med skjøten. Vi anbefaler at du bruker to bredsparkler så vil jobben gå langt mer smidig og effektivt. Videoen i artikkelen viser deg hvordan. For at overgangen mellom to plater ikke skal sprekke opp, må du sette på en papirremse. Denne festes i den fuktige sparkelmassen. Når det har tørket, påfører du et nytt lag sparkel over papirremsene og sparkler samtidig over skruehullene. La det tørke, normalt 1 døgn.

Etter første lag: Før neste lag med sparkel sliper du over de sparklede overflatene og tørker godt av med mikrofiberklut. Vi anbefaler å bruke et forlengerskaft, det gjør arbeidet enklere samtidig som du lettere får en jevn slipeflate.

Gjenta prosessen: Sparkelmassen krymper når den tørker så du må sikkert gjenta prosessen flere ganger. Til slutt sliper du nøye over for å få en jevn overflate.

Når du skal fjerne slipestøvet kan det være lurt å feste en slipefilt på støvsugeren for å få med det fine småstøvet. Nå er veggen klar til maling eller tapetsering.

Video

Hvordan helsparkle?

Ønsker du en slett vegg eller har mange sår i veggen din og den er slitt, kan helsparkling av veggen gjøre en gammel vegg til ny. Vi i Fargerike viser deg hvordan du får et pent og jevnt resultat.

Forarbeid: Dekk til alle flater for å unngå sparkelsøl. Dersom veggen er tapetsert, må du skrape vekk løstsittende tapet. Du må også fjerne alle løse elementer fra veggen; skruer, tapet, spiker og lignende. Deretter må du slipe over veggen for å fjerne alle rester av ujevnhetene.

Tørk bort slipestøvet. Husk at slipestøvet må tørkes vekk før det kan sparkles. Bruk en mikrofiberklut for å få bort støvet. Vi anbefaler deg å bruke forlengerskaft til slipejobben og tørkejobben så slipper du unødvendig klatring og blir mer effektiv.

Vi anbefaler at du bruker bredsparkel 150 mm og bredsparkel 350 mm til sparklejobben. Påfør sparkelmassen med den smale bredsparkelen, og stryk deretter ut i vertikale drag med den brede bredsparkelen.

Andre strøk: Normal tørketid er ca 1 døgn. Når første strøk har tørket, må du slipe på nytt og tørke over før du gjentar sparkelprosessen.

Deretter sliper du igjen så det blir en slett og jevn overflate og avslutter med å tørke bort slipestøvet med mikrofiberklut. Underlaget er nå klart til å males eller tapetseres.

Hvordan rullesparkle?

Dersom du ønsker en glatt og jevn vegg gir rullesparkling deg et godt og pent resultat. Med rullesparkel dekker du hele veggen med sparkel og kan få fjernet struktur i for eksempel glassfiberstrie, eller andre ujevnheter i veggen. Gjør du det riktig og er nøye, vil du få et meget pent og glatt resultat.

Forarbeid: Fjern alt som er på veggen av skruer, spiker, stikkontakter og lignende. Vask veggen med Absolutt husvask og fjern skitt og fett som sitter fast. Dekk til gulvet for å unngå sparkelsøl. Tape ekstra rundt steder der du vil unngå søl og bruk dekkplast.

Slip vekk resten av det som er igjen av ujevnheter. Dette gjør du lettest ved å slipe over med slipepapir. Etter at du har slipt ferdig, tørkes  veggen ren for støv.

Sparkling: Du trenger grov malerrull, malerbøyle, bredsparkel 150 mm og bredsparkel 350 mm.

Sett i gang med sparkling. Et godt tips er å væte rullen med litt vann først for å få bedre opptak av sparkelmassen.Påføringen blir enklere. Sørg for at rullen er rikelig mettet med sparkelmasse før du påfører på veggen. Påfør i en meters bredde før du stryker massen utover med bredsparkelen, helt inn i kantene der du ikke kommer med rullen. Når massen er ført på veggen, drar du den utover med en bred bredsparkel for å få en jevn overflate. Begynn nedenfra og dra opp mot midten av veggen, og deretter fra toppen og ned mot midten igjen. Dra helst over flere ganger med bredsparkelen til overflaten blir jevn. Jobb med slike meter-bredder til du har dekket hele veggen. La sparkelmassen tørke.

Strøk 2: Når første strøk har tørket, normalt sett etter et døgn, må du slipe hele veggen for ujevnheter på nytt. Få bort alt slipestøvet med en mikrofiberklut og start hele sparkelprosessen på nytt.

Etter at andre strøk er tørket, slip over med et slipepapir, tørk slipestøvet med mikrofiberklut og veggen er nå klar for maling eller tapetsering.

Rullesparkle - steg for steg