Hvordan legge parkett

Det er ikke så vanskelig å legge nytt gulv selv. Her er vår ekspertguide til hvordan du monterer parkett i ditt hjem.

Video

Dette trenger du

  • Slagkloss/hammer
  • Gulvunderlag
  • Kniv
  • Målestokk
  • Håndsag/stikksag
  • Avstandsklosser
  • Parkett, Laminat eller Klikkvinyl

Legge parkettgulv på varmekabler eller vannbåren varme?

Vi garanterer for at våre gulv kan legges på gulvvarme, både elektrisk og vannbåren varme, med en maks temperatur på 27°C. Utsettes gulv for høyere temperaturer, kan det ta skade og krumme seg. Sjekk derfor at du har en termostat for styring av temperatur.

Før du kan legge parkettgulv

Det aller første du gjør er å sjekke luftfuktigheten i huset/rommet der gulvet skal legges. Anbefalt luftfuktighet for et fuktømfintlige materialer som parkett, er ikke under 30% og ikke over 60%, før gulvet tas inn i rommet.

Før du begynner å legge de første radene av parketten er det viktig å sjekke underlaget. Underlagets planhet skal være +-3 mm på et 2 meters strekk. Ujevnheter i undergulv kan utbedres ved sparkling.

Parketten skal ligge i rommet minimum to døgn med en romtemperatur på 18 til 22°C før det kan monteres. Dette er for å akklimatisere gulvet riktig.

Video

Verktøy til montering av parkettgulv

Kontroller at du har riktig verktøy for jobben før du begynner å legge de første gulvbordene. Du trenger en kapp- og gjærsag eller en god håndsag, avstandsklosser, slagkloss (til gulv med slagklikk) og hammer.

Video

Gulvunderlag til parkettgulv

Riktig bruk av underlag er en meget viktig del av et vellykket resultat ved montering av nytt gulv.

Er det betonggulv eller gulv med varme, skal du alltid bruke gulvunderlag med fuktsperre. Til andre gulv trenger du ikke fuktsperre. Fargerike har et godt utvalg av underlag i vårt sortiment. Med riktig underlag til ditt parkettgulv, vil du oppleve mer komfort i gulvet. Gulvunderlag fra UltraPro hos Fargerike demper lyden i rommet du oppholder deg i, men i tillegg demper det lyd til rommet under.

UltraPro Gulvunderlag Silent

UltraPro Gulvunderlag Silent

Dette underlaget er spesiallaget for å redusere trinn- og trommelyd. Trommelyden er lyden i eget rom, mens trinnlyd er den lyden som går mellom etasjer. UltraPro Silent er et av markedets beste på lydisolering. 20 db reduksjon av trinnlyd i rommet under. 30% reduksjon av trinnlyd i rommet. 1,4 mm utgjevning av underlaget 40 m vanndampdiffusjonsmotstand. 15 kvm pr. rull.

På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 1 635,- pr. rull
UltraPro Gulvunderlag Basic

UltraPro Gulvunderlag Basic

Dette underlaget er en god allrounder. Det har gode trinnlydsdempende egenskaper, gir god utjevning av underlaget og er mange hakk opp fra vanlig ullpapp og underlagsskum. Dette underlaget kommer med en fuktsperre som er påkrevd ved legging av gulv på betong. 19db reduksjon av trinnlyd i rommet under. 15% reduksjon av trinnlyd i rommet. 1,3 mm utgjevning av underlaget. 200 m vanndampdiffusjonsmotstand. 15 kvm pr. rull.

På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
fra 735,- pr. rull

Hvordan legge parkettgulv

Før du går i gang med legging av ditt nye gulv, er det lurt å åpne 3-4 pakker av gangen. Sorter litt etter fargenyanse slik at du oppnår ønsket resultat. Dette gjelder spesielt på 1-stavsgulv.

Husk også at avstand fra gulv til vegg må være 8-10 mm. Gulvet må ikke låses av faste installasjoner som for eksempel kjøkkeninnredning eller kjøkkenøy!

Vi har to ulike klikksystemer:

  • Hurtigklikk (2-lock/5G/5Gc): Her er det en plastlås i kortenden. Gulvet legges med et enkelt dunk med neven på toppen av bordet. Har du lagt det feil, eller det er en skade i bordet må det sideforskyves for ikke å skade låssystemet når du tar det fra hverandre igjen. Et klikksystem som er superkjapt og enkelt å legge for alle. Snekkeren elsker det!
  • Slagklikk (Not & Fjær): Her er du avhengig av et leggesett hvor du har en slagkloss tilpasset kortenden og et slagjern du bruker på kortende inntil vegger og på trange plasser. Du legger klossen inntil kortenden og gir den et lite slag med hammeren. Et veldig robust og godt låssystem som har vært brukt i en årrekke.

Hardvokset parkettgulv

På hardvoksede gulv som legges nytt, skal det behandles med en vedlikeholdsvoks før du tar gulvet i bruk. Dette gjør at gulvet blir lettere å holde rent, og gulvet vil holde seg pent mye lenger før du må behandle det på nytt.
 
På lakket gulv bruker man støvsuger eller tørrmopp. Er gulvet blitt skittent bruker du et nøytralt vaskemiddel tilpasset det gulvet du har for å unngå at gulvet blir skjoldete.
 
Osmo Rens og Vedlikeholdsvoks

Osmo Rens og Vedlikeholdsvoks

Osmo sine trepleieprodukter er basert på miljøvennlige og naturlige oljer- og plantevokser. De danner en microporøs overflate som er enkel å vedlikeholde. Bruksområder er alle typer tregulv som er oljet som grunnbehandling.

1 liter
619,-
På nettlagerTilgjengelig for klikk og hent
619,- pr. liter

Matchende fotlist til parkettgulv

Hos Fargerike har vi et vidt spekter av lister du kan velge blant, og som vil matche gulvet ditt. Sortimentet består av høykvalitetslister som passer til ethvert gulv og interiør.  Alle er grundig kvalitetstestet, akkurat som gulvet ditt.