Parkett eller laminat

Parkett eller laminat

Usikker på om du skal velge parkett eller laminatgulv? Valg av materiale, farge og hva slags underlag du skal ha under gulvplatene, er noe du garantert får igjen for å ha brukt tid på, enten du går for parkett eller laminat.

Gulvet utgjør en stor flate i hjemmet ditt, og det er derfor viktig å identifisere hvilke behov du har når du skal legge nytt gulv. Ta også med i vurderingen hvilke farger du har på vegger og interiør i hjemmet. Gulvet vil være med på å påvirke hvordan du opplever alle fargetemperaturer i rommet.

For mange er den første og største avgjørelsen om de skal velge parkett eller laminat. Det kan være svært vanskelig for mange å vite hva man skal velge, derfor er det viktig å gjøre seg kjent med de viktigste forskjellene. Visste du for eksempel at laminat er godt egnet for gulvvarme og er vedlikeholdsfritt? Mens parkett er lettere å reparere ved en skade? 

Laminat - Budsjettvennlig

Laminatgulv er et slitesterkt og rimelig alternativ til parkett. Den viktigste forskjellen mellom laminat og parkett er materialet og konstruksjonen. Laminatgulv er bygget opp med flere lag som presses sammen, også kalt sjikt. Indre kjerne av laminat består av en fiberplate med høy tetthet (HDF). 

Det øverste laget er svært slitesterkt og beskytter gulvet mot slitasje og skader. Utseende på det øverste laget av laminat er en imitasjon eller dekorativ film som gir gulvet sitt unike mønster og farge. Nederste lag består av en fuktighetsbeskyttende film som bevarer stabiliteten i gulvet.

Superior Advanced Trend Oak White

Jevnt underlag

Med klikksystemet kan du enkelt legge laminat selv, og velge mellom et stort utvalg mønster og farger. Når du skal legge laminat er det viktig at undergulvet er plant.

Å legge gulv på ujevnt underlag kan gi problemer som at parketten knirker, svikt i gulvet, eller at skjøter går opp. Skal du legge laminat i et gammelt hus, må du sørge for at underlaget er plant, rent og tørt før du setter i gang.

Med et riktig gulvunderlag får du også et varmere og mer komfortabelt gulv å gå på, i tillegg til et mer stabiliserert gulv. Riktig bruk av underlag er en viktig del for å oppnå vellykket resultat. 

room max grey shell

Bruk riktig verktøy

Det er viktig å bruke riktig verktøy for å legge gulvet på en effektiv og riktig måte. Laminat monteres på samme måte som parkett. Derfor er det også viktig å tenke på at gulvet skal ligge flytende og tenke på avstand fra vegg når gulvet monteres.

Husk at avstanden gulvet skal ha til vegg når det legges flytende må være 8-10 mm. Tips! Bruk gjerne avstandsklosser som følger med vårt gulvleggesett. 

room max grey shell

Slitesterkt gulv

På grunn av det slitesterke materialet er laminat et spesielt godt valg for kjøkken og gang. Laminat har liten sannsynlighet for å få flekker fra vann eller fett. På grunn av overflatematerialet til laminat, trenger ikke flekkene eller fukt inn i gulvet, slik det kan gjøre på et parkettgulv. 

Gulvet er enkelt å rengjøre og trenger ingen overflatebehandling. For det meste krever laminat kun støvsuging eller tørrmopp, og vil spare deg for mye tid på vedlikehold. 

Les mer om hvordan du fikser gulvet ditt.

Moskus 12 Svart Eik

Motstandsdyktig mot skader og riper

Har du små barn og eller hund eller katt, kan det være en god idé å velge laminat fremfor parkett. Gulvet er motstandsdyktig mot skader og riper, og tåler mye aktivitet og slitasje.

Gulvet kan oppleves kaldere og hardere enn parkett, men dette kan løses ved å velge gulvvarme. Laminat har like gode evner til å lydisolere mellom etasjer som vanlig parkett. Men riktig valg av dempende underlag vil være avgjørende for å bedre akustikken i rom med laminat.

Tips! Ved ekstra lydisolering, prøv vår UltraPro Silent, som er et av markedets beste på lydisolering.

Moskus 12 sort eik

Parkett - Ekte og sjelfullt

Parkettgulv velges ofte på grunn av det estetiske og opplevelsen av det naturlige materialet. 

Parkett har et toppsjikt i tre og er bygget opp med tverrgående trestaver som er limt og låser treet. På undersiden av parketten er det limt treplater som skal minimere bevegelsen i treet. Parkett skal likevel legges flytende, uten å skrus eller limes.

Liåsen Grå Eik

Varmere og mykere

Treet i parkett isolerer bedre enn laminat, og føles varmere og mykere for føttene å gå på. Parkett er derfor en favoritt for mange på soverommet og i stuerom.

De fleste kjøper parkett som er ferdig overflatebehandlet, lakket eller oljet. Et parkettgulv kan slipes flere ganger, og har derfor i utgangspunktet lang levetid. 

Lauvås natur sølv eik

Parkett er enklere å reparere

Men selv om parkett er slitesterkt, er det også mer sårbart for skader, riper og fukt. Derfor bør du unngå bruk av parkett i rom som entré og vaskerom, hvor det er større fare for at gulvet blir utsatt for fukt og riper.

I motsetning til laminat, er parkett enklere å reparere ved en eventuell skade. Dette er et gulv av ekte treverk og trenger dermed omtanke. Parkett krever at du er villig til å vedlikeholde gulvet for at det skal holde seg fint år etter år. Dette gulvet krever at du rengjør det med riktige produkter og at du oljer det til rett tid.

Lauvås natur sølv eik

Gulvvarme og riktige lister

Parkett egner seg i de fleste rom, og kan kombineres med gulvvarme. Velg lister i samme uttrykk som parketten din, og skap en vakker ramme som gir økt romfølelse.

Husk at hvite lister rammer inn veggen, men skaper avstand til gulvet. Til kontrast gir lister som matcher gulvet inntrykk av å «dra opp» gulvet på veggen. Det får rommet til å se større ut. 

Visste du at Fargerike har mange ulike typer gulv som kan friske opp ditt hjem? Få din egen komplette gulvkatalog, helt gratis levert hjem til deg.

Lauvås