Fargekombinasjoner

Fargelære

I dagens kalenderluke skal vi gå dypere inn på fargelære. Visste du for eksempel at beslektede farger gir et harmonisk uttrykk?

beslektede farger

Ton-i-Ton

Ton-i-ton tar utgangspunkt i én enkelt farge på fargesirkelen og bruker toner av denne i varierende fargenyanser. Maler man samme farge på vegger, lister og dører vil rommet virke både større og mer harmonisk. Det er også spennende å leke med forskjellige matthetsgrad på malingen.

Ton-i-ton farger

Nøytrale farger

Med en nøytral base, passer den perfekt til alle farger og materialer. Med et lyst grått gulv, hvite lister og hvitmalte møbler, kan man enkelt gi denne fargen en romantisk touch, om det ønskes. Men, med geometriske former og røffe detaljer blir det med én gang et mer voksent preg.

Nøytrale farger

Dempede farger

Dempede farger er farger med mye hvitt eller sort i seg. Ved å tilsette hvitt, grått eller sort i fargen mister den klarheten sin og fremstår litt mer rolig og diskret. Fargenyanser som er mindre kulørsterke har en beroligende effekt på oss, og fremstår både som sofistikerte og elegante.

Dempede farger

Analoge Farger

Analoge farger er farger som står ved siden av hverandre i fargesirkelen. Siden disse er nært beslektet og står hverandre nær i tone og valør, blir uttrykket dempet og harmonisk når de kombineres. Analoge farger kalles derfor også "harmoniske farger".

Fargelære

Komplimentærfarger

Komplementære farger fremhever detaljer, fordi kontrastene forsterker og får frem det beste i hverandre. Komplementærfargene ligger rett overfor hverandre i fargesirkelen. Disse fargemotsetningene skaper kontrast og spenning når de tas med inn i interiøret. Kontrastfarger på fargesirkelen er magenta og grønn, cyan (klar blå) og rød, blåfiolett og gul.

Komplimentærfarger rød grønn