Slik unngår du krympesprekker når du skal male panel

.

Når en først skal male veggen vil en jo ha et flott resultat. Vi gir deg noen tips til hvordan du unngår skjemmende sprekker i malingen når du skal male panel.

Hva er vel mer irriterende enn når du har malt hele stua så flott og fin som du ønsket, også dukker disse skjemmende sprekkene opp etter en tid? Når du skal male panel innendørs gjelder det å velge riktig tid på året!

For best resultat bør du male om vinteren

Varierende luftfuktighet

Det beste er å male når det er kaldt ute og kunstig oppvarmet inne, da har panelet krympet og er på sitt tørreste etter en lang vinter med fyring. Derfor bør du male på senvinteren! Venter du med malejobben til sommeren når luftfuktigheten er høyere og treverket sveller, vil du du oppleve at krypesprekkene titter frem neste vinter. Dette skjer fordi treet trekker seg sammen når luften blir tørrere om vinteren.

Unngå å male panel om sommeren

Skulle uhellet allikevel være ute og det oppstår en sprekk eller to over tid, kan dette enkelt repareres. Mattslip det utsatte området lett med slipepapir, avstøv og vask underlaget. Har du pusset ned til bart treverk bør du grunne med Baronesse Sperregrunn for å unngå gjennomblødning fra kvistene. Deretter kan du tette sprekken med en overmalbar fugemasse. Mal over med samme maling med lik farge og glansgrad som resten av veggen med en god pensel.

Senk romtemperaturen når du skal male

Skal du male ubehandlet panel?

Vask alltid først med egnet vaskemiddel. Panelet grunnes deretter med Baronesse Sperregrunning for å unngå kvistgjennomslag. Etter du har grunnet vil du tydelig se om det er behov for å sparkle, sprekker og hull i kvistene vil se ut som sorte sprekker. Sparkle med akrylsparkel for treverk, og slip deretter overflaten glatt. Til slutt maler du to toppstrøk med Baronesse Flyt. Dette er en vanntynnet maling til panel og tre.

Tips! Senker du romtemperaturen før du maler oppnår du et penere resultat da malingen ikke tørker for fort.

Panel krymper i takt med luftfuktigheten

Husk at panel og tre er levende naturprodukter som sveller og krymper i takt med luftfuktigheten, men maler du panelet om vinteren minsker du sjansen betraktelig for at krympesprekker oppstår.