Norges viktigste rom

.

I høst ble vi kontaktet av Stine Sofies stiftelse vedrørende undersøkelsesrommet for barn mistenkt utsatt for seksuelle og/eller fysiske overgrep på Ullevål sykehus. Dette var et prosjekt vi ikke kunne si nei til.

Mange offentlige miljøer som sykehus, behandlingsinstitusjoner, asylmottak etc. bærer i dag preg av dårlig fargebruk. Rommene gir ikke den følelse av trygghet og omsorg som de skal formidle. I stedet for å styrke jobben helsepersonellet og de ansatte gjør, svekker rommene opplevelsen. Undersøkelsesrommet hadde flere svakheter, både i planløsningen men også i fargebruken og møblene. Mange av møblene arvet sykehuset fra SAS da de skulle flytte inn i nye lokaler. Veggene hadde en ufrisk ferskenfarge som kombinert med grå og kalde stålelementer mistet mye av tilsiktet lunhet. Kjedelige og utdaterte kontormøbler skapte en streng atmosfære. De mønstrede gardinene bar sterkt preg av 90-tallet. Til tross for at de ansatte hadde gjort sitt beste for å gjøre det hyggelig for barna, ga selve rommet ingenting. Helsepersonellet utstrålte både varme og trygghet men hadde ingen hjelp i omgivelsene her. Brukerne av dette rommet er barn opp til 16 år, med hovedvekt på gutter og jenter i 5-7-årsalderen. De går gjennom full kroppsundersøkelse, inkludert gynokologisk undersøkelse. I tillegg er det samtale mellom barn og helsepersonell, og foreldre/foresatte og helsepersonell. Det er vanskelige og tunge temaer og ubehagelige undersøkelser. Målsetningen da vi gikk i gang var å skape omgivelser som kunne bidra til en tryggere og lunere atmosfære. 

Fra fargelæren og all den forskning som er gjort på farge, har vi mye viktig kunnskap. Vi vet hvilke farger som roer oss ned, hvilke som stresser oss, og hvilke som har en direkte negativ påvirkning. Rommet var fylt med feil farger. Noen riktige, men i feil kombinasjoner. 
De fargene som vi vet roer oss ned mest er blått, blågrønt og grønt. Disse fargene ble valgt til basen i rommet og de fleste store flater skulle ha en av disse tre fargene. På mindre elementer kunne vi ha energiske farger, som også oppfattes som glade. Gult ble den viktigste kontrasten mot det duse, sammen med noen få innslag av forsiktige rødrosa toner. Fargerike valgte å gi rommet en full fornyelse, med god hjelp fra våre leverandører, først og fremst Intag og Pagunette, og andre norske produsenter; Scandinavian Business Seating som sponset RBM stoler i årets farge, ForaForm med kontormøbler og sofa og Sprell, som sponset det nye dukkehuset.Brystningen er malt med Marikåpe FR1321, veggen over med Fiol FR1322. Den blågrønne kontorstolen harmonerer godt med veggfargene og det er ingen skarpe kontraster. Gardinene har en klassisk stripe, og vil ikke bli umoderne - dette er viktig da sykehuset ikke vil ha midler til å pusse opp igjen på lang tid. Dukkehuset er en svært viktig del av rommet, her forteller gjerne barna hva de har gått gjennom via rollespill, og det får dem også til å slappe av. Stolene er malt i fargen Furu FR1409.

Undersøkelsesbenken ble flyttet inn i rommet, vekk fra inngangsdøren hvor den tidligere stod ubeskyttet. Nå har den også fått et skjermbrett, i et mønster vi kjenner godt fra naturen, i beroligende grønt. To blågrønne stoler til, igjen er det gode harmonier.
I sofagruppen skjer samtale mellom foresatte og helsepersonell. Det er ofte vanskelige og tøffe samtaler. Det er bevisst lagt flere puter i sofaen, for å gi økt følelse av trygghet. Sofaen er i en blågrønn nyanse, og her er det også noen få innslag av mer energiske og sterke farger. De er imidlertidig i så liten skala, at de ikke vil ha en stressende effekt.


Dette har vært en fantastisk reise, resultatet taler for seg selv. Rommet er roligere og mer harmonisk, både for oss som jobber her, men også for dem det er aller viktigst for, nemlig barna, forteller Norunn Vetlesand, avdelingsleder ved Ullevål sykehus. 

Rommet er designet av Christine Hærra for Fargerike, og fargepaletten er basert på Fargerikes kunnskap om hvordan farger påvirker oss.